Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019

Η Ύδρα πρωταγωνίστρια σε θεατρική παράσταση!

  • Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 15:47
  • 1'

 

Μια υπέροχη δίγλωσση θεατρική παράσταση κατά την οποία η Ύδρα είχε κυριολεκτικά την τιμητική της, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε χθες Τρίτη 9 Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, που βρίσκεται στην Αθήνα. Μαθητές και μαθήτριες της έκτης τάξης, παρέα με μαθητές της Τρίτης, του δημοτικού σχολείου «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ», ζωντάνεψαν την ιστορία «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γάτος» (Il était une fois un chat), που ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Χιλιανού συγγραφέα Luis Sepulveda και διανθισμένη από γνωστά ποιήματα και τραγούδια. Για την ακρίβεια ήταν η ιστορία ενός γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο... να πετάει. Με έμφαση στην υπεράσπιση του αδύνατου και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κάθε πλάσματος.
Παντού σε όλη την παράσταση ήταν διάχυτη η Ύδρα. Και αυτό γιατί η ιστορία επιλέχθηκε να διαδραματιστεί στο νησί μας. Με τον πρωταγωνιστή γάτο να τον λένε «Μιαούλη» και μια άλλη γάτα... «Τομπάζη». Σε μια γιγαντοοθόνη που βρισκόταν πίσω ακριβώς από τους μαθητές εναλλάσσονταν πολλές φωτογραφίες του νησιού μας με γάτες, γλάρους, τοπία, γειτονιές, βάρκες, ενώ διαβάστηκε παράλληλα από μια μαθήτρια ένα ποίημα της Υδραίας ηθοποιού, Αγγελικής Πετροπετσιώτη με τίτλο «Το πέταγμα του γλάρου». Οι διάλογοι των παιδιών περιελάμβαναν πολλά στοιχεία από τη ζωή στην Ύδρα, και μαζί με τις αντίστοιχες φωτογραφίες που προβάλλονταν, έμοιαζε να μεταφέρεσαι αυτόματα στο νησί μας. Οι μαθητές και μαθήτριες απέδωσαν εξαιρετικά τους ρόλους τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (ΑΜΟΡΑ), Νικόλας Χριστοδούλου εντυπωσιασμένος από τη δίγλωσση παράσταση (με απόδοση στα ελληνικά και τα γαλλικά), ζήτησε το DVD που θα ετοιμάσει το σχολείο, για να το προωθήσει σε σημαντικές προσωπικότητες της Γαλλίας.
Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της παράστασης έκανε η καθηγήτρια Γαλλικών, Σοφία Σιούτη. Το δε φωτογραφικό υλικό που παρουσιάστηκε, ήταν από το αρχείο της «Φωνής της Ύδρας».