Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020

Σε εξέλιξη τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης

  • Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 17:30
  • 1'

Τον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο ανάδειξης και αξιοποίησής της, επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου, συνοδευόμενος από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Το έργο υλοποιείται με αυτεπιστασία από την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Αττικής – Π.Ε. Πειραιά με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το έργο ανάδειξης της Ηετιώνειας Πύλης έχει προϋπολογισμό 700.000 € και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και περιλαμβάνει τη συντήρηση, αποκατάσταση και προστασία της Ηετιώνειας Πύλης και της σωζόμενης οχύρωσης, στερέωση του βραχώδους υποβάθρου, αρχαιολογικούς καθαρισμούς, δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κοινού, πορείες επισκεπτών, ειδικές κατασκευές, φυτεύσεις, περίφραξη και φωτισμό.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ενημερώθηκε για την πορεία του έργου από την υπεύθυνη αρχαιολόγο κ. Αγγελική Πούλου αλλά και από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο και την αρχιτέκτονα – μηχανικό κ. Ευσταθία Βαλσαμίδου. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες εφαρμογής για την αποκατάσταση του ορθογώνιου ανατολικού πύργου και για την κατασκευή μιας μεταλλικής πεζογέφυρας πρόσβασης επί της οχυρωματικής τάφρου και αναμένεται η έγκρισή τους από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση και των υπόλοιπων μελετών για τις δράσεις που προβλέπονται στην προγραμματική σύμβαση.
Από την πλευρά του ο κ. Στέφανος Χρήστου ζήτησε την επίσπευση όλων των διαδικασιών προκειμένου να αποδοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα σε χρήση το έργο, το οποίο όχι μόνο θα συμβάλει στην ενσωμάτωση ενός αρχαιολογικού χώρου υψηλής αισθητικής στη σύγχρονη πόλη του Πειραιά, αλλά θα αποτελέσει και πόλο έλξης τουριστών, σε μια εποχή τόσο μεγάλης οικονομικής στενότητας.