Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023

Οργανισμός HYam - Χορεύοντας µέσα στα δεσµά: Ομαδική έκθεση στην Οικία Τομπάζη στην Ύδρα

  • Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 19:34
  • 2'

Τέσσερις νέες καλλιτέχνιδες θα εκθέσουν τα έργα τους στην Ύδρα. Οι γαλλίδες Μaude Maris και Eva Nielsen και οι ελληνίδες, Εύη Καλογηροπούλου και Μαλβίνα Παναγιωτίδη.

Ο οργανισµός HYam προσκαλεί τέσσερις νέες καλλιτέχνιδες να εκθέσουν τα έργα τους στην Ύδρα φέτος το καλοκαίρι: δύο γαλλίδες, την Maude Maris και την Eva Nielsen και δύο ελληνίδες, την Εύη Καλογηροπούλου και τη Μαλβίνα Παναγιωτίδη.

Oι υγειονομικές συνθήκες υποχρέωσαν τον οργανισμό HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean) να αναθεωρήσει τον τρόπο διοργάνωσης των εκδηλώσεων του 2021, με τη συμμετοχή όχι πλέον ενός, αλλά πολλών καλλιτεχνών, με σκοπό να εντείνει τη στήριξη του κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης περιόδου για την αναδυόμενη καλλιτεχνική σκηνή. Ο HYam επέλεξε να εγκαταστήσει την έκθεση σε έναν ιστορικό χώρο που ανήκε κάποτε σε έναν ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα, το ναύαρχο Τομπάζη.

Αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα έγινε από το 1936 παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου διαμένουν σε καλλιτεχνική εστία (residence) φοιτητές και καλλιτέχνες. Μάλιστα, λέγεται ότι είχε διαμείνει στο αρχοντικό Τομπάζη ο γάλλος ζωγράφος Marc Chagall.

Η έκθεση εγκαθιδρύει ένα διάλογο ανάμεσα στη δουλειά τεσσάρων νέων γυναικών καλλιτεχνών γύρω από ένα θέμα με συμβολικό νόημα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το 1821: «Χορεύοντας μέσα στα δεσμά», ένας τίτλος που συμβολίζει από τη μία την αντοχή του ελληνικού λαού που δεν έχασε ποτέ την ταυτότητα του κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αιώνων οθωμανικής κατοχής και, από την άλλη, αναφέρεται σε ένα απόφθεγμα του Νίτσε που αγγίζει ευθέως την τέχνη και τους δημιουργούς.

Σύμφωνα με το φιλόσοφο, ένας καλλιτέχνης είναι υποχρεωμένος να εφευρίσκει δυσκολίες ώστε να δίνει καλύτερα, στη συνέχεια, την ψευδαίσθηση μίας αιώνιας ελαφρότητας. Ο HYam διάλεξε δύο ελληνίδες καλλιτέχνιδες, σε ένδειξη στήριξης των δημιουργών της χώρας που υποδέχεται τα projects του HYam από το 2016 – την Εύη Καλογηροπούλου και τη Μαλβίνα Παναγιωτίδη -, και δύο γαλλίδες, για να αναδείξει την καίρια καλλιτεχνική σκηνή του οργανισμού: την Maude Maris και την Eva Nielsen.

Ο κοινός παρανομαστής αυτών των τεσσάρων καλλιτέχνιδων είναι ότι δημιουργούν έχοντας ως βάση σύνθετα θέματα και αναπτύσσουν μία πολύ συγκεκριμένη μέθοδο εργασίας προκειμένου να υφάνουν ένα έργο πυκνό που δεν χορταίνει το βλέμμα του θεατή, δεν του αφηγείται το μόχθο της δημιουργίας, αλλά αντίθετα του δίνει την ελευθερία να προσθέσει στο έργο.

Η πανδημία που διαιωνίζεται, εξασθενεί, εδώ και έναν χρόνο ήδη, κάθε τομέα των τεχνών: οι εκθέσεις ακυρώνονται η μία μετά την άλλη, οι καλλιτεχνικές εστίες (residencies) αναβάλλονται, η ορατότητα των καλλιτεχνών μειώνεται, τα έσοδα καταρρέουν… Πρόκειται για μία σειρά δυσμενών συνθηκών για τους καλλιτέχνες.

Αυτές οι λεπτές διαπιστώσεις οδήγησαν τον οργανισμό HYam να διαμορφώσει το πρόγραμμα του 2021 έτσι ώστε να παρουσιάσει τα έργα πολλών νέων καλλιτεχνών στον ίδιο χώρο εκθέσεων στην Ύδρα, ένα νησί που, κάθε καλοκαίρι, είναι ο αγαπημένος τόπος επίσκεψης τόσο για συλλέκτες όσο και για λάτρεις της τέχνης.

Έχουν επιλεγεί τέσσερις γυναίκες με σκοπό να τους δώσουμε την ορατότητα που τόσο πολύ χρειάζονται, σε μία παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή όπου οι άντρες καλλιτέχνες είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εκείνοι που σπάνε τα ρεκόρ τιμών. Η γέννηση αυτού του νέου project οφείλεται επίσης σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό γεγονός, διότι, φέτος, η Ελλάδα, γιορτάζει την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Μετά από τέσσερις αιώνες οθωμανικής κατοχής, το 1821 ήταν ένα έτος ορόσημο για τον ελληνικό λαό που έχει καταφέρει να μη χάσει την ιστορική του μνήμη. Ιδιαίτερα στην Ύδρα οι αναμνήσεις είναι ζωηρές και εορτάζονται κάθε χρόνο με την αναβίωση των ναυμαχιών: πράγματι, χάρη στον πλούτο της και στους πλοιοκτήτες της, το νησί της Ύδρας έπαιξε πρωταρχικό ρόλο σε αυτόν το μακροχρόνιο πόλεμο που ξεκίνησε στην Πελοπόννησο, τη γειτονική χερσόνησο.

Έξοδος Στην Ύδρα