Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020

Ο Ερμιονικός Σύνδεσμος βράβευσε την Νέα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη

  • Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 16:44
  • 1'

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, η κοπή βασιλόπιτας του Ερμιονικού Συνδέσμου.

Πλήθος κόσμου, φίλοι και μέλη του Συνδέσμου συνέρρευσαν και γέμισαν τη μεγάλη αίθουσα του ιστορικού κτηρίου.

Ο Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου, Γιάννης Σπετσιώτης άνοιξε την εκδήλωση με θερμή πατριωτική ομιλία και καλωσόρισε το πολυπληθές κοινό.

Τον λόγο επίσης έλαβε ο Δικηγόρος Θεοδόσης Γκάτσος, γιος του αείμνηστου Απόστολου Γκάτσου, αγαπημένου Καθηγητή πολλών παλαιών Υδραίων μαθητών.

Να σημειώσουμε εδώ για τους νεότερους ότι ο Ερμιονίτης Απόστολος Γκάτσος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί μας καθώς ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στα 1945 στην ίδρυση παραρτήματος του Γυμνασίου Πόρου στην Ύδρα, το οποίο και ανέλαβε να οργανώσει, εξελίσσοντάς το σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αυτοτελές «Γυμνάσιο-Λύκειο Ύδρας». Επίσης συνέταξε το «Γλωσσάριο του Ιστορικού Αρχείου της Κοινότητος Ύδρας 1778-1854», ενώ πολλές ιστορικές μελέτες που αναφέρονται στην ιστορία της Ύδρας έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στη «Φωνή της Ύδρας».

Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του Ερμιονικού Συνδέσμου ήταν η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Παράλληλα δόθηκε το θεσμοθετημένο «Βραβείο Αριστείας Απόστολος Γκάτσος» στον Διδάκτορα της Ιατρικής Κωνσταντίνο Μπαλαμπάνη. Και τιμητική διάκριση στην Μαρίνα Κουρτέση, Οικονομολόγο, που απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από τη Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου και Αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Φασιλής έλαβε τον λόγο, κάνοντας ένα υπέροχο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της Άννας Ψαρούδας – Μπενάκη. Το αφιέρωμα συνοδευόταν από εικόνες της νέας Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, από τη μικρή της ηλικία, τις σπουδές, την προσωπική της ζωή, την πολιτική της διαδρομή, και τη μέχρι σήμερα πορεία. Ανάμεσα στις φωτογραφίες ξεχωρίσαμε εκείνες με τον πατέρα της Υδραίο, Υποναύαρχο Ευάγγελο Ψαρούδα.

Η κ. Άννα Ψαρούδα -Μπενάκη παρέλαβε το -ειδικά σχεδιασμένο τιμητικό βραβείο- από τον Ερμιονικό Σύνδεσμο, γεμάτη συγκίνηση και μίλησε για τον τόπο της, την Ερμιόνη και τους αγαπημένους ανθρώπους της, με τους οποίους την δένουν δυνατοί δεσμοί φιλίας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη η οποία μεγάλωσε στην Ερμιόνη.

Από την Ύδρα παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Υδραίων Αθηνών Γιάννης Σαχίνης, η Εκδότρια της "Φωνής της Ύδρας" Ελένη Χριστοδούλου και η αγαπητή Θεώνη Φύτιρη.

Η εκδήλωση έκλεισε με πολλές ευχές μελών και φίλων του Συνδέσμου προς την κ. Ψαρούδα-Μπενάκη και με μια όμορφη δεξίωση.