Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

Πλήθος κόσμου στην επίκαιρη ομιλία του Καθ. Εμ. Βαρβούνη στη συνεδριακή αίθουσα του Καθεδρικού Ναού

  • Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 08:50
  • 1'
Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ι. Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας, "ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ 2019" την Τρίτη 13 Αυγούστου, στη συνεδριακή αίθουσα, η ομιλία του Καθηγητού Εμμανουήλ Βαρβούνη, Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: "Η Παναγία στην Ελληνική Λαΐκή Θρησκευτική Παράδοση".
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση. Ο Καθηγητής μίλησε για τον εορτασμό της Παναγίας και αναφέρθηκε στην ελληνική παράδοση, όταν κατά το παρελθόν ήταν ορόσημο της ολοκλήρωσης της γεωργικής σποράς και της έναρξης της 'Ανοιξης. Ενώ έγινε λόγος για τις τελετουργίες σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα πανηγύρια, τις συνήθειες, τις δοξασίες και τις εθιμικές αργίες.
Στην ελληνική λατρεία η Παναγία κατέχει την πρώτη θέση και φέρει διάφορα ονόματα σε σχέση με την εικόνα, τον Χριστό, τις ιδιότητες, τον ιδιοκτήτη του Ναού και τα θαύματα.
Τον Καθηγητή προλόγισε ο Αρχιμανδρίτης της Ι. Μητρόπολης π. Νεκτάριος Δαρδανός ο οποίος αναφέρθηκε σε σύντομο βιογραφικό του ομιλητή, ενώ επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις "Θεομητορικά 2019" κλείνουν φέτος 19 χρόνια.
Στο τέλος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ ευχαρίστησε τον ομιλητή και του δώρισε το Θεομητορικό Σώμα της Παναγίας.
Ακολούθως δόθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους από τον Μητροπολίτη κ. Εφραίμ ένα βιβλίο με τίτλο “Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής” Λόγοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου” με επιλεγμένα κηρύγματα που έχει κάνει ο Ποιμενάρχης μας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Θεοδοσίου, ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκιάκος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Βλαχόπουλος, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ε. Δανόπουλος, η εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Ύδρας Ανθυποπλοίαρχος ΛΣ κ. Βασιλεία Ψαρρού, η Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Στυλιανού και Μαρίας Βέτιμη, κ. Τάνια Βέτιμη, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας κ. Ντίνα Αδαμοπούλου κ.α.