Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Η Vamos Orchestra μέσα από το ΙΑΜΥ μάγεψε την Ύδρα κάτω από τη λάμψη της πανσελήνου

  • Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 20:50
  • 2'
Μέσα στο μαγευτικό σκηνικό που συνέθεσαν η αυγουστιάτικη πανσέληνος σε συνδυασμό με τη θέα στο πανέμορφο, γραφικό λιμάνι της Ύδρας που αφειδώς την προσφέρει η ταράτσα του ΙΑΜΥ, η Ύδρα συναντήθηκε με την Κρήτη σε μία εξαιρετική εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας η Vamos Orchestra ταξίδεψε το πολυπληθές κοινό της βραδιάς σε αγαπημένες μελωδίες αντιπροσωπευτικές από την εποχή που έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης και από τις χώρες που επισκέφθηκε στα ταξίδια του.
Με την ευκαιρία της λήξης της, κατά γενική ομολογία, πολύ επιτυχημένης έκθεσης «Νίκος Καζαντζάκης, 140 χρόνια Φως», αφιερωμένης στον μεγάλο Έλληνα διανοητή, συγγραφέα και ποιητή, οι 22 μουσικοί της Vamos Orchestra υπό τη διεύθυνση-ενορχήστρωση του Θανάση Παπαθανασίου και η ανεπανάληπτη ερμηνεία των Τάσου Αποστόλου και Άννας Κώττη ανέδειξαν πράγματι στον μέγιστο βαθμό τον μουσικό πολιτισμό των χωρών που ταξίδεψε ο Καζαντζάκης, έναν πολιτισμό μακρινό, αλλά πολύ γνωστό και συνάμα ζωντανό ακόμα στις μέρες μας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη Διευθύντρια του Μουσείου, Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου να καλωσορίζει το κοινό. Στη συνέχεια μίλησε για την Ορχήστρα Vamos η οποία ταξίδεψε από την Κρήτη ειδικά για τη μουσική αυτή βραδιά και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την οικονομική χορηγία της εκδήλωσης καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους Κρητικούς επισήμους και τέλος τους χορηγούς που συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τους ξενοδόχους κ.κ. Μαρία και Πέτρο Κλαδάκη και τους κ. κ.Τάκη και Νεκταρία Ράππα. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Φασουλάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού & Αποδήμου Ελληνισμού και εκπρόσωπος του Μουσείου Καζαντζάκη , ο οποίος αφού ευχαρίστησε την κ. Αδαμοπούλου και το ΙΑΜΥ για την άψογη και αγαστή συνεργασία, μίλησε για το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο Κρήτης που γιόρτασε εφέτος τα 40 του χρόνια καθώς και για τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης στη διοργάνωση της συναυλίας αυτής. Τέλος, η εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, η κ. Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης ευχαρίστησε με την σειρά της το ΙΑΜΥ για την όμορφη συνεργασία και έθεσε το θέμα της συνέχειας των εκδηλώσεων Ύδρας-Κρήτης και τους δρόμους που ανοίγονται μέσω της συνεργασίας του ΙΑΜΥ με την Περιφέρεια Κρτήτης.
Το μουσικό ταξίδι που οργάνωσαν οι Vamos Orchestra ήταν μια γνωριμία με μεγάλες μουσικές στιγμές που έμειναν αποτυπωμένες στο χρονολόγιο του πολιτισμού μας: Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Ισπανία, χώρες που έζησε ή επισκέφτηκε ο Νίκος Καζαντζάκης έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους μέσα από μεγάλες επιτυχίες της εποχής: Αττίκ, Εντίθ Πιάφ, Οπερέτα, Άριες, Σκαλκώτας, Κούρτ Βάιλ εδωσαν το παρόν σε ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής με τους εξαίσιους ερμηνευτές της Λυρικής Τάσο Αποστόλου και Άννα Κώττη. Η κ. Ρούλα Βουράκη διάνθισε με τα εξαιρετικά επεξηγηματικά κείμενά της τη σειρά των υπέροχων τραγουδιών που ακούστηκαν.
Στο τέλος η κυρία Ν. Αδαμοπούλου, ευχαρίστησε τους ερμηνευτές και τους μουσικούς της ορχήστρας Vamos και έδωσε αναμνηστικά δώρα στους επίσημους καλεσμένους που ήρθαν από την Κρήτη για να τιμήσουν την εκδήλωση .
Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού & Αποδήμου Ελληνισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Φασουλάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κ. Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, η Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δασκαλάκη Καλλιόπη (Πόπη), ο Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. ε.α. κ. Μανώλης Πετράκης, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ.Ελευθερία Δούκα, ο Γενικός Γραμματέας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ. Γιάννης Σημιζής, η Πρέσβης της Ρουμανίας κ. Mioara Pitut, ο Διοικητής της ΑΕΝ Ύδρας, Πλοίαρχος ΛΣ κ. Ευάγγελος Δανόπουλος, η Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης ΛΣ κ. Μαρία Σπηλιοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μανώλης Καραμήτσος με τη σύζυγό του κ. Κατερίνα Μαραγκού-Καραμήτσου, o Λυκειάρχης Ύδρας κ. Δημήτρης Σαράντης, η ξενοδόχος κ. Αγγελική Αεράκη, η ξενοδόχος κ. Μιράντα Σοφιανού, ο ξενοδόχος κ. Σωτήρης Σαίτης, η συμβολαιογράφος Ύδρας κ. Δέσποινα Τσερκέζη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσίων Ταξί κ. Κώστας Γεωργακόπουλος, η κ. Νεκταρία Ράππα, ο φαρμακοποιός κ. Παναγιώτης Γαβαλιάς ο κ. Γιώργος Βλαχοδημήτρης με τη σύζυγό του Γιόλα και πολλοί Υδραίοι και φίλοι της Ύδρας, Έλληνες και ξένοι.