Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Ανοίγει σύντομα τις πύλες του το Αρχοντικό Παύλου Κουντουριώτη

  • Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 10:12
  • 1'

Μέσα στο μήνα Οκτώβριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει ως μουσείο το Αρχοντικό του Παύλου Κουντουριώτη στην Ύδρα.

Μετά από 30 χρόνια από την αγορά του από το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να μετατραπεί σε μουσείο αλλά και την άψογη επισκευή του με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, και την λειτουργία του μέχρι το 2010, το Αρχοντικό δεν θα μένει πλέον αδρανές και θα ανοίξει σύντομα τις πύλες του και πάλι στο κοινό.

Το Αρχοντικό είναι ένα τυπικό αρχοντικό Υδραίικου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα και ιστορικής σημασίας, που όπως είχε επισημάνει ο ίδιος ο Παύλος Κουντουριώτης στη διαθήκη του: "Την εν Ύδρα οικίαν έκτισε ο πάππος μου Γεώργιος προ της μεγάλης Επαναστάσεως του 1821, εγώ δε εβελτίωσα. Η οικία εκείνη αποτελεί μνημείον ιστορικόν, αποτελεί δε ιδιαιτέρως των Κουντουριωτών κειμήλιον". 

Για την ιστορία να πούμε ότι το 2012 επί δημαρχίας του αείμνηστου Άγγελου Κοτρώνη είχαν γίνει ενέργειες για να επαναλειτουργήσει και είχαν ορισθεί ονόματα από τον ίδιο και τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση για την ίδρυση Συλλογου Φίλων του Μουσείου Παύλου Κουντουριώτη. Εκείνη την περίοδο ο Δήμος σκεφτόταν να δημιουργήσει και να στεγάσει στο ισόγειο του κτηρίου Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ εκτός από τις υψηλού ενδιαφέροντος πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες στόχευε, είχε ως όραμα την δημιουργία café, ώστε κάθε επισκέπτης να έχει την δυνατότητα να απολαύσει από εκεί τη μοναδική θέα.

Ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης δήλωσε σχετικά με την αναμενόμενη επαναλειτουργία του αρχοντικού: "Ένα πάγιο αίτημα της Δημοτικής μας Αρχής ικανοποιείται. Ο εμβληματικός αυτός χώρος, για τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, θα μπορέσει να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και ν αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ύδρα μας. Ο Δήμος μας ήδη έχει προχωρήσει στον καλλωπισμό και εκτενή καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου ενώ πρωτοστατεί στη δημιουργία συλλόγου "Φίλων του Μουσείου Παύλου Κουντουριώτη". Σκοπός του υπό ίδρυση συλλόγου θα είναι η στήριξη μέσω της εθελοντικής δράσης του έργου του Μουσείου. Ακόμα ένα κύτταρο πολιτισμού για την Ύδρα μας."