Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο Απόστολος Γκάτσος

  • Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 12:20
  • 1'

Ο Ερμιονίτης Δάσκαλος, Συγγραφέας, ιδρυτής του Ερμιονικού Συνδέσμου, ένας εκλεκτός άνθρωπος των γραμμάτων που είχε συνδέσει και την Ύδρα με το έργο του, έφυγε από τη ζωή έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Ο Απόστολος Γκάτσος ήταν ένας άνθρωπος προσιτός, αυθεντικός, ευθύς και με πολύ χιούμορ.
Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ. θα ψαλλεί νεκρώσιμος ακολουθία στον Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων στο Α΄ κοιμητήριο Αθηνών και η ταφή του θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μοναστήρι, Νεκροταφείο της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων στην Ερμιόνη όπου ήταν και η προσωπική επιθυμία του εκλιπόντος.
Ο Απόστολος Γκάτσος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί μας και ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στα 1945 στην ίδρυση παραρτήματος του Γυμνασίου Πόρου στην Ύδρα, το οποίο και ανέλαβε να οργανώσει, εξελίσσοντάς το σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αυτοτελές «Γυμνάσιο-Λύκειο Ύδρας». Επίσης συνέταξε το «Γλωσσάριο του Ιστορικού Αρχείου της Κοινότητος Ύδρας 1778-1854», ενώ πολλές ιστορικές μελέτες που αναφέρονται στην ιστορία της Ύδρας έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στη «Φωνή της Ύδρας».
Το 2003 ο Δήμος Ερμιόνης με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε την ίδρυση Δημοτικής Βιβλιοθήκης με το όνομα «Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ». Ο Απόστολος Γκάτσος παντρεύτηκε την Ηλέκτρα Φωτοπούλου με την οποία απέκτησαν ένα γιο τον Θεοδόση.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντα, να ζήσουν να τον θυμούνται!

 

φωτογραφία: Από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης

apostolosgatsos