Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

"Ταξίδι στην Ύδρα" - Έκθεση Ζωγραφικής του Παναγιώτη Τούντα στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας

  • Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 12:02
  • 2'
Με την Έκθεση Ζωγραφικής του Παναγιώτη Τούντα, το Ι.Α.Μ.Υ. ξεκινά τις εικαστικές παρεμβάσεις του για το 2021. 
Ο Παναγιώτης Τούντας, λάτρης του νησιού μας και μαθητής του δασκάλου Π. Τέτση, ονομάζει την Έκθεσή του «Ταξίδι στην Ύδρα».
Μέσα από τα 18 συνολικά έργα του, αναδεικνύεται το μοναδικό φως της Ύδρας, αλλά και η αγάπη του καλλιτέχνη για τον τόπο μας.
Tα Εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής του Παναγιώτη Τούντα, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 και ώρα 21.00.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Ιουνίου.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΝΤΑ

"ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ"

από την Ντίνα Αδαμοπούλου ιστορικό-αρχειονόμο

Είναι ξεχωριστή η χαρά για κάποιον να παρακολουθεί  εκ του σύνεγγυς την αξιόλογη πορεία  νέων καλλιτεχνών τους οποίους είχε την  τύχη την αγαθή να τους γνωρίσει ήδη από τα πρώτα βήματα της καριέρας τους , να παρακολουθήσει την εντυπωσιακή σταδιακή τους εξέλιξη και να τους βλέπει  σήμερα καταξιωμένους ήδη και δημιουργικούς εικαστικούς!
Είναι η περίπτωση του  ζωγράφου  Παναγιώτη Τούντα, ακούραστου πάντοτε και ποιοτικού δημιουργού, που σχεδιάζει, χρωματίζει και αναπλάθει στα εξαιρετικά έργα του έναν ιδιότυπο κόσμο μορφών, κυρίως  αγαπημένα τοπία με θάλασσες και εντυπωσιακά οικιστικά σύνολα.
Ο  μαγικός  χρωστήρας του  Τούντα προσδίδει στις εικόνες του το κύρος που τους ανήκει  και  στις ζωγραφικές λεπτομέρειες  του συνόλου  του έργου του τη δύναμη που διαθέτει και που δικαιούται να εισπράξει  ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
Τα τοπία του εκπέμπουν χιλιάδες διαφορετικά μηνύματα γεμίζοντας  τον θεατή ερεθίσματα γιατί ο Τούντας επικεντρώνεται πάντα στη γενναιόδωρη πλευρά τους αποτυπώνοντας τη μαγεία, τη δύναμη και συνάμα την μεγαλόπρεπη ηρεμία τους.
Το εξαιρετικά δυνατό χρωματικό «πάντρεμα» στην τελευταία ενότητα των έργων του  που παρουσιάζονται  από 29 Μαϊου έως  το τέλος Ιουνίου στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας,  η μοναδική, σχεδόν υπερβατική λάμψη του φωτός στα καινούργια τοπία του που διεμβολίζει την ατμόσφαιρα κάνοντας την πολλές φορές διάφανη, η μόνιμη σχεδιαστική αξιοσύνη με την οποία αντιλαμβάνεται και αποδίδει γραμμές και όγκους είναι αποκλειστικά στοιχεία της τέχνης του Παναγιώτη Τούντα που δημιουργούν κραδασμούς ζωντάνιας ακόμη και στον πιο ανυποψίαστο θεατή, αφού μέσω  ακριβώς των στοιχείων αυτών ο  ίδιος ζει και κινείται στους χώρους των εικονιζόμενων τοπίων, αναπνέει τον φρέσκο αέρα τους, την αύρα της θάλασσας που τα πλαισιώνει,  λούζεται από το φως του ήλιου τους.
Η Ύδρα τον γοητεύει και τον εμπνέει πάντοτε και η νέα ζωγραφική του ενότητα είναι αφιερωμένη στο  αγαπημένο νησί στο οποίο  έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας του, έζησε την γαλήνη και την αρμονία  των σπιτιών και των γραφικών καλντεριμιών του σε όλες σχεδόν τις εποχές του χρόνου και άντλησε από το αέναο φως του αυτή την ανεξάντλητη έμπνευση.
Ο  Παναγιώτης Τούντας σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με Δάσκαλο τον Π. Τέτση.
Έχει κάνει εννέα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.
Έργα του βρίσκονται  σήμερα στις συλλογές της Βουλής των Ελλήνων, της ALPHA BANK,  του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, του Δήμου Ύδρας, καθώς και σε πολλές άλλες ιδιωτικές συλλογές.