Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023

Μέλη και φίλοι της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

  • Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 16:49
  • 2'

Μια ακόμα δράση από την ενεργητική Λέσχη Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας της Ύδρας, ήταν η επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού "Σταύρος Νιάρχος". Ο Πρόεδρος της Λέσχης Θανάσης Ζεύκης περιγράφει την υποδοχή και ξενάγηση των φίλων και μελών στον υπέροχο αυτό χώρο.

"Μια μεγάλη παρέα μελών και φίλων της Λέσχης, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κατόπιν συνεννόησης και προγραμματισμού με τον ευγενέστατο κ. Αλέξανδρο Χαρέα της Ομάδας Εξυπηρέτησης Επισκεπτών του Κέντρου.
Στον χώρο υποδοχής του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης συναντήσαμε την ξεναγό του Ιδρύματος κυρία Κατερίνα Λιακοπούλου, η οποία με εξαιρετική ευγένεια, εντυπωσιακή κατάρτιση και πολλή υπομονή μάς ξενάγησε στους επισκέψιμους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου και συγκεκριμένα στα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στον υπαίθριο χώρο συνάντησης των επισκεπτών μεταξύ των δύο κτιρίων που ονομάζεται «Αγορά» καθώς και σε τμήμα του απέραντου Πάρκου «Σταύρος Νιάρχος», ενός καταπράσινου τοπίου που περιλαμβάνει κήπους, δέντρα, φυτά, συντριβάνια, αλέες, μονοπάτια, κανάλι, τη γέφυρα «Εσπλανάδα» με τις χαρακτηριστικές δεντροστοιχίες και ανοιχτούς χώρους που καθιστούν την κάθε επίσκεψη μοναδική. Άξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το μεταλλικό στέγαστρο διαστάσεων 100 μ. Χ 100 μ. που δεσπόζει στην οροφή του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 14 μ. πάνω από την κορυφή του λόφου του Πάρκου. Το κατασκευαστικό και μηχανικό αυτό επίτευγμα στηρίζεται σε 40 μεταλλικούς στύλους και αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελ που παρέχουν πλήρη επάρκεια στην ενεργειακή λειτουργία του Κέντρου. lesxi episkepsi kpsn
Αρχιτέκτονας του συνολικού έργου είναι ο πολυβραβευμένος Ιταλός Renzo Piano, ο οποίος έδωσε στο υπέροχο αρχιτεκτονικό δημιούργημά του πολλά από τα στοιχεία που τον διακρίνουν, όπως π.χ. η αγάπη του προς υλικά όπως το γυαλί, το ξύλο, το μέταλλο, η άνευ περιορισμών χρήση του φυσικού φωτός, η προσήλωσή του στη διαφάνεια των κατασκευών, η χρήση του υδάτινου στοιχείου, η ανάπτυξη «πράσινων» στοιχείων, κ.ά.

Το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος με δυνατότητα διοργάνωσης διαφορετικών καλλιτεχνικών παραστάσεων και εκδηλώσεων. Οι δύο σκηνές του μπορούν να φιλοξενήσουν παραγωγές όπερας, μπαλέτου, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ειδικά προγράμματα τέχνης. Η κύρια αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, σχεδιασμένη ώστε να αναβαθμίζει την εμπειρία της όπερας τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους καλλιτέχνες. Διαθέτει κορυφαία ακουστική, τεχνολογικές δυνατότητες, ευελιξία στην εναλλαγή σκηνικών και υψηλή αισθητική, σημαντικά στοιχεία που την καθιστούν έτοιμη για άμεση συμμετοχή στο διεθνές λυρικό στερέωμα και ικανή ν’ ανταποκριθεί ακόμα και στις πλέον τεχνολογικά απαιτητικές παραστάσεις. Μια μικρότερη Εναλλακτική Σκηνή, με δυναμικότητα 400 θέσεων, αρχιτεκτονικό κόσμημα και αυτή, προορίζεται να φιλοξενεί εκδηλώσεις μικρότερης κλίμακας, όπως παραστάσεις σύγχρονης ελληνικής μουσικής και χορού, δραματικές αναγνώσεις και θεατρικές παραγωγές, σε ένα χώρο με σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές.
Στο υπερσύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με συνολική επιφάνεια 24.000 τ.μ. συνδυάζεται η παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία και η συντήρηση χειρογράφων με την πληροφορία και την επικοινωνία. Η μεταφορά του σημαντικού υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης (βιβλία, ιστορικά έγγραφα, αρχεία, σπάνια χειρόγραφα, κλπ.) από τη σημερινή τους θέση στο νέο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Οι λειτουργίες της Βιβλιοθήκης θα περιλαμβάνουν δανειστική βιβλιοθήκη, ξεχωριστούς χώρους για ενήλικες, εφήβους και παιδιά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, ειδικές εκδηλώσεις και σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι εντός της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα λειτουργήσει μια σύγχρονη ερευνητική ομάδα που φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει υπόδειγμα για άλλα ιδρύματα.
Με την περιήγησή μας στους υπαίθριους χώρους του Πάρκου, που ακολούθησε την ξενάγησή μας στους εσωτερικούς χώρους, συμπληρώθηκε η επίσκεψή μας στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», η οποία ήταν άκρως εντυπωσιακή. Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την τόσο σημαντική και γενναιόδωρη πολιτιστική προσφορά του προς την πατρίδα μας και τους πολίτες της και ελπίζουμε ότι η διαχείριση του Κέντρου από πλευράς Πολιτείας, στην οποία πρόσφατα παραχωρήθηκε η χρήση του, θα διατηρήσει το σημερινό υψηλό επίπεδο λειτουργίας και προσφοράς του."