Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Επίσκεψη της Προέδρου και Μελών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Ι.Α.Μ.Υ

  • Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 18:32
  • 3'

Στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Νησί μας η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη μαζί με τα Μέλη της Επιτροπής, Καθηγητές κ. κ. Παναγιώτη Ροϊλό, Νίκο Κανελλόπουλο και Ναπολέοντα Μαραβέγια, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας Κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου υποδέχθηκε την Πρόεδρο και τα Μέλη και τους ξενάγησε στους χώρους του Ι.Α.Μ.Υ., την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020. Στην υποδοχή παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης και η Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Κυρία Αμαλία Παππά. Με δελτίο τύπου το Ι.Α.Μ.Υ. ανέφερε για την επίσκεψη σχετικά:

"Μετά το πέρας της λεπτομερούς ξενάγησης, η Κυρία Αδαμοπούλου μιλώντας στα ΜΜΕ αφού πρώτα ευχαρίστησε την Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής για την επίσκεψη στο χώρο μας, αναφέρθηκε στο διαρκές ερευνητικό και πολιτιστικό έργο του Ι.Α.Μ.Υ. και ευχήθηκε «Kαλή έκβαση και πραγματοποίηση όλων των στόχων της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, που είναι πραγματικά ωραίοι και μεγαλεπήβολοι και σαν Έλληνες ευχόμαστε να υλοποιηθούν τα πάντα…».

Κατόπιν, το Μέλος της Επιτροπής Καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός, λαμβάνοντας το λόγο, δήλωσε: «Είναι τεράστια τιμή και συγκίνηση να στεκόμαστε εδώ, δίπλα στην ταριχευμένη καρδιά του Μιαούλη, που δεν είναι μόνο η καρδιά της Ύδρας, αλλά η καρδιά ολόκληρης της Νησιωτικής Ελλάδας, ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι μια καρδιά που παραπέμπει στο παρελθόν, δείχνει όμως προς το μέλλον, που, όπως έχουμε πει, είναι η βασική προτεραιότητα της Επιτροπής 2021».

Από την πλευρά του ο Καθηγητής κ. Νίκος Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στο Μουσείο μας λέγοντας: «Μια εξαιρετική συλλογή, ένα απίστευτο Μουσείο, πολύ καλά οργανωμένο! Θεωρώ ότι πρέπει να το επικοινωνήσουμε χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο και καλώ τη Διευθύντρια του Μουσείου να μας κάνει μια πρόταση στην Επιτροπή και να τη στηρίξουμε, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες να δουν όλη αυτή την υπέροχη δουλειά που έχει γίνει εδώ…».

Η Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Κυρία Αμαλία Παππά, παρούσα στη συνάντηση, δήλωσε: «Είναι ευτυχής συγκυρία που παραβρέθηκα σήμερα εδώ και θέλω να πω ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Τμήμα των οποίων είναι και η Υπηρεσία των ΓΑΚ της Ύδρας, είναι το ίδιο το 1821! Η Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ διαφυλάσσει τα μεγαλύτερα σε όγκο αρχειακά σύνολα από ολόκληρη την Ιστορία της Επανάστασης του 1821, που πρέπει να ερευνηθούν με νεότερες αναγνώσεις. Είναι γεγονός ότι όλοι εμείς οι άνθρωποι που διαχειριζόμαστε αυτό το υλικό, βρισκόμαστε καθημερινά μπροστά σε μία καινούργια έκπληξη…».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Καθηγητής κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, που δήλωσε: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το έργο που έχετε κάνει και δίνουμε συγχαρητήρια πραγματικά σε εσάς, τη Διευθύντρια, αλλά και στους συμπαραστάτες σας. Εδώ βλέπω είναι και η Διευθύντρια των ΓΑΚ. Αυτό το Μουσείο μας δίνει πραγματικά την ευκαιρία να αναστοχαστούμε την Ιστορία μας, να πάρουμε δύναμη και να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία...».

Κλείνοντας τις αναφορές στην όμορφη αυτή συνάντηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, δήλωσε με έμφαση: «Βιώσαμε σήμερα εδώ από κοντά, τις αξίες όπως η αγάπη για την ελευθερία, ο ηρωισμός, η θυσία, η αλληλεγγύη, οι δωρεές όλων των σημαντικών ανθρώπων εκείνης της εποχής που χάρισαν τη ζωή τους (είμαστε μπροστά στην ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη), το βιος τους για την Επανάσταση. Με σεβασμό είμαστε σε αυτό το Μουσείο που μιλάει και για ηρωϊσμό και για γενναιότητα και για μεγαλείο ψυχής. Γιατί όλες αυτές οι δωρεές Αγωνιστών, καραβοκύρηδων, πολιτικών, ουσιαστικά κάνουν ζωντανές τις μνήμες του χθες, και εγώ σαν Ελληνίδα ευχαριστώ τη Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους και τη Διευθύντρια του Μουσείου, γιατί αυτές τις μνήμες τις περνάνε με ένα μοναδικό τρόπο σε όλες τις γενιές που έρχονται».

Στην Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής προσφέρθηκαν δώρα σε ανάμνηση της επίσκεψής τους στο Ι.Α.Μ.Υ.

Φεύγοντας από το Μουσείο, η Πρόεδρος Κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, έγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών του Ι.Α.Μ.Υ.:

«Στην πορεία της Ύδρας για το 2021, προδιαγράφονται λαμπρές στιγμές Ιστορικής Γνώσης, Αξίες Ελευθερίας, γενναιότητας, θυσίες στην Πατρίδα, δωρεές ζωής και περιουσίας για τους άλλους Έλληνες και τους εκτός Ελλάδας, για να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν τη συμβολή της Ύδρας στον Αγώνα. Και γι’ αυτά όλα, “υπεύθυνοι” θεματοφύλακες η Κα Διευθυντής και οι άνθρωποι του Μουσείου. Υποκλίνομαι…
Γιάννα Αγγελοπούλου»