Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022

Άνοιξε η χωματερή. Προσωρινή λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών

  • Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 16:10
  • 2'

 

Στη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στη χωματερή της Ύδρας συναίνεσε σήμερα η Εισαγγελέας Πειραιά. Η χωματερή εδώ και τέσσερις μέρες παρέμενε κλειστή αφού ιδιοκτήτες της γύρω έκτασης επικαλούμενοι νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν με τον Δήμο, είχαν φράξει αυτοσχέδια τον χώρο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα αυτοκίνητα του Δήμου να εισέλθουν και να εναποθέσουν τα απορρίμματα. Σημαντικός όγκος σκουπιδιών έχει συγκεντρωθεί ήδη στον οικισμό και τις γύρω περιοχές, ενώ αναμένεται σύμφωνα με την υπηρεσία καθαριότητας μέχρι σήμερα το βράδυ να ολοκληρωθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών. 

Να δούμε όμως, τα πράγματα με τη σειρά τους. Ο Δήμαρχος, Γιώργος Κουκουδάκης χθες αλλά και σήμερα το πρωί ζήτησε από την εισαγγελέα την άμεση διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στη χωματερή, επισημαίνοντας ότι το νησί βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από τη θεομηνία που το έπληξε, ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Η εισαγγελέας αρχικά ζήτησε Έκθεση της Υγειονομικής Υπηρεσίας για να κατανοήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει προκύψει με τη μη αποκομιδή και μη εναπόθεση των σκουπιδιών στη χωματερή. Ο Δήμαρχος της ανέφερε ότι δεν είναι κάτι τέτοιο εφικτό και έλαβε την εντολή να προχωρήσει με τη διάνοιξη του δρόμου. Πλην όμως από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες που έχουν κινηθεί νομικά απαγορεύοντας τη διέλευση των απορριμματοφόρων στον δρόμο, στον οποίο και έχουν τα κτήματά τους, δηλώνουν ότι η εισαγγελική παραγγελία είναι προφορική και δεν θα πρέπει να έχει καμία ισχύ.
Ένταση όμως προκλήθηκε και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο όταν μετά την ενημέρωση του Δημάρχου για το θέμα της χωματερής και της καθαριότητας, η τ. Αντιδήμαρχος και Δημοτική Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Λουκία Λούλου κατηγόρησε τον Δήμαρχο για την ελλιπή όπως τόνισε ενημέρωση, στην οποία απουσιάζουν οι άμεσες ενέργειες και το πλάνο. Η αντιπολίτευση γενικότερα σημείωσε ότι πρόκειται για προσωρινή προθεσμία ισχύος της χωματερής, την ίδια ώρα που το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί καίρια, να κλείσει η χωματερή και να μεταφέρονται τα σκουπίδια βάσει συμφωνίας στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι τόνοι ανέβηκαν από μειοψηφία και Δήμαρχο και ανταλλάχτηκαν βαριές κουβέντες με έντονους διαξιφισμούς. Με τον Δήμαρχο να επισημαίνει ότι μίλησε εκ νέου με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, και ότι η κυρίως υπεύθυνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η ΕΔΣΝΑ, η οποία όμως βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο μελετών και όχι χρηματοδότησης.

Για το ζήτημα είχαμε επίσης την τοποθέτηση στη ΦτΥ, του Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας, Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Τάκη Μαρκαντώνη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ότι η όποια λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να εφαρμοστεί πάνω στο νησί. Σε αντίθετη περίπτωση η εκάστοτε μεταφορά των σκουπιδιών, θα είχε απαγορευτικό κόστος, το οποίο θα επιβάρυνε με τέλη τους δημότες.
Πάντως εν όψει και της γιορτής του Πολιούχου μας Αγίου Κωνσταντίνου πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια σχετική ηρεμία. Όμως το μέλλον θα δείξει τι προθέσεις έχουν οι ιδιοκτήτες της έκτασης που συνορεύει με τη χωματερή, καθώς και τι σκέψεις έχει ο Δήμαρχος, αν έχει, για το μεγάλο ζήτημα της μεταφοράς των σκουπιδιών σε νέα περιοχή εκτός Ύδρας, σε συνεννόηση πάντα με την ΕΔΣΝΑ.

Ελέ-Χρι