Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Τι πρέπει να προσέξετε στις βόλτες του καλοκαιριού με τον πιστό σας φίλο

  • Σάββατο, 04 Ιουνίου 2016 20:07
  • 4'

 

  

Το Καλοκαίρι σίγουρα είναι μια εποχή που προσφέρεται για βόλτες. Παρ'όλα αυτά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει ιδιαιτέρως να προσέξουμε αν θέλουμε, οι βόλτες να είναι πράγματι ευχάριστες για το σκύλο μας και χωρίς προβλήματα.

Γιατί μπορεί το Καλοκαίρι να είναι μια υπέροχη εποχή, κρύβει όμως κι αρκετούς κινδύνους, αν δεν προσέξουμε και δεν προστατέψουμε τους πιστούς μας φίλους.
Ίσως μάλιστα χρειαστεί να αλλάξουμε κάποιο πρόγραμμα στην καθημερινότητά μας προκειμένου να κάνουμε το καλύτερο για το σκύλο μας. 

Βόλτα τις πιο δροσερές ώρες
Το Καλοκαίρι λοιπόν η θερμοκρασία ανεβαίνει γι' αυτό θα πρέπει οι βόλτες να γίνονται τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Οι σκύλοι υποφέρουν από τη ζέστη καθώς δεν μπορούν να αποβάλουν τη θερμότητα από το σώμα τους με τον ιδρώτα όπως οι άνθρωποι, αφού δεν διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες και είναι ιδιαίτερα κουραστικό αλλά και επικίνδυνο γι' αυτούς να κυκλοφορούν έξω τις ώρες που έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή και καύσωνα.
Οι πιο καλές ώρες για την καθημερινή τους βόλτα λοιπόν είναι:
Α) Νωρίς το πρωί επειδή ο ήλιος ακόμα δεν έχει ανέβει ψηλά και δεν καίει, ενώ συνήθως έχει μια σχετική δροσούλα.
Β Αργά το απόγευμα,όταν ο ήλιος δύει και επομένως πάλι δεν είναι τόσο δυνατός αφού η ζέστη γίνεται πιο υποφερτή καθώς σουρουπώνει.
Σίγουρα ίσως χρειαστεί ν' αλλάξουμε λίγο το πρόγραμμά μας σχετικά με τις ώρες της βόλτας τους,αλλά αξίζει τον κόπο αφού πρόκειται να τους προστατέψουμε.

Προσοχή στα πέλματά τους από το πλακόστρωτο ή την άσφαλτο που καίει
Ίσως δεν το έχουμε σκεφτεί γιατί εμείς φοράμε παπούτσια, αλλά δεν είναι εύκολο σε έναν σκύλο να περπατήσει στο πλακόστρωτο ή άσφαλτο που βράζει τις θερμές ώρες της μέρας.
Πέραν όμως από τη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσουν, μπορεί να προκληθούν κοκκινίλες, σκασίματα, ακόμα και εγκαύματα στα πέλματά τους και να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για να ανακουφιστούν.
Όσο σκληραγωγημένα κι αν είναι τα πέλματα του σκύλου σας από το τρέξιμο ή το περπάτημα δεν αντέχουν την καυτή άσφαλτο και το πλακόστρωτο ...
Πόσο μάλλον όταν είναι πιο ευαίσθητα.

Όχι έντονη σωματική άσκηση
Τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού μην κουράζετε το σκύλο σας με πολύ μεγάλες βόλτες και έντονη σωματική άσκηση.
Προσπαθήστε η βόλτα του να είναι πιο χαλαρή ιδιαίτερα αν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.
Αποφύγετε το τρέξιμο και το έντονο παιγνίδι κατά τη διάρκεια της βόλτας του,όταν η ζέστη είναι πολύ μεγάλη.
Οι σκύλοι ενθουσιάζονται με το παιγνίδι,το τρέξιμο και την ίδια τη βόλτα και δεν μπορούν να ελέγξουν τις αντοχές τους.

Προσοχή στις ευαίσθητες φυλές και στους σκύλους με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα
Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται την προσοχή μας με τη ζέστη,κάποιες όμως βραχυκέφαλες φυλές όπως τα Pug,τα English Buldog,τα Pekignese κλπ, είναι πολύ πιο ευαίσθητα λόγω της κατασκευής της μουσούδας τους (Βραχυκέφαλες φυλές) και υποφέρουν περισσότερο.
Αν ο σκύλος σας ανήκει σε μια τέτοια φυλή χρειάζεται να είστε πιο προσεκτικοί στη βόλτα του με τις ζέστες και να επιλέγετε τη σωστή ώρα για να αποφύγετε την έντονη ταλαιπωρία του. Το ίδιο κι αν ο σκύλος σας έχει παρουσιάσει προβλήματα με το αναπνευστικό ή με την καρδιά του.

Προσοχή στις άκρες των δρόμων και όπου υπάρχουν άγανα
Την εποχή αυτή τα χόρτα ξεραίνονται και τα γνωστά μας άγανα βρίσκονται σχεδόν παντού.
Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην καρφωθούν στα αυτιά,στα ρουθούνια,ανάμεσα στα δάχτυλα ή και στο σώμα του σκύλου καθώς μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονές και να χρειαστεί έως και χειρουργική επέμβαση από τον κτηνίατρο προκειμένου να αφαιρεθούν.
Κάθε φορά που επιστρέφετε από τη βόλτα ψάξτε το σκύλο σας για τυχόν άγανα και χτενίστε τον ώστε να απομακρυνθούν από το τρίχωμα σε περίπτωση που κόλλησαν επάνω.

Προστασία από τα εξωπαράσιτα
Το καλοκαίρι εξαιτίας της ζέστης τα εξωπαράσιτα (Τσιμπούρια,ψύλλοι κλπ)βρίσκονται σε έξαρση!
Τα εξωπαράσιτα αυτά μεταδίδουν ασθένειες όπως η Ερλιχίωση η προκαλούν ενοχλητικές αλλεργίες που επιμένουν.
Για το λόγο αυτό φροντίστε ο σκύλος σας να έχει την κατάλληλη προστασία (Αμπούλες,σπρέυ,ειδικό λουρί για εξωπαράσιτα),ώστε να είναι προστατευμένος και ασφαλής.
Ακόμα και στην πόλη η προστασία είναι απαραίτητη καθώς τα εξωπαράσιτα μπορεί να βρίσκονται σην άκρη του δρόμου,στο παρκάκι ακόμα και πάνω σε κάποιο άλλο σκύλο που συναντάτε.
Επιπλέον μετά τη δύση του ηλίου και το σούρουπο κυκλοφορούν οι σκνίπες και τα κουνούπια που μπορούν να μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες όπως η Λεισμανίαση (Καλαζάαρ).
Ο σκύλος πρέπει να ψεκάζεται όταν πηγαίνει τέτοιες ώρες βόλτα με εντομοαπωθητικό για τα κουνούπια που περιέχει σιτρονέλα ή άλλα ειδικά προϊόντα.
Μην αμελείτε να του βάζετε αμπούλες ή άλλα προϊόντα προστασίας και να τσεκάρετε πάντα τις ημερομηνίες που πρέπει να τα ανανεώνετε ώστε να έχει ο σκύλος σας την καλύτερη δυνατή προστασία.
Ανεξάρτητα αν πηγαίνει βόλτα στην πόλη ή την εξοχή ο σκύλος πρέπει να είναι πάντα προστατευμένος το Καλοκαίρι!

Τα άγνωστα μέρη
Εκτός από τα μέρη όπου πηγαίνετε συνήθως βόλτα με το σκύλο σας,τώρα το καλοκαίρι θα έχετε και το χρόνο και την ευχέρεια να εξερευνήσετε και να γνωρίσετε και νέα σημεία.
Ειδικά την περίοδο των διακοπών όπου μπορεί να έχετε το σκύλο μαζί σας να είστε προσεκτικοί σε περιοχές όπου πηγαίνετε για πρώτη φορά.
Μην αφήνετε το σκύλο σας ελεύθερο στη βόλτα σε καινούρια μέρη αν πρώτα δε βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή γι' αυτόν.
Παρατηρήστε και τσεκάρετε για τυχόν κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν γύρω ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα είναι ασφαλής.
Μη τον αφήνετε να απομακρύνεται από το οπτικό σας πεδίο σε άγνωστα μέρη γιατί μπορεί να χαθεί ή να συναντήσει πολλούς απρόβλεπτους κινδύνους.

Το απαραίτητο νερό
Τέλος αν η βόλτα σας είναι λίγο πιο μακρινή, φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό για το σκύλο σας. Ο σκύλος τώρα το καλοκαίρι διψά περισσότερο και κουράζεται ευκολότερα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και γι' αυτό σε πιο μακρινούς περιπάτους είναι φρόνιμο να έχετε μαζί σας το απαραίτητο νερό για να ξεδιψάσει.

Το Καλοκαίρι είναι μια ιδανική εποχή για να απολαύσετε τις βόλτες αλλά και πολλές στιγμές χαράς,ξεγνοιασιάς και παιγνιδιού με τον αγαπημένο τετράποδο φίλο σας!
Σίγουρα θα είναι καλύτερο το Καλοκαίρι αν κατανοήσετε τις ανάγκες του και τις ιδιαιτερότητές του κι αν τον προστατέψετε με το σωστό τρόπο.
Διευκολύνετέ τον με τις μεγάλες ζέστες και δημιουργήστε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τις πιο όμορφες και υπέροχες βόλτες... του Καλοκαιριού !

Λία Αγγελοπούλου
Dog Side Stories