Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

"Τα Χρυσομέλικα και Χρυσοτσάκατα κορίτσια" - Από την σειρά «Παραμύθια της Μικράς Ασίας» από το ΄'Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

  • Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 13:24
  • 1'
Το πρώτο παραμύθι της σειράς «Παραμύθια της Μικράς Ασίας» από το ΄'Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι πλέον διαθέσιμο!
Πρόκειται για το λαϊκό παραμύθι «Τα Χρυσομέλικα και Χρυσοτσάκατα κορίτσια», το οποίο καταγράφεται στον Δ΄ τόμο των Μικρασιατικών Χρονικών και προέρχεται από τη Συγή της Βιθυνίας.
Την ιστορία αφηγείται με τον μοναδικό του τρόπο ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Γάκης, ο οποίος την "έντυσε" και με τη δική του, πρωτότυπη μουσική.
Ακούστε το εδώ


Το παραμύθι αυτό προέρχεται από τη Συγή της Βιθυνίας. Αρχαία πόλη, η οποία συνδέεται με την Αργοναυτική εκστρατεία, η Συγή αριθμούσε το 1920 περίπου 2.000 κατοίκους. Από αυτούς το 90% ήταν ελληνορθόδοξοι. Χάρη στην ελαιουργία και την παραγωγή μεταξιού -όπως όλη η περιοχή της Προύσας- η Συγή άκμασε ιδιαίτερα στις αρχές του 20ού αιώνα. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή η πόλη εγκαταλείφθηκε. Σήμερα είναι ένα χωριό με περίπου 600 κατοίκους και ονομάζεται Κούμ-γιακά (Kumyaka), αν και ο σύγχρονος επισκέπτης θα ακούσει συχνά τους ντόπιους να αναφέρονται σε αυτό με το ελληνικό του όνομα. Στη Συγή σώζεται η εκκλησία των Αρχαγγέλων, η οποία χρονολογείται στην εποχή του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου (905-959 μ.Χ.).