Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Όταν η βροχή αφήνει τους δικούς της κώδικες

  • Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 12:19
  • 1'

 

 

Τα πρωτοβρόχια που παίρνουν λίγο-λίγο προβάδισμα έναντι των καλοκαιρινών ημερών, έδωσαν στην Ύδρα μια υπέροχη όψη. Η βρεγμένη γη, οι πλάκες που γυάλιζαν από τα νερά, τα στενά όπου κατηφόριζε ορμητικά η βροχή, ο ανήσυχος ουρανός, και η θλιμμένη θάλασσα, κάτι τέτοιες μέρες πρόσφεραν ολόγυρα μια υγρή, μουντή και φθινοπωρινή εικόνα.

Το νοτισμένο χώμα ανέδυε τη γνώριμη μυρωδιά της βροχής, η υγρασία συγχεόταν με τη θαλασσινή αρμύρα και η Ύδρα κατηφόριζε από το βουνό κάτω από τα μεθυσμένα σύννεφα, απόλυτα ανάγλυφη και τρισδιάστατη.
Τα κυκλάμινα που φύτρωσαν ατίθασα στις σχισμές των βράχων, μαζεύτηκαν σε μικρά μπουκέτα στα χέρια των γυναικών, και η εύθραυστη παρουσία τους, τοποθετήθηκε με προσοχή στα βάζα των σπιτιών.
Είναι γεγονός ότι με τη βροχή η μαγεία του νησιού ξεδιπλώνει μια διαφορετική όψη! Οι αλλαγές του καιρού αλλά και των εποχών γίνονται εδώ τόσο αντιληπτές, που οι αισθητήρες εντοπίζουν ξεκάθαρα κάθε πτυχή και κάθε ιδιοτροπία της φύσης. Η οποιαδήποτε αλλαγή του καιρού μοιάζει να έχει, τον καθένα από εμάς πρωταγωνιστή της σαν να είμαστε ένα άτυπο βαρόμετρο.
Και όταν από τη βροχή, η ηλιόλουστη αχτίδα δίνει χρώμα σποραδικά σε σπίτια και τοπίο, το γκρίζο διαδέχεται το φως, και αμέσως η Ύδρα μεταμορφώνεται και φαίνεται σαν να «χαμογελάει»... Γιατί η αισιοδοξία δείχνει να της ταιριάζει καλύτερα. Και ξαφνικά εμφανίζονται οι γάτες, που έκρυβαν επιμελώς την παρουσία τους σε σπίτια και σε σημεία που εκείνες μόνο γνωρίζουν καλά. Δειλά-δειλά πολίτες ανοίγουν πόρτες και παράθυρα για να γεμίσουν πάλι φως, ή ξεκινούν με το πόδι φορώντας τα κατάλληλα παπούτσια για μια βολτίτσα στη νοτισμένη και τόσο όμορφη Ύδρα, το Μανδράκι, το Καμίνι ή τον Βλυχό.
Μια βόλτα τώρα, είναι ό,τι πρέπει καθώς η βροχή που έπεσε, έστειλε τα δικά της μηνύματα και άφησε ολόγυρα τους δικούς της ιδιαίτερους κώδικες. Τι λέτε, καιρός δεν είναι να τους ερμηνεύσουμε;

Ελένη Χριστοδούλου