Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Από την εκδήλωση "Η Ύδρα συναντά τα Σύβοτα - Ιστορία και Παράδοση" στην Πλατεία Υδραίων Ναυτών

  • Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 00:15
  • 1'

syv1150723Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των ιστορικών του δεσμών και της αδελφοποίησής του με τον Δήμο Ύδρας, το Σάββατο 15 Ιουλίου, υποδέχτηκε στα Σύβοτα τον Δήμαρχο Ύδρας και τον Υδραϊκό Ναυτικό Όμιλο σε μια εκδήλωση με τίτλο «Η Ύδρα συναντά τα Σύβοτα - Ιστορία και Παράδοση» στην Πλατεία Υδραίων Ναυτών.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Υδραίων Ναυτών και κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως έγινε περιήγηση του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου στον κόλπο των Συβότων με συνοδεία μικρών καϊκιών και τέλεση τρισαγίου στη μνήμη των πεσόντων Υδραίων Ναυτών. Τέλος έλαβε χώρα μουσικοχορευτική εκδήλωση με συμμετοχή της Παραδοσιακής Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης και Χορευτικών Τμημάτων του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης.

Ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης ανέφερε σχετικά για τον εορτασμό: «Ένα Υδραιόπουλο και ένα Ηπειρόπουλο ρίπτουν στεφάνι στη θάλασσα για να τιμήσουν τη μνήμη των 51 Υδραίων ναυτών που σφαγιάστηκαν στα Σύβοτα με την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Εκφράζω τις πλέον θερμές ευχαριστίες μου στον εκλεκτό συνάδελφο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο που, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξης της Επανάστασης του 1821, τελέσαμε τον Νοέμβριο του 2021 τα αποκαλυπτήρια του "Μνημείου προς τιμήν των Υδραίων Ναυτών στην πλατεία των Συβότων την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας με απόφασή του μετονόμασε σε "Πλατεία Υδραίων Ναυτών."

Στην ίδια πλατεία σε μια κίνηση υψηλού ιστορικού συμβολισμού υπογράψαμε πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων μας. Συγκίνηση προκάλεσε το γεγονός ότι 202 χρόνια μετά τη θυσία των συμπατριωτών μας, παιδιά από την Ύδρα και την Ήπειρο χόρεψαν μαζί και έστειλαν μήνυμα ότι δεν τους ξεχάσαμε και τους χρωστάμε τη λευτεριά που απολαμβάνουμε!

Συγχαρητήρια στον Υδραϊκό Ναυτικό Όμιλο για την ιδέα και τη διοργάνωση αυτής της αποστολής! Τιμούμε την Ύδρα και την ιστορία της με σεβασμό και συνέπεια!»