Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

Γιορτάστηκαν με επισημότητα τα Κουντουριώτεια

  • Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 09:14
  • 1'

Από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου μέσα σε κλίμα θερμού πατριωτισμού και λαμπρότητας.

 

Φέτος είχαμε διπλό εορτασμό καθώς εκτός από την 77η επέτειο από το θάνατο του Ναυάρχου και πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη, είχαμε τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, κατά τους οποίους ο Υδραίος Ναύαρχος αποτέλεσε ιστορική και καταλυτική φυσιογνωμία ως αρχηγός στόλου του Αιγαίου. Ανάμεσα στους επισήμους που έλαβαν μέρος στον εορτασμό ήταν ως εκπρόσωπος του κράτους, ο Γ. Γραμματέας Ναυτιλίας και πρώην αρχηγός του Λ.Σ. Αθαν. Μπούσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παν. Μελάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κ. Χρηστίδης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κ. Αινιάν-Μαζαράκης, ο Διοικητής ΔΔΜΝ Αντιναύαρχος Παν. Ελληνιάδης κ.α.

 

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής της Φρεγάτας "Κουντουριώτης" στο λιμάνι της Ύδρας. Το ίδιο βράδυ ο Δήμαρχος Άγγελος Κοτρώνης και το Δημοτικό Συμβούλιο υποδέχθηκαν τους επίσημους προσκεκλημένους στην Ιστορική Οικία του Παύλου Κουντουριώτη όπου και τους ξενάγησαν στους χώρους του Αρχοντικού. Ακολούθησε η επετειακή ομιλία "ΜΕΘ' ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ" από τον κυβερνήτη του Θ/Κ "ΑΒΕΡΩΦ" Πλοίαρχο Λ. Τσιαντούλα Π.Ν.

 

DSC 3177siteDSC 3161site

 

 

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ. Ακολούθησε στην αίθουσα του Καθεδρικού Ναού η παρουσίαση του Αντιναυάρχου ε.α. Δημητρίου Λισμάνη με τίτλο: Αφιέρωμα 100 χρόνων, «Ο Στόλος του Αιγαίου 1912-1913 και ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης». Σε μια εξαιρετική και εμπεριστατωμένη ομιλία ο Αντιναύαρχος Λισμάνης με γλαφυρό και ευθύ τρόπο απέδωσε ιστορικές λεπτομέρειες που αφορούσαν στον ελιγμό και τις ενέργειες του Παύλου Κουντουριώτη κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, σκιαγραφώντας το χαρακτήρα του.

 

DSC 3212site DSC 3222site

 

Ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, αλλά και στον τάφο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Στις εκδηλώσεις έλαβε μέρος αντιπροσωπεία Μπουρλοτιέρηδων, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με τις παραδοσιακές Υδραίικες φορεσιές.
Τις γιορτινές μέρες πλαισίωσαν αρκετές έξοχες μουσικές εκδηλώσεις, όπως αυτή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.

 

DSC 3192site