Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022

Σαν Τζόρτζι: Παρέμβαση και του Αντιπεριφερειάρχη προς ΕΛΣΤΑΤ για την αποκατάσταση των ορίων

  • Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 16:18
  • 1'

 

 

Σε συνέχεια μακράς συνεργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου με το Δήμαρχο της Ύδρας κ. Γεώργιο Κουκουδάκη για τη διοικητική διεκδίκηση της νησίδας Σαν Τζώρτζι, ο κος Χατζηπέρος κατέθεσε σχετική επιστολή προς το νέο πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κο Θανόπουλο, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ του αιτήματος του Δήμου Ύδρας να της επιστραφεί διοικητικά η νησίδα και την αποκατάσταση μιας κατάφορης πράξης αυθαιρεσίας. 

xatziperosΑς σημειωθεί ότι το νησί Σαν Τζώρτζι, γνωστό και ως «Άγιος Γεώργιος» ή «Βέλβινα» ανήκει νόμιμα από το 1834 (ΦΕΚ 19/Α/1834) στα διοικητικά όρια της Ύδρας. Παρότι δεν υπήρξε έκτοτε καμία νομοθετική ή διοικητική αλλαγή, το νησί αυτό με τρόπο αυθαίρετο εμφανίζεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Λαυρεωτικής το έτος 2011. Από την ανάληψη του Δήμου Ύδρας από τον κο Κουκουδάκη, ξεκίνησε μία έντονη προσπάθεια η νησίδα να επιστρέψει στα διοικητικά όρια της Ύδρας, όπου και ανήκει, με την αμέριστη συμπαράσταση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων.
Ο κος Χατζηπέρος τονίζει στην επιστολή του ότι η αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια της ΕΛΣΤΑΤ να μεταθέσει διοικητικά τη νησίδα από το Δήμο Ύδρας στο Δήμο Λαυρεωτικής, είχε τεράστιες οικονομικές απώλειες εις βάρος του Δήμου Ύδρας, ο οποίος διεκδικεί τα σχετικά έσοδα από το αιολικό πάρκο που τοποθέτησε πάνω στη νησίδα η εταιρία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΕ και τα οποία θα κατευθύνονται στο Δήμο Λαυρεωτικής.
Τέλος, ο κος Χατζηπέρος ζητά συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα και η επιστολή του καταλήγει ως εξής:
«Κατόπιν των ανωτέρω σας δηλώνουμε ότι συντασσόμαστε απολύτως με τα αιτήματα του Δήμου Ύδρας όπως αυτά σας εκφράστηκαν με τις υπ’αρ.2402/2.7.2015, υπ’αρ.4031/6.11.2015 και υπ’αρ.230/22.1.2016 επιστολές, οι οποίες σας απευθύνθηκαν για το συγκεκριμένο ζήτημα και βασιζόμαστε στην ευθυκρισία σας και την δεδομένη προσήλωσή σας στη νομιμότητα για την διόρθωση της συγκεκριμένης άδικης και παράνομης ενέργειας της προηγούμενης διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, που ζημιώνει τους κατοίκους του ιστορικού Δήμου Ύδρας, ο οποίος ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.
Ως εκ τούτου ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ να προβείτε άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την ορθή επανάληψη - διόρθωση των αποφάσεων σας, που αναφέρουν λανθασμένα και παράνομα ότι η νήσος Άγιος Γεώργιος ανήκει διοικητικά στο Δήμο Λαυρεωτικής και να ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες αρχές για την ορθή αυτή επανάληψη – διόρθωσή σας, προς αποφυγή των νομίμων συνεπειών, που η αρχική παράνομη απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ του έτους 2011 δύναται να επιφέρει κατά παντός υπευθύνου».