Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

‘Εφυγε ο Λέοναρντ Κοέν και η Ύδρα δακρύζει...

  • Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 13:52
  • 1'

 

 

 

Σαν ένα λυπητερό τραγούδι, που κάθε λέξη βαραίνει στο άκουσμά της. Σαν ήχος που σπάει την πρωινή σιωπή με έναν βαρύ γδούπο  κατηφορίζοντας τα σκαλιά από το σπίτι του Κοέν, έφτασε κάτω στην παραλία της Ύδρας, η είδηση ότι ο Λέοναρντ Κοέν έφυγε από τη ζωή.

Πέταξε μακριά, φτερουγίζοντας στα 82 του χρόνια, και έφερε στους παλιότερους μνήμες από την εποχή που ο τραγουδιστής, συνθέτης και ποιητής, βρισκόταν στην Ύδρα, αγαπούσε το σπίτι του, ερωτευόταν και εμπνεόταν, χαιρόταν τη ζωή και την οραματιζόταν με λέξεις λιτές που είχαν το χρώμα και την αύρα του νησιού. Ο Κοέν σαν ένας από όλους, έγραφε τη δική του ιστορία, με την απλότητα της ποίησης που ταξιδεύει σε όλες τις χώρες, συμμαχεί και αναζητά την ουσία αλλά και τη βαθειά σκέψη.

Ο Λέοναρντ Κοέν τραγουδήθηκε και αγαπήθηκε σαν αληθινός θρύλος.cohen house 2
Η Ύδρα σήμερα δακρύζει... και αφήνει ένα κατάλευκο λουλούδι στην πόρτα του σπιτιού του Κοέν. Στίχοι ακατέργαστοι που φτιάχτηκαν πίσω από πέτρινους τοίχους, και «ζυμώθηκαν» με την μουσική του τραγουδοποιού, πλανιούνται τριγύρω, γέρνοντας με λύπη τα "φτερωτά" τους λόγια στο χώμα. Στίχοι που ξεπέρασαν την κατάλευκη μάντρα και γράφτηκαν σε δίσκους και βιβλία. Που έγιναν εδώ και χρόνια, τα τραγούδια τα δικά μας αλλά συνάμα και τα τραγούδια όλου του κόσμου!

Ελένη Χριστοδούλου