Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Eρωτήσεις του Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Μελά προς τον Υπουργό Υγείας

  • Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 09:19
  • 2'

Για τα Προβλήματα του ΕΚΑΒ και των τηλεφωνικών ραντεβού στο Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ

MELAS

 

ΘΕΜΑ: Προβλήματα με τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) 

Η σωστή λειτουργία του ΕΚΑΒ προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στους ασθενείς, σώζει ανθρώπινες ζωές.Τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του. Τα προβλήματα οφείλονται στη μη πληρωμή του προσωπικού αφού δεν έχουν πληρωθεί νυχτερινά, υπερωρίες και για εκτός έδρας μετακινήσεις, για πολλούς μήνες. Επίσης οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού και οχημάτων. Από τα 130 περίπου οχήματα τα 40 είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Λόγω των προβλημάτων αυτών οι εργαζόμενοι σκέφτονται να προβούν σε στάση εργασίας.
Η στάση εργασίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, στην υγεία των πολιτών που χρήζουν άμεσης βοήθειας, λόγω έκτακτου γεγονότος και επείγουσας μεταφοράς στο Νοσοκομείο.
Γι αυτό, επιβάλλεται να χρηματοδοτηθεί άμεσα το ΕΚΑΒ για να λυθούν τα πολλαπλά προβλήματα του, που έχουν σχέση με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, την αποκατάσταση των οχημάτων και με την πρόσληψη προσωπικού.

Μετά ταύτα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Θα καταβληθούν άμεσα στους εργαζομένους του ΕΚΑΒ τα δεδουλευμένα;
2. Θα επιλυθούν το ταχύτερο και τα άλλα προβλήματα, που έχουν σχέση με την έλλειψη προσωπικού, την επισκευή των οχημάτων κλπ, για να μην έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των ασθενών;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
12/09/2012

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ

 

ΘΕΜΑ: Πρόβλημα με την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία του κλεισίματος ραντεβού σε ασθενείς, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ»
Προ καιρού έγινε αιφνίδια απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία να κλείνει αυτή τα ραντεβού σε ασθενείς που απευθύνονται για εξέταση στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» και μάλιστα, με χαρακτήρα υποχρεωτικό, αφού δεν μπορεί πλέον κανείς να κλείσει με άλλο τρόπο ραντεβού ούτε με προσωπική παρουσία του στο Νοσοκομείο.
Αυτή η απόφαση επιβαρύνει οικονομικά τους ασθενείς, αφού το τηλεφώνημα κοστίζει 1 ευρώ περίπου το πρώτο λεπτό και στη συνέχεια χρονοχρεώνεται ανά δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα, με την τακτική αυτή να φτάνει γύρω στα 5 ευρώ.
Αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί είναι πολύ επιβαρυντικό για τους ασθενείς, σ΄αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διερχόμεθα. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ο ασθενής τον γιατρό, τα φάρμακα αλλά να του κοστίζει επιπλέον 5 ευρώ το τηλεφώνημα για το ραντεβού στο Νοσοκομείο.
Το Νοσοκομείο δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος από αυτή την αλλαγή. Η Εταιρεία όμως που ανέλαβε το κλείσιμο των ραντεβού, όπως λέγεται, εισπράττει 80-100 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Και αυτά είναι χρήματα που βγαίνουν από τις τσέπες των ασθενών που δοκιμάζονται –εκτός της οικονομικής κρίσης- και από βαρύ νόσημα.
Είναι αυτονόητο να έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της ανάθεσης του κλεισίματος των ραντεβού σε ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού, αλλά με απευθείας ανάθεση.
Μετά ταύτα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Γιατί δεν κλείνονται τα ραντεβού, όπως γινόταν μέχρι προ τινος, από το Νοσοκομείο;
2. Ποιος είναι ο λόγος που ανετέθη και μάλιστα με απευθείας ανάθεση στην ιδιωτική εταιρεία το κλείσιμο των ραντεβού;
3. Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, να επιβαρύνεται με το κόστος του τηλεφωνήματος με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 5 ευρώ περίπου, ο ασθενής, πάσχων από βαριά νόσο, που είναι και εξαθλιωμένος οικονομικά;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

12/09/2012
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ