Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019

Ψήφισμα της ΕΔΙΠΤ για τον άδικο αποκλεισμό του Περιοδικού Τύπου από τα μέτρα ενίσχυσης του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

• Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 21:53
  • 3'

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δ.Σ. της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, της δεύτερης παλαιότερης δημοσιογραφικής οργάνωσης της χώρας και φορέα των 220 εκδοτικών δημοσιογραφικών επιχειρήσεων, το οποίο συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών.

Tον άδικο αποκλεισμό του Περιοδικού Τύπου από τα μέτρα ενίσχυσης του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής εκφράζει η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) με αυστηρό ψήφισμά της.

Συγκεκριμένα ενώ προεκλογικά ψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο του ν.4609/2019, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα ενίσχυσης του Τύπου μέσα από προγράμματα που θα καταρτίζονται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής, ακολούθησε η ΚΥΑ 78/14.05.2019 που προσδιόρισε ότι τα προγράμματα αυτά αφορούν ΜΟΝΟ τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες περιφερειακές τοπικές εφημερίδες.
Αγνοήθηκε όμως παντελώς και αδικαιολόγητα αφενός ολόκληρος ο Περιοδικός – Κλαδικός Τύπος και αφετέρου οι δεκαπενθήμερες και μηνιαίες περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, παρόλο που έχουν κληθεί να αποδίδουν το 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, ενός Ταμείου, με το οποίο μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν είχαν καμία απολύτως σχέση.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Δ.Σ. της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, της δεύτερης παλαιότερης δημοσιογραφικής οργάνωσης της χώρας και φορέα των 220 εκδοτικών δημοσιογραφικών επιχειρήσεων, το οποίο συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών, η οποία εξέδωσε ομοφώνως αυστηρό ψήφισμα  με το οποίο:
Α. Διαμαρτύρεται εντονότατα προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης  Νίκο Παππά και τον Αν. Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη για την αυθαίρετη και αναιτιολόγητη αυτή απόφαση, που διαχωρίζει τον Τύπο σε προνομιούχους και μη και οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό
Β. Διαμαρτύρεται εντονότατα προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης  Νίκο Παππά και τον Υφυπουργό Ελευθέριο Κρέτσο, γιατί ενώ είχαν ζητήσει από το Δ.Σ. της ΕΔΙΠΤ να καταθέσει προτάσεις για ενίσχυση των μελών της ανταποδοτικά με το τέλος του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, τις αγνόησαν παντελώς
Γ. Καταγγέλλει τη στάση της Ηγεσίας του Υπουργείου, που συστηματικά υποβαθμίζει τον Περιοδικό Τύπο, τον οποίο υπολογίζει ως Τύπο μόνο για τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις
Δ. Εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο να αναζητήσει τρόπους να προσβάλει την απόφαση διά της νομικής οδού.

Ο Περιοδικός Τύπος (Εφημερίδες και Περιοδικά) αποτελεί κορυφαία έκφραση της δημοκρατίας, με πολλά εκατομμύρια αναγνώστες στους οποίους προσφέρει πολύπλευρη, αντικειμενική και συχνά εξειδικευμένη ενημέρωση και γνώση (επαγγελματική, επιστημονική, οικονομική, τοπική κ.α.). Για αυτό και εμπίπτει απόλυτα στη συνταγματική επιταγή για ειδική προστασία και στήριξη. Μάλιστα αποτελεί κομμάτι της ενημέρωσης που παρά την κρίση όλα αυτά χρόνια, έχει κρατηθεί όρθιο, καθώς δεν ελέγχεται από την μάστιγα της διαπλοκής και για αυτό διατηρεί την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητά του. Είναι επομένως τουλάχιστον αντισυνταγματικό, όταν μάλιστα πρέπει να επιδιώκεται η διαφάνεια και «ανταποδοτικότητα» κάθε δαπάνης του δημοσίου, το Υπουργείο να στηρίζει επιλεκτικά μόνο τα μέσα που θέλει και να αποκλείει τα υπόλοιπα στην πράξη, υποβαθμίζοντας ένα μεγάλο, ιστορικό αλλά και υγιές κομμάτι του Τύπου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 22 Μαΐου 2019 κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου στην ιδιόκτητη αίθουσά της, επί της Λεωφόρου
Βασιλίσσης Σοφίας 25, το θέμα που κυριάρχησε, ήταν ο αποκλεισμός των εντύπων των μελών της Ενώσεως από την ενίσχυση των επιχειρήσεων Τύπου που προκήρυξε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν.4609/2019 προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης του Τύπου μέσα από προγράμματα που θα καταρτίζονται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής, από τα οποία εκτός από ολόκληρο τον Περιοδικό Τύπο, αγνοούνται παντελώς και οι δεκαπενθήμερες και μηνιαίες περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες. Ακολουθεί η ΚΥΑ 78/14.05.2019, η οποία προκηρύσσει πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΟΝΟ των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων που εντάσσονται στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου με το υπέρογκο ποσό των 16.000.000 €.

Μετά από διαλογική συζήτηση, η Γενική Συνέλευση

ΟΜΟΦΩΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ
Α. Διαμαρτύρεται εντονότατα προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκο Παππά και τον Αν. Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη για την αυθαίρετη και αναιτιολόγητη αυτή απόφαση, που διαχωρίζει τον Τύπο σε προνομιούχους και μη και οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό
Β. Διαμαρτύρεται εντονότατα προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκο Παππά και τον Υφυπουργό Ελευθέριο Κρέτσο, γιατί ενώ είχαν ζητήσει από το Δ.Σ. της ΕΔΙΠΤ να καταθέσει προτάσεις για ενίσχυση των μελών της ανταποδοτικά με το τέλος του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, τις αγνόησαν παντελώς
Δ. Ζητεί άμεση συνάντηση του Προεδρείου με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκο Παππά.
Ε. Εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο:
1. Να αναζητήσει τρόπους να προσβάλει την απόφαση διά της νομικής οδού.
2. Να ενημερώσει τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων και τους Βουλευτές.
3. Να γνωστοποιήσει το παρόν ψήφισμα στα Μέλη του

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνελεύσεως

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΑΝΔΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ι.Π.Τ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ