Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Αντιμετωπίζοντας το μυοσκελετικό μου πρόβλημα - Του Φυσικοθεραπευτή Γιάννη Μουστακαρία

  • Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020 10:32
  • 1'

moustakariasgΗ ολιστική προσέγγιση ενός μυοσκελετικού προβλήματος είναι μια σύνθετη διαδικασία καθώς πολλοί παράγοντες είναι εκείνοι, οι οποίοι επηρεάζουν την εξέλιξη και την πρόγνωση της κατάστασής του. Παρακάτω αναφέρονται οι βασικότεροι:

 Κοιμάμαι επαρκώς και σωστά; 

Ο ύπνος, αποτελεί τη φυσική αποκατάσταση του σώματος αλλά και του εγκεφάλου μας. Είναι σημαντικό να συμπληρώνουμε τουλάχιστον 7 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.

 Συμπληρώνω τα προβλεπόμενα λεπτά άσκησης; 

Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Η συμμετοχή στην σωστή άσκηση μειώνει δραματικά την πιθανότητα εμφάνισης μυοσκελετικού πόνου και αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισής του.

 Έχω άγχος; 

Το χρόνιο και παρατεταμένο άγχος σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση μυοσκελετικού πόνου, δίνοντας μας μια κακή πρόγνωση για την εξέλιξη του. Τελευταίες έρευνες δείχνουν πως η συχνή συμμετοχή στην άσκηση, η κοινωνικοποίηση και ο ποιοτικός ύπνος έχουν θετική επίδραση στο άγχος, συμβάλλοντας στην αντιμετώπισή του.

 Διατηρώ καλή εργονομία; 

Καθώς μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο, μέρος της ημέρας το περνάμε στη δουλειά, είναι σημαντικό να μπορούμε να διατηρούμε μια σωστή στάση κατά την εκτέλεση των εργασιακών μας καθηκόντων, είτε εργαζόμαστε σε γραφείο, ή κάνουμε κάποια βαριά χειρονακτική εργασία. Στατιστικά, όλο και περισσότεροι ασθενείς, αναφέρουν πως το μυοσκελετικό τους πρόβλημα οφείλεται στη δουλειά τους και τους αναγκάζει να αποχωρήσουν προσωρινώς. Έτσι, αδιαμφισβήτητα η εργονομία συγκαταλέγεται στους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου ενώ συχνά παραβλέπεται.

 Τρέφομαι σωστά; 

Τελευταίες μελέτες σχετίζουν την κατανάλωση του λίπους και της ζάχαρης με την αυξημένη εμπειρία του πόνου. Ακόμη, η διατροφή αποτελεί καίριο παράγοντα, αφού επηρεάζει άμεσα την ικανότητα μας να γυμναστούμε, να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος καθώς και να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η μεσογειακή διατροφή, επανειλημμένα παρουσιάζεται ως η βέλτιστη επιλογή για τους μεσογειακούς λαούς και όχι μόνο.

 Είναι υγιές το περιβάλλον γύρω μου; 

Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε μπορεί να καθορίσει την εμφάνιση και την πρόγνωση μυοσκελετικών παθήσεων. Για παράδειγμα, η ζωή στο νησί της Ύδρας, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας μυοσκελετικής πάθησης του γόνατος και του ισχύου (π.χ. οστεοαθρίτιδα, χονδροπάθεια, εκφύλιση μηνίσκου κ.α.) ή της μέσης λόγω της συσωρευμένης χρήσης στο ανεβοκατέβασμα των σκαλοπατιών. Η διατήρηση αυξημένης μυικής δύναμης ωστόσο αποτελεί το καλύτερο μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης. Όταν το περιβάλλον γύρω μου δεν μπορεί να αλλάξει, η προσαρμογή μου σε αυτό αποτελεί την καλύτερη επιλογή.