Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023

Εκδήλωση και Έκθεση μνήμης για την εισβολή στην Κύπρο

  • Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 12:37
  • 2'

Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από το πραξικόπημα την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο, και την εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ύδρας στις 19 Ιουλίου, στην αίθουσα Μέλινα Μερκούρη, παρουσιάστηκε στον χώρο για 10 περίπου μέρες Έκθεση, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την εισβολή, φωτογραφίες της Ποιήτριας Αντρέα Δημητρίου από τα κατεχόμενα, αντικείμενα, (όπως ένα τμήμα από σπασμένο σταυρό, ένα μπλουζάκι με την επιγραφή «δεν ξεχνώ»), καθώς και λευκώματα.
Στην εκδήλωση της 19ης Ιουλίου μίλησαν, δίνοντας εξειδικευμένα και εύστοχα, στοιχεία του παρελθόντος με παρατηρήσεις και επισημάνσεις οι: Κώστας Ζουράρις, Σάββας Καλεντερίδης και Γιάννης Σχίζας. Απεύθυναν δε, χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Τάκης Μαρκαντώνης, ο νέος Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης και ο Τάκης Διαμαντής. Κατόπιν ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων της Αντρέα Δημητρίου από την ηθοποιό Ματίνα Ντούσκου και την ίδια την ποιήτρια.
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο τ. Δήμαρχος Κώστας Αναστόπουλος, ο τ. Αντιδήμαρχος Ευστάθιος Γεώργας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θανάσης Μερτζάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ρούλα Ράππα, Γιάννης Μπελεγρής και Παναγιώτης Ράππας, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ύδρας, Μαρία Κλαδάκη, ο Διοικητής της Αστυνομίας Γεώργιος Κάγκαλος, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ύδρας, Δημήτρης Σαράντης, η Διευθύντρια του Αου Δημοτικού Σχολείου Ύδρας Ματίνα Ρούσση, η Ανδριάννα Σπανού-Νικολούδη, ο π. Ευάγγελος Γκιάκος και άλλοι.
Τόσο στην εκδήλωση η οποία κατά γενική ομολογία αποτέλεσε σταθμό ως προς το κοινωνικό-πολιτικό περιεχόμενό της, όσο και στην έκθεση, οι παρευρισκόμενοι δεν έκρυψαν τη συγκινησιακή τους φόρτιση, ανέσυραν μνήμες, ενώ οι νεότεροι είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν και να μάθουν για την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο. Μέσα από εικαστικό υλικό, φωτογραφικά ντοκουμέντα και προσωπικά είδη ήρθαν ξανά στο φως αλήθειες που πονάνε...

Λίγα λόγια για τους ομιλητές:
Ο Κώστας Ζουράρις είναι πολιτειολόγος, δίδαξε κλασσική πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο 8 στο Παρίσι και είναι ειδικός στην Ελληνική Λογική.Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας Ποντιακή γνώμη καθώς και των εκδόσεων Ινφογνώμων. Ειδικεύεται σε θέματα διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικής. Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο με την υπόθεση Οτσαλάν και συμμετείχε στις έρευνες που έκανε το ελληνικό κράτος για τους αγνοούμενους της Κύπρου.
Ο Γιάννης Σχίζας είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και διαχειριστής ιστότοπων. Ειδικεύεται στην οικολογία και στα κινήματα πολιτών. Είναι μέλος της επιτροπής Ελλάδα–Κύπρος, ενώ συμμετείχε στην εκστρατεία εναντίον του σχεδίου Ανάν με σωρεία άρθρων και παρεμβάσεων στην εφημερίδα Εποχή και Αυγή.
Η Ματίνα Ντούσκου είναι ηθοποιός και εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Η Αντρέα Δημητρίου είναι Ελληνοαυστραλεζα. Έχει γράψει για την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κύπρο, ποιητική συλλογή στα αγγλικά, που αναφέρονται στην εισβολή με τίτλο The mountains could't walk away. Ο Ελληνοαυστραλός βραβευμένος συγγραφέας Χρήστος Τσιόλκας (Το Χαστούκι, Μπαρακούντα κ.α.), έγραψε για το έργο της: «Εναντία στην απόγνωση είναι η αντίσταση και η άρνηση να συναίνεσει κανείς με την εξουσία, αυτή είναι η δύναμη των ποιημάτων της Ανδρέας που διατηρούν την ελπίδα ζωντανή».

Φωτογραφίες: Αρχείο Αντρέα Δημητρίου