Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

Ανακοίνωση της «Κιβωτού της Ύδρας» για τις πρόσφατες δράσεις της και ενημέρωση των πολιτών

  • Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 18:32
  • 3'

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας. 51 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν. Επίσης, δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε έκτακτο περιστατικό και απαγκιστρώθηκε πολυάγκιστρο από γάτα του λιμανιού.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές μας, τον κτηνιάτρο Αλέξανδρο Κονδυλίδη και την κτηνιατρική νοσοκόμα Carol Mac Beth που δούλεψαν ακούραστα τις μέρες αυτές.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στο Help Animals International για την επιχορήγηση του προγράμματος.

Ευχαριστούμε επίσης τον Δήμο Ύδρας και την Κα Μαραγκού Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΥ, για την ευγενική παραχώρηση του χώρου στο παλιό γυμνάσιο καθώς και για την προσφορά της διαμονής και των γευμάτων των γιατρών, η οποία ήταν πολύ σημαντική καθώς μέχρι και πέρσι το φιλοζωικό σωματείο μας η «Κιβωτός της Ύδρας» έπρεπε να καλύπτει η ίδια αυτά τα έξοδα.

Αναλυτικά η κάλυψη των εξόδων για τις Στειρώσεις Νοεμβρίου 2017:

Έξοδα γιατρών: Help Animals International

Διαμονή - βραδινά γεύματα γιατρών: Δήμος Ύδρας

Φάρμακα και αντιπαρασιτικα: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Χαρτιά-Νάυλον-καθαριστικά κτλ: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Αερόθερμο: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Καφέδες, μεσημεριανά γεύματα γιατρών: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι:

Όλα τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας είναι εθελοντικές οργανώσεις. Επομένως η σωστή διαχείριση αδέσποτων απαιτεί τη συνεργασία:

1.Των αρμόδιων αρχών, που έχουν και την εποπτεία τους βάσει Νόμου.

2.Των φιλοζωικών σωματείων, που μπορούν να συμβάλουν εθελοντικά.

3.Του κοινωνικού συνόλου..

Επιπλέον θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι:

Η «Κιβωτός της Ύδρας» προσπαθεί κάθε χρόνο με προγράμματα και άλλες δράσεις να βοηθά και να ενημερώνει.

Ο Νόμος δεν επιβάλλει τη διαχείριση αδέσποτων ζώων να την έχουν τα Φιλοζωικά Σωματεία.

Τα μέλη των σωματείων είναι εθελοντές που διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους ΔΩΡΕΑΝ! Όποτε μπορούν και όσο μπορούν. Τυχόν υποδείξεις, επικριτικά σχόλια ή ακόμα και αναίτια επίρριψη ευθυνών για το τι κάναμε ή δεν κάναμε, δείχνουν σαφώς άγνοια, συκοφάντηση και αχαριστία..

Ο Νόμος επιβάλλει τη διαχείριση αδέσποτων ζώων στους Δήμους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή, στείρωση και επανένταξη των ζώων στο οικείο τους περιβάλλον.

Μέχρι σήμερα ο Δήμος Ύδρας, δεν έχει εντάξει στο πρόγραμμά του καμία οικονομική δαπάνη για τα αδέσποτα του νησιού. Οι στειρώσεις ζώων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και όλες οι μέχρι τώρα δράσεις, έχουν γίνει με έξοδα αποκλειστικά της Κιβωτού. Με εξαίρεση την παροχή διαμονής και γευμάτων στους ιππίατρους τα τελευταία 7-8 χρόνια, αλλά και την παροχή διαμονής και γευμάτων στους γιατρούς κατά τις τελευταίες στειρώσεις.

Όλα τα προγράμματα του σωματείου επιδοτούνται οικονομικά από τις συνδρομές και δωρεές των μελών του. Το σωματείο δεν έχει ακίνητα για να λαμβάνει ενοίκια. Σε περίπτωση διάλυσής του, τα χρήματα του ταμείου του, αλλά και ο εξοπλισμός του πηγαίνουν στον Δήμο Ύδρας, ο οποίος και θα πρέπει να κάνει όλες τις δράσεις και τις ενέργειες που κάνει αυτή τη στιγμή το σωματείο της «Κιβωτού».

Οι στειρώσεις επιδοτούνται από τα παρακάτω ιδρύματα:

1. The Marching Animal Trust

2. Helps Animals International

Το 90% των μελών της «Κιβωτού» είναι αλλοδαποί και ένα 10% είναι Έλληνες.

Στις 20/2/17 έγινε η παρακάτω αίτηση για οικονομική ενίσχυση του Σωματείου:

"Με την παρούσα, αιτούμαστε την οικονομική ενίσχυση του Σωματείου «Η Κιβωτός της Ύδρας» για στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις, εμβολιασμούς και περιθάλψεις, σίτησης αδέσποτων ζώων του νησιού."

Μέχρι και σήμερα 21/11/17 δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ. Αυτό, προς απάντηση σχολίου στα social media ότι ο Δήμος Ύδρας πληρώνει.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να πούμε ότι τα μέλη μας δεν παίρνουν μισθούς.

Ούτε μεταφέρουν γάτες από τη μία γειτονιά στην άλλη. (Το έχουμε ακούσει και αυτό!) Για την ακρίβεια, όποιον δούμε να το κάνει, θα τον καταγγείλουμε στην αστυνομία. Η εγκατάλειψη ιδιόκτητου ζώου είναι αδίκημα και διώκεται από τον νόμο.

Επιπλέον δεν πιάνουμε ιδιόκτητα ζώα για να στειρωθούν. Δηλαδή ζώα που έχουν microchip, βιβλιάριο υγείας, κολάρο ή λουρί. Για τα ιδιόκτητα ζώα υπεύθυνοι είναι αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες. Αυτοί έχουν την ευθύνη της στείρωσής τους ή εάν δεν επιθυμούν να τα στειρώσουν, οφείλουν να βρουν υπεύθυνα σπίτια για τα νεογέννητα. Αυτό υπαγορεύει και η νομοθεσία.

Όποιοι ψευδώς διαδίδουν τα αντίθετα από τα παραπάνω, συκοφαντούν το σωματείο και τους εθελοντές με ανυπόστατες κατηγορίες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.