Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ωδή στην Ύδρα μέσα από το βιβλίο της Polly Samson "Α Τheatre for Dreamers"

  • Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 09:23
  • 1'

Το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο της Polly Samson, συζύγου του David Gilmour των Pink Floyd, είναι μία ωδή στα γαλάζια νερά και την ερωτική ξενοιασιά της Ύδρας.

Η Samson που ανήκει στις καταξιωμένες Αγγλίδες συγγραφείς της γενιάς της, είναι συνδημιουργός μερικών από των ωραιότερων κομματιών που ακούσαμε στο άλμπουμ The Division Bell του 1994, όταν ο Roger Waters είχε πια αποχωρίσει από το σχήμα των Pink Floyd και το γκρουπ είχε ήδη περάσει στην τελευταία, οριστική, αλλά εξίσου δημιουργική φάση του. 

Η συγγραφέας Polly Samson, μιλώντας για το νέο βιβλίο της Α Τheatre for Dreamers,  υμνεί την Ύδρα και αναφέρεται στις ομορφιές της μέσα από την αφήγηση ενός 18χρονου κοριτσιού που έρχεται στο νησί από το Λονδίνο το 1960. Τι λέει όμως η ίδια τακτική επισκέπτρια της Ύδρας, όπου διατηρεί οικία στο νησί, στην κόρη της;

«Ονειρεύομαι την άφιξη, την στιγμή που το Flying Dolphin θα στρίψει αριστερά στο λιμάνι της Ύδρας.

Το πρώτο θέαμα του νησιού από το πλοίο είναι ο γκρίζος και άγονος βράχος. Και έπειτα η στροφή και η μεγάλη αποκάλυψη, η νίκη, αυτή η αστραφτερή ημισέληνος του λιμανιού και στην συνέχεια τα λευκά σπίτια που υψώνονται σαν κλιμακωτά καθίσματα των θεών με φόντο τους άδειους λόγγους και τα βουνά. Είναι ένας μαγικός κόλπος, μια αποκάλυψη κάθε φορά. Αναστενάζω. Η κόρη της κοιτάζει ψηλά και την ρωτά: “Τι συμβαίνει;”.

Της λέει ότι φαντάζεται πώς θα ήταν να φτάσει στην Ύδρα αυτή την στιγμή. “Ξέρω ακριβώς τι θα έκανες, τι θα έλεγες. Κάνεις το ίδιο κάθε φορά. Σταματάς, παίρνεις μια βαθιά ανάσα και λες: "Έτσι μυρίζει ο παράδεισος”».

womantoc, fortunegreece

Πολυμέσα