Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

Εξαίρεση των μικρών νησιωτικών δήμων από την απαγόρευση προσλήψεων

  • Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 19:26
  • 1'

Θετική ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, στην πρόταση του Βουλευτή Α' Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ κ.Κώστα Κατσαφάδου για να εξαιρεθούν οι νησιωτικοί δήμοι από την απαγόρευση των προσλήψεων.

Ο κ.Κατσαφάδος είχε επισημάνει ότι οι δήμοι των νησιών δεν μπορούν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο Καλλικράτης ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι υποστελεχωμένοι.
Στο σχέδιο νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2013-2016 και συγκεκριμένα στην παράγραφο ΣΤ.2 περί αναστολής προσλήψεων και διορισμών, αναφέρεται ρητά ότι '' οι προσλήψεις και διορισμοί τακτικού προσωπικού σε νησιωτικούς δήμους δεν εμπίπτουν στον περιορισμό των προσλήψεων του άρθρου 11 του ν.3833/2010.''

 

Αναφερόμενος σε αυτή τη θετική εξέλιξη, ο κ.Κατσαφάδος, έχοντας αναλάβει και τη σχετική πρωτοβουλία δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών που αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και προχώρησε στη νομοθετική εξαίρεση των νησιωτικών δήμων από την απαγόρευση προσλήψεων.
Με όσα ίσχυαν και με την προχειρότητα που αντιμετώπισε ο Καλλικράτης τους νησιωτικούς δήμους, ήταν αδύνατη η λειτουργία τους . Δόθηκαν αρμοδιότητες την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να τις ασκήσει.
Οι νησιωτικοί δήμοι της Α' Πειραιά αλλά και όλης της Ελλάδας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι μεγάλοι αστικοί δήμοι. Οι τελευταίοι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με αποσπάσεις από άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στα νησιά όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της γεωγραφικής ασυνέχειας και της έλλειψης κρατικών διοικητικών δομών, από τις οποίες μπορούν να γίνουν αποσπάσεις.
Η εξαίρεση των μικρών νησιωτικών δήμων από την απαγόρευση προσλήψεων και από την αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν επιβεβλημένη''.