Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020

Μια αποτρόπαιη πράξη επιζητά απαντήσεις

  • Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 09:35
  • 3'

Ένα αποτρόπαιο φαινόμενο μαζικής θανάτωσης αδέσποτων ζώων (γατών και σκυλιών) συνέβη τον Ιανουάριο στο νησί μας, σπέρνοντας στους κατοίκους τον πανικό και την απόγνωση.
Από το Καμίνι και την Υπαπαντή, τα περιβολάκια και άλλες περιοχές, πάνω από 50 γάτες και αρκετά σκυλιά ιδιοκτητών δηλητηριάστηκαν, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στους δρόμους του νησιού.
Ήταν μια εικόνα ντροπής που σημάδεψε τη φιλήσυχη κοινωνία μας που ζει αρμονικά με τις γάτες, οι οποίες μάλιστα αποτελούν αγαπημένο σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Το γεγονός που θορύβησε ιδιαίτερα τους κατοίκους τους γέμισε παράλληλα με ερωτήματα. Ποιος προέβη και για ποιο λόγο σ' αυτή την τραγική πράξη; Ποιοι έχουν μερίδιο ευθύνης; Αυτά και άλλα εύλογα ερωτήματα επιζητούν απαντήσεις...

 

Tης Ελένης Χριστοδούλου

ydra gata inΤο αποτρόπαιο φαινόμενο μαζικής θανάτωσης αδέσποτων ζώων (γατών και σκυλιών) που συνέβη τον Ιανουάριο στο νησί μας, έσπειρε τον πανικό, την απόγνωση και τη θλίψη. Άνοιξε παράλληλα όμως και τον «ασκό του Αιόλου», αφού η κοινωνία του νησιού μας αναστατωμένη, βρέθηκε να μετρά στα θύματα των κατοικιδίων, όχι μόνο αδέσποτα ζώα, αλλά σκυλιά και γάτες ιδιοκτητών.
Οι λεγόμενες «φόλες» έγιναν αντικείμενο αρνητικής συζήτησης, χλευασμού κατά των δραστών, σχολίων των επισκεπτών, αλλά προπάντων αποτέλεσαν εστία μόλυνσης και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η «ΦτΥ» περιμένει το ακριβές πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν.
Τι έγινε όμως μετά το συμβάν; Ας αρχίσουμε με τι έγινε, για να πούμε αργότερα τι έπρεπε να έχει γίνει και δεν έγινε.
Ο Δήμος Ύδρας εξέδωσε ανακοίνωση ότι καταδικάζει το γεγονός, ότι έχει ήδη απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές ζητώντας την άμεση επέμβασή τους για την αντιμετώπιση του θέματος και τον εντοπισμό των υπευθύνων. Επίσης ότι έχει δώσει εντολή σε όλο το προσωπικό που εργάζεται στην υπηρεσία καθαριότητας να έχει αυξημένη την προσοχή του και να περισυλλέγει οποιαδήποτε τροφή υποπέσει στην αντίληψή τους και άρα θα μπορούσε να είναι πηγή κινδύνου.
Η «φωνή της Ύδρας» έκανε μια ενδελεχή έρευνα για το ατυχές συμβάν, όχι για να βρεθούν οι ένοχοι, γιατί αυτό είναι ευθύνη των αρμοδίων αρχών, αλλά για να ανοίξει το κεφάλαιο «Αδέσποτα ζώα και τρόπος αντιμετώπισής τους».
Για τα αδέσποτα ζώα η νομοθεσία με το ΦΕΚ Νόμου 4039/2012 έχει φροντίσει να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους με έναν μεγάλο αριθμό νόμων και παραγράφων, ενώ το πρόστιμο για την κακοποίηση / δηλητηρίαση ζώων ανέρχεται στα 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και περιστατικό. Συγκεκριμένα:
• Αρμοδιότητες Δήμου
Ανάμεσα στους νόμους υπάρχουν σαφή άρθρα αρμοδιοτήτων του εκάστοτε Δήμου, όπου περιγράφεται η υποχρέωση του Δήμου να μεριμνά για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Σε συνδυασμό και συνεργασία με τις φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία. Σε πολλούς δήμους έχουν ήδη πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα, στο οποίο περιλαμβάνονται κτηνιατρικές εξετάσεις, ηλεκτρονική σήμανση, αποπαρασίτωση, στείρωση και η αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, όπως τραυματισμοί και δηλητηριάσεις. Άλλωστε υπάρχει ειδική εγκύκλιος που αποστέλλεται σε όλους τους Δήμους.
Επίσης με εγκύκλιό της, η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει τα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας για όλα όσα ορίζει ο νόμος 4039/2012 και ζητάει την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, ώστε όσοι κακοποιούν ζώα να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
• Υγειονομική ταφή ζώων σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις
Οι υπηρεσίες, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι αρμόδιες για την καθαριότητα των οδών του δικτύου, έχουν άμεση υποχρέωση να απομακρύνουν τα νεκρά ζώα και να μεριμνούν για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να εξάρουμε το έργο της HydraArk, της Κιβωτού της Ύδρας και όσων φιλόζωων προσφέρουν αγάπη και φροντίδα στα αδέσποτα ζώα του νησιού μας. Γνωρίζουμε ότι επιτελούν σημαντικότατο έργο, ενώ ταυτόχρονα με δικά τους έξοδα και επιφορτισμένοι πάντα με ανιδιοτέλεια και ενεργό ενδιαφέρον βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μέριμνας και της κοινωνικής συνεισφοράς. Ο Δήμος μας θα πρέπει οπωσδήποτε -όπως οφείλει βάσει νόμου- να συνεργαστεί με τα σωματεία του νησιού μας.
Κάνουμε επίσης έκκληση, η επιτροπή του Δήμου Ύδρας που έχει συσταθεί κατά το παρελθόν για την προστασία των αδέσποτων ζώων, να μη μένει στα «χαρτιά», αλλά να έρθει πλέον σε επαφή με τα μέλη της, αφού αυτό που επιβάλλεται είναι να υπάρχει μέριμνα από τον Δήμο Ύδρας και μια συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων, ώστε στο μέλλον να εξαλειφθεί το φαινόμενο αντίστοιχων κακοποιήσεων.