Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

Ύδρα και Τουρισμός. Προώθηση στην ατζέντα του επισκέπτη

  • Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 13:30
  • 2'

Ο Iούνιος ενώ ήρθε γεμάτος ελπίδα για αύξηση της τουριστικής κίνησης, και παρόλο ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά και η γιορτή των Μιαουλείων θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σ΄αυτό τον τομέα, δυστυχώς η κίνηση ήταν πολύ περιορισμένη. Λίγο η κρίση που αποδυναμώνει τα ελληνικά νοικοκυριά που με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα, λίγο η έλλειψη διαφημιστικής προώθησης της Ύδρας και το τοπίο φάνταζε για άλλη μια φορά τουριστικά χλωμό.

Οι ξενοδόχοι φαίνεται πως κινούνται πλέον με ξένους τουρίστες πιο πολύ, και όταν αυτοί εμφανίζονται φυσικά, ενώ οι Έλληνες επισκέπτες δυστυχώς αραιώνουν συνέχεια την εμφάνισή τους.
Τι φταίει; Υπάρχει κάποιο πλάνο τουριστικής προώθησης; Ποιες κινήσεις θα φέρουν κόσμο στο νησί; Ποια είναι τα κίνητρα για να ταξιδέψει ο επισκέπτης; Το θέμα «κρουαζιέρα», πού βρίσκεται; Το όλο ζήτημα πρέπει να τεθεί επί τάπητος και οπωσδήποτε να συσταθεί μια ενεργή επιτροπή τουρισμού σε συνεργασία με τον Δήμο μας, τους φορείς, τους επιχειρηματίες, τους ξενοδόχους, ορίζοντας ένα πλάνο προβολής της κάθε επόμενης τουριστικής σεζόν.
Για παράδειγμα, από το ρεπορτάζ που κάναμε, αντιληφθήκαμε ότι στην πλειοψηφία τους, ακόμα και οι γύρω απέναντι περιοχές, αλλά και τα νησιά της περιφέρειάς μας δεν γνώριζαν ότι είχαμε τη γιορτή των Μιαουλείων! Άρα το θέμα προβολής θέλει πολλή δουλειά και την ανάλογη εστίαση.
Έτσι λοιπόν, το προφίλ της Ύδρας θα πρέπει να φύγει από τη λογική του εύκολου κέρδους του ημερήσιου επισκέπτη και να ποντάρει σε έναν επισκέπτη με θεματικό προορισμό, που θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο νησί από ένα Σαββατοκύριακο. Τώρα που ξαφνικά αναδύονται ως ελκυστικοί προορισμοί, άλλα μέρη χωρίς το δικό μας οικιστικό ατού και την έλλειψη αυτοκινήτων, πρέπει να δράσουμε και εμείς άμεσα. Δεν υπάρχει τίποτα το δεδομένο στην αντίληψη του επισκέπτη που επιλέγει προορισμό και κανένα μέρος δεν είναι επίσης αναντικατάστατο ή μοναδικό. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η ανάπτυξη για παράδειγμα των Σπετσών ή ακόμα του Πορτοχελίου, είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς. Ο κόσμος μιλάει για αυτούς τους προορισμούς και χαρακτηρίζει τον καθένα αναλόγως. Τελευταία οι γειτονικές Σπέτσες έχουν γίνει πόλος αγώνων θαλάσσης και ξηράς, ιστιοδρομιών αλλά και νυχτερινής ζωής. Το Πόρτο Χέλι πάλι αυξάνει την ξενοδοχειακή του υποδομή με πανάκριβες μονάδες αναψυχής. Ο Πόρος αποτελεί προορισμό οικογενειακών διακοπών και όχι μόνο. Όλα τα νησιά ορίζουν μια νέα ταυτότητα που είναι κυρίως σύγχρονη, ποιοτική και δεν προσκολλάται στο παρελθόν. Αλλά κοιτάει μπροστά, με γνώμονα πολλές φορές την ηλικιακή προσέγγιση, τη νέα γενιά, τις τρέχουσες εποχικές απαιτήσεις, αλλά και τον θεματικό επισκέπτη. (Μουσεία, πολιτισμός, Clubbing, Τέχνες, θρησκεία κλπ).
Όλα αυτά όμως χρειάζονται διάθεση, προώθηση, ειδικούς στον τομέα της διαφήμισης, συνεργασία και κυρίως πλάνο με συγκεκριμένα σημεία προβολής και στόχευσης.
Ο χρόνος που απομένει στην κλεψύδρα της ανάπτυξης και προβολής, ας σημάνει την προειδοποίηση αλλά ταυτόχρονα και το έναυσμα για μια Ύδρα τουριστικά δυναμική. Η οποία ευελπιστούμε σύντομα, ότι οργανωμένα και συγκροτημένα, θα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην τουριστική ατζέντα του κάθε μελλοντικού επισκέπτη.

Ελε-Χρι