Greek English French

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018     

undefined

Γενεαλογική έρευνα για τον ουσιαστικά άγνωστο Λάζαρο Αναγνώστη Γιουρδή

Μαϊ 31, 2016, 18:39

 

 

ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΟΥΡΔΗΣ

(1812-1868)
Βουλευτής Ύδρας - Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Γενεαλογική έρευνα του Δημήτρη Α. Μαυριδερού

Ο έβδομος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Λάζαρος Αν. Γιουρδής, γεννήθηκε στην Ύδρα το 1812. Πατέρας του ήταν ο Προεστός Ύδρας και πλοιοκτήτης Αναγνώστης Νικολάου Γιουρδής. Μητέρα του ήταν η Παρασκευή (Σκεύω) Δημητρίου Μιχαήλ Τσαμαδού. Νυμφεύτηκε στην Ύδρα την Χριστίνα Εμμανουήλ Τομπάζη που είχε γεννηθεί στο νησί το 1821. Μαζί της απέκτησε τρεις κόρες, την Παρασκευή (Σκεύω), την Ξανθή και την Πετρούλα.
Το 1825 ή 1826 ο Λάζαρος Αν. Γιουρδής βρισκόταν στην Ύδρα όταν μαζί με τον Λάζαρο Νικ. Οικονόμου αμφισβήτησαν τον τρόπο εκλογής των μελών του επαρχιακού συμβουλίου Ύδρας κατηγορώντας τον Λάζαρο Αν. Κουντουριώτη ότι αγόρασε ψήφους. Η προσάρτηση της Εύβοιας στην Ελλάδα έγινε το 1830. Το 1831 ο Λάζαρος Αν. Γιουρδής ήταν μαζί με άλλους Υδραίους κεφαλαιούχους που αγόρασαν τα χωριά Μαντούδι, Φαράκλα και Κεράμεια. Το 1832 σαν κάτοικος Ύδρας υπέγραψε μαζί με άλλους Υδραίους συγχαρητήρια επιστολή προς τον βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α’ για την εκλογή του γιου του Όθωνα, ως βασιλιά των Ελλήνων. Το ίδιο έτος μαζί με άλλους πρόκριτους και κάτοικους της Ύδρας υπέγραψε επιστολή προς την αντιβασιλεία του Όθωνα που αφορούσε επίσκεψη επιφανών Υδραίων-αντιπροσώπων σε αυτήν.
To 1833 o Λάζαρος Αναγνώστη Γιουρδής αλλά και ο Βασίλειος Ν. Μπουντούρης διατηρούσαν στην Ύδρα καταστήματα στα οποία πουλούσαν προϊόντα από τα κτήματά τους στην Εύβοια. Μεταξύ 1833 και 1834 προχώρησαν στην καταμέτρηση και διανομή των κτημάτων τους αυτών.
Το 1834 μαζί με τον αδελφό του Μανώλη ήταν ιδιοκτήτης της γολέτας «Γοργώ», με τον Αντώνιο Θεοχάρη του τσερνικίου «Παναγία» και με τον Ιωάννη Δράκο του κόττερου «Παναγία».
Το 1844 είναι η πρώτη φορά που ασχολήθηκε με την πολιτική και έθεσε υποψηφιότηα για να εκλεγεί βουλευτής Ύδρας. Η διαδικασία διήρκησε οκτώ (8) ημέρες και επί 2933 πολιτών που ψήφισαν έλαβε τη δεύτερη θέση με 763 ψήφους. Η εκλογική όμως διαδικασία καταγγέλθηκε σαν αντικανονική. Μετά από έρευνα ειδικής επιτροπής έγινε δεκτή η άποψη ότι οι συνθήκες των εκλογών στην Ύδρα ήταν παράνομες. Η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ακύρωσε την εκλογή και των τριών βουλευτών της Ύδρας μεταξύ των οποίων ήταν και ο Λάζαρος Αν. Γιουρδής. Οι τρεις βουλευτές αποπέμφθηκαν από το Σώμα στις 16 Φεβρουαρίου του 1844.
Μεταξύ των ετών 1844 και 1849 ο Λάζαρος Αν. Γιουρδής ασχολήθηκε με τις κτηματικές του δραστηριότητες. Το 1850 εκλέχθηκε για δεύτερη φορά βουλευτής Ύδρας και στις 30 Οκτωβρίου του 1850 για πρώτη φορά τακτικός Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με θητεία μέχρι την 29η Οκτωβρίου 1851. Ευχαριστώντας την Ολομέλεια για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου τόνισε ότι: «θα διευθύνει τις συνεδριάσεις του Σώματος με αμεροληψία και αυστηρότητα μη χαριζόμενος ουδ’ εις προσωπικήν ουδ’ εις πολιτικήν συμπάθειαν». Τον Δεκέμβριο του 1850 αθηναϊκή εφημερίδα («Αιών») έγραψε τα εξής: «Η Ύδρα υπέρποτε να καυχάται έχουσα εις τα πράγματα της πατρίδος και Πρόεδρον Υπουργείου (δηλ. Πρωθυπουργό, τον Αντώνιο Γ. Κριεζή) και Πρόεδρον Βουλής». Η θητεία του ανανεώθηκε για μία ακόμη φορά από την 30η Οκτωβρίου του 1851 έως την 30η Οκτωβρίου 1852.
Το 1854 μαζί με άλλους κατοίκους της Ύδρας υπέγραψε επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών για τις αποζημιώσεις που όφειλε το κράτος στους υδραίους πλοιοκτήτες που είχαν διαθέσει τα πλοία τους στον Εθνικό Στόλο κατά την διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821.
Το 1856 έγινε η εκτίμηση και καταγραφή των οφειλών αυτών και ο Λάζαρος Αν. Γιουρδής μαζί με συγγενείς του είχε δικαίωμα ποσοστιαίας αποζημίωσης στα πλοία «Ηρακλής», «Τιμολέων», «Άρης», ή «Αλέξανδρος» και τριών ακόμη πλοίων μεταξύ των οποίων και ένας πάρωνας.
Το 1860 εκλέχθηκε για τρίτη φορά βουλευτής Ύδρας στην Ζ’ Κοινοβουλευτική περίοδο (1860-1862) και το 1864 πληρεξούσιος Ύδρας στην Β’ Εθνοσυνέλευση.
Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 56 ετών την 21η Μαρτίου του 1868 από τυφοειδή πυρετό. Κατοικούσε στην Πλάκα, στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Κοττάκη). Η ταφή του έγινε στο Α’ Κοιμητήριο των Αθηνών. Ο θανατός του αναγγέλθηκε μέσω του τύπου στις 28 Μαρτίου του ίδιου έτους. Κατάλοιπα της επαγγελματικής του δραστηριότητας υπάρχουν στο αρχείο Βουδούρη. Η σύζυγός του Χριστίνα πέθανε σε ηλικία 70 ετών στις 13 Οκτωβρίου του 1891. Η ταφή της έγινε στο Α’ Κοιμητήριο της πόλης. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ανακαλύφθηκε μία φωτογραφία του.


Η Γενεαλογική έρευνα του Δημήτρη Α. Μαυριδερού συνοδεύεται από αντίστοιχες σημειώσεις και πηγές. Η φωτογραφία του Λάζαρου Αναγνώστη Γιουρδή βρισκόταν σε ιδιωτικό αρχείο. Από αυτή ο ζωγράφος Χρήστος Μήτσικας φιλοτέχνησε το πορτραίτο του, το οποίο δωρήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας. Αντίγραφά του καθώς και το βιογραφικό σημείωμα δόθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος, στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Κεντρική Υπηρεσία).

 

Έντυπη Έκδοση

exodos ydra
mpouroutis