Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022

Εποικοδομητικό και χρήσιμο το τριήμερο συνέδριο για τα μουλάρια και τα γαϊδούρια

  • Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014 19:21
  • 2'

Για τέταρτη χρονιά πραγματοποιείται στην Ύδρα το Διεθνές Συνέδριο για τα μουλάρια και τα γαϊδούρια, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο χθες Παρασκευή 10 Οκτωβρίου ανέπτυξε ευρύ κύκλο συζητήσεων. Ο Ed Emery που κάθε χρόνο μαζί με το συνέδριο για το ρεμπέτικο που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί μας, διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Ύδρας και τον φιλοζωικό σύλλογο «Κιβωτός της Ύδρας» το συνέδριο που αφορά στα ιπποειδή, ήταν ο διοργανωτής αλλά και παρουσιαστής του. Κατά το συνέδριο έγινε ανοιχτή συζήτηση και εκτέθηκαν προβληματισμοί των αγωγιατών για τις συνθήκες, τις σημερινές επιβαρύνσεις αλλά και σκέψεις για το μέλλον του παραδοσιακού αυτού επαγγέλματος. Ουσιαστικά αναπτύχθηκε ένα θετικό κλίμα διαλόγου, κατά το οποίο βγήκαν αρκετά συμπεράσματα που τόνωσαν και ενίσχυσαν τους αγωγιάτες.
Χωρίς φυσικά να απουσιάζει και η υπευθυνότητα που φέρουν σε πολλές περιπτώσεις ως υποχρέωση και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Στην κατάμεστη αίθουσα του «Μελίνα Μερκούρη» απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης τονίζοντας τη στήριξή του στους αγωγιάτες, που συνεχίζουν παραδοσιακά το επάγγελμα αυτό στο νησί μας. Ενώ ο Ed Emery ανέφερε ότι ήταν πρώτη φορά που υπήρξε εκπροσώπηση από Δήμαρχο της Ύδρας στο συνέδριο. Τον λόγο έλαβαν μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Μανόλης Τσακίρης, και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας ιδιοκτήτες οι ίδιοι ιπποειδών, οι οποίοι διατύπωσαν καίριες παρεμβάσεις, όπως ο Αργύρης Καλαματιανάκης ο οποίος έχει στείλει σχετική επιστολή σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, ο Ηλίας Mαστρογιάννης, ο Πέτρος Αγγελάκος και ο Παναγιώτης Βαρέλιας. 

 

Στο συνέδριο μεταξύ άλλων παρέστησαν ο π. Δήμαρχος Κώστας Αναστόπουλος, η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΥ, Κατερίνα Μαραγκού, ο Πρόεδρος της ΚΛΥ, Λάκης Χρηστίδης, καθώς και εκπρόσωποι από διάφορες χώρες, την Κολομβία, τη Γαλλία, την Τουρκία κ.α. Oι τελευταίοι μάλιστα τόνισαν εμφατικά ότι ζούμε εδώ στην Ύδρα σε ένα μοναδικό περιβάλλον. Κατά το συνέδριο παρουσιάστηκε και ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής για τα ιπποειδή και τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από τους κτηνιάτρους της Animal Action, σε συνεργασία με τον Δήμο Ύδρας και την «Κιβωτό της Ύδρας», στις 8, 9, 10 Οκτωβρίου, οι οποίοι φρόντισαν πάνω από 130 ζώα, όπου πολλά εξ αυτών πήγαιναν για πρώτη φορά για έλεγχο. Η Κτηνίατρος Ελίζα Γκέσκου, από την Animal Action, Μετεκπαιδευθείσα στην Οδοντιατρική Ίππου, φρόντισε τα ζώα του νησιού με πολύ μεράκι και ενδιαφέρον και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη φετινή μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση. Μια ιδιαίτερα διδακτική πρωτοβουλία, ήταν η παρουσία της Διευθύντριας του Β΄ Δημοτικού Σχολείου του νησιού μας, Αρετής Νικολάου, η οποία είχε φέρει μαζί της, τόσο κατά τον έλεγχο των ιπποειδών από τους κτηνίατρους που έγινε σε ανοιχτό χώρο στα «γεφύρια», όσο και κατά το συνέδριο, τους μαθητές του σχολείου για να παρακολουθήσουν, να τραγουδήσουν και να τους λυθούν αρκετές απορίες για τη ζωή των μουλαριών και των γαϊδουριών που είναι τόσο συνυφασμένα με τη ζωή στην Ύδρα. 

 

 

 

 

 

 

Έξοδος Στην Ύδρα