Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

Ο Δημήτριος Καμπέρος ο Υδραίος ατρόμητος αεροπόρος μέσα από ένα εναλλακτικό video

  • Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 14:01
  • 1'

Μια εναλλακτική και χαλαρή παρουσίαση των γεγονότων για νέους και παιδιά.  

Ένα video με ιστορικό ενδιαφέρον με τίτλο "Ελλήνων Πρόσωπα" από την "Πρακτική Σκέψη" αφιερωμένο στον Υδραίο Δημήτριο Καμπέρο με μια εναλλακτική και χαλαρή παρουσίαση των γεγονότων για νέους και παιδιά.  

Ποιος όμως ήταν ο Δημήτριος Καμπέρος; Πολλοί χρησιμοποιούν την λέξη “τρελοκαμπέρος”... λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού πηγάζει ο χαρακτηρισμός. Ποιος ήταν ο Δημήτριος Καμπέρος; και γιατί «τρελο-Καμπέρος»; Η μόνη του «τρέλα» ήταν η περιφρόνησή του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες, αλλά και να πολεμήσει υπερασπιζόμενος την πατρίδα του σε περιόδους πολέμου.

Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος-θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Ο πρωτοπόρος ιπτάμενος, με ενθουσιασμό και τόλμη, έσπασε κάθε ρεκόρ της εποχής του. Χάρη στα ριψοκίδυνα ακροβατικά του στον αέρα και στις τολμηρές πτήσεις που έκοβαν την ανάσα, έμεινε στην ιστορία με την έκφραση «τρελοκαμπέρος» που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να χαρακτηρίσουμε κάποιον “ασυγκράτητο” και “ατρόμητο”.

Μάλιστα, ο αεροπόρος ήταν αυτός που μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο το 1912, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο.

Επιπλέον κυκλοφορεί το ιστορικό αφήγημα της Αντιγόνης Καμπέρου από τις εκδόσεις "Μένανδρος" με τίτλο: «Δημήτριος Καμπέρος - Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου».

Πολυμέσα