Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Ζαχαροπλαστείο Τσαγκάρη: Παράθυρο στην πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ύδρας

  • Κυριακή, 30 Απριλίου 2023 12:36
  • 1'

tsagk ekthesi0423Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μνημείων και τοποθεσιών που ήταν στις 18 Απριλίου, το Ζαχαροπλαστείο Τσαγκάρη, παρουσίασε σε επιμέλεια της Νίκης Τσαγκάρη, μια εντυπωσιακή βιτρίνα παραθύρου με πλήθος ασπρόμαυρων φωτογραφιών και καρτ ποστάλ που χρονολογούνται πάνω από έναν αιώνα.

Μπορεί και σήμερα o επισκέπτης να ξεναγηθεί στο Ζαχαροπλαστείο, το φημισμένο για το Υδραίικο αμυγδαλωτό. Μέσα από το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό, θα αισθανθεί τον ρομαντισμό μιας εποχής που φυλασσόταν για πολλά χρόνια στο μπαούλο της κυρίας Άννας Τσαγκάρη και έφερε στο φως, ο εγγονός της Δημήτρης.tsa0423

Ο Δημήτρης Τσαγκάρης αποτελεί την τέταρτη γενιά ζαχαροπλαστών, τηρώντας την ίδια μυστική συνταγή που ακολουθούσε ο προπάππους του Αριστείδης Τσαγκάρης, στη συνέχεια ο παππούς του Δημήτρης και μετά ο πατέρας του Κυριάκος.

Από το 1930, παρασκευαζόταν το αμυγδαλωτό σε δύο είδη (αχλαδάκι και ζαχαρομπακλαβάς) και προσφερόταν στο καφενείο «Τα Κυβέλεια» στο λιμάνι της Ύδρας. Στα γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το δελφίνι», η Σοφία Λόρεν φέρεται να απόλαυσε το πεντανόστιμο γλυκό.

Συχνά συμβαίνει οι καλλιτέχνες, που δοκιμάζουν το αμυγδαλωτό που τους προσφέρει ο χαμογελαστός Δημήτρης, να επιστρέφουν στο σπίτι τους με ένα κουτί τετράγωνους γευστικούς και αυθεντικούς ζαχαρομπακλαβάδες ή και τα χιονισμένα με μπόλικη άχνη ζάχαρη αχλαδάκια.

Σήμερα το κατάστημα εξακολουθεί να παραμένει δημοφιλής προορισμός για φωτογραφήσεις, ακόμα και εξαιρετικών κοσμημάτων, όπως της Διεθνούς φήμης, Υδραίας Σχεδιάστριας Έλενας Βότση.

Φωτογραφήσεις που συνδυάζουν τα φίνα χειροποίητα κοσμήματα που φοράει το μοντέλο στις λήψεις, με την παραδοσιακή απλότητα της νησιωτικής ζωής και την μοσχοβολιά του ανθόνερου.

Στον Οίκο Αμυγδαλωτών Τσαγκάρη, το παραδοσιακό αχλαδάκι και ο ζαχαρομπακλαβάς είναι η «κατάλευκη» ζωντανή απόδειξη μιας τεχνικής που αντέχει στον χρόνο και παραμένει το βασικό στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς του τόπου μας.