Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019

Διεθνές Συμπόσιο για το νερό με τη συμμετoχή του 1ου Δημοτικού Σχολείου

  • Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 10:43
  • 2'

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ύδρας, αξιοποιώντας τις ώρες του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, συμμετείχαν στο διεθνές workshop της Καίτης Χαλιορή "Ask the Flask" / Ρώτα το φλασκί* που διεξήχθη στα πλαίσια των ευρύτερων δραστηριοτήτων του "World Water Museum" installation. Πραγματοποιήθηκε από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο με συμμετοχή παιδιών δημοτικού, μέσης εκπαίδευσης και φοιτητών πανεπιστημίων, από χώρες που αντιμετωπίζουν λειψυδρία αλλά και χώρες που υπάρχει αφθονία νερού: Βραζιλία, Καναδάς, Κολομβία, Αίγυπτος, Ελλάδα (5), Ιράκ, Κένυα (2) και Αγγλία (2).

Κάθε ομάδα από περιοχή με λειψυδρία συνεργάστηκε με μία ομάδα αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, από περιοχή με αφθονία νερού και αντίστροφα. Οι ομάδες επικοινώνησαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις για τη σχέση τους με το νερό στην καθημερινότητά τους και τέλος δημιούργησαν ένα εικαστικό έργο. Τα παιδιά του σχολείου της Ύδρας συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες με μαθητές αντίστοιχου σχολείου στον Καναδά, με τους οποίους επικοινωνούσαν κατά τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω Skype.
Με τη βοήθεια της Διευθύντριας του σχολείου και μιας ακόμα εκπαιδευτικού, που ήταν υπεύθυνες, τα παιδιά συγκέντρωσαν υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, άρθρα, λογοτεχνικά κείμενα, μουσική), ζωγράφισαν, έγραψαν ποιήματα, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε πηγάδια της Ύδρας, στο υδροφόρο πλοίο και στο χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί η μονάδα αφαλάτωσης. Τέλος δημιούργησαν εικαστικό έργο (χρησιμοποιώντας μόνο πλαστικά μπουκάλια νερού), το οποίο παρουσιάστηκε στο λιμάνι της Ύδρας, με τη συμμετοχή μαθητών και πολιτών στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Το Workshop εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Σχολικών Δραστηριοτήτων, θεματική ενότητα «Διαχείριση Φυσικών Πόρων», προσεγγίστηκε μέσα από τις εξής διαστάσεις/όψεις:


Α. Νερό: Πολύτιμο αγαθό για τη διατήρηση και συνέχιση της ζωής.
Β. Πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητα των ανθρώπων από την έλλειψη ή την αφθονία του.
Γ. Εναλλακτικές λύσεις εξασφάλισης πόσιμου νερού.

 

Οι παιδαγωγικοί στόχοι που τέθηκαν και σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν ήταν:
Τα παιδιά προβληματίστηκαν για το μέλλον του νερού στον τόπο μας αλλά και γενικότερα στον πλανήτη. Ευαισθητοποιήθηκαν στα θέματα: Υπερθέρμανσης του πλανήτη, ερημοποίησης, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, ιδιωτικοποίησης του νερού, συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών κ.λ.π. 'Άνοιξαν έναν γόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με μια άλλη χώρα. Απέκτησαν άποψη αποκόμισαν εμπειρία, γνώση και έθεσαν κοινό στόχο. Ένιωσαν την ένωση και τη φιλία μέσα από το νερό, διαπιστώνοντας πως είμαστε όλοι κάτοικοι της πλανητικής γειτονιάς και όλοι πρέπει να πιούμε από το ίδιο φλασκί. Δημιούργησαν εικαστικό έργο σχετικό με το θέμα.

 

Το "Ask the flask" θα παρουσιαστεί από τον Ελληνικό Κόμβο του Waterwheel World Day Symposium 2014, από 17 έως 22 Μαρτίου 2014. Στη διαδικτυακή του πλατφόρμα για το νερό το Waterwheel θα προβάλει μια εβδομάδα γεμάτη έργα και δρώμενα. 200+ επιστήμονες, καλλιτέχνες , ακτιβιστές από τις 5 ηπείρους θα παρουσιάσουν και θα διαδράσουν on line με το κοινό στην Αυστραλία, Κολομβία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, USA, Ταϊβάν και Τυνησία. Μέσω διαδικτύου μπορείτε να παρακολουθήσετε το Συμπόσιο ζωντανά στις διευθύνσεις που βρίσκονται στο http://water-wheel.net/tap

 

Το "Ask the flask" Workshop μπορείτε να το δείτε στις 21 Μαρτίου, στις διευθύνσεις:
18.00-18.30 http://water-wheel.net/taps/dock/604
19.00-19.30 http://water-wheel.net/taps/dock/605
Ταυτόχρονα θα προβληθεί σε οθόνη, στο Ιστορικό Μουσείο - Αρχείο Ύδρας.
Η επίσημη έκθεσή του θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στην γκαλερί Technohoros, στην Αθήνα. 

 

* Το φλασκί (παγούρι) είναι το σύμβολο του ταξιδευτή και της διατήρησης της ζωής κατά την δύσκολη πορεία σε περιβάλλον ανυδρίας.