Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Το λουλούδι που βιάστηκε να φέρει την Άνοιξη

  • Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 17:58
  • 1'

Οι Αλκυονίδες μέρες έφεραν στην Ύδρα μια πρόγευση της Άνοιξης. Ηλιόλουστος ο ουρανός, ήρεμη η θάλασσα, σε ξεγελούσε η θερμοκρασία, που άγγιζε μια άλλη εποχή, ενώ η φύση έδειχνε πως θέλει να ξεκινήσει να υφαίνει το νησί με υπέροχα χρώματα.

Ένα λουλούδι όμως βιάστηκε να ανθίσει πριν την ώρα του! Οι παρατεταμένες καλοκαιρίες και το κλίμα που παραπλανούσε πως είναι ανοιξιάτικο, έκανε τα άνθη του να βγουν και να ατενίσουν διάπλατα το φως του ήλιου.
Τι κρίμα όμως! Λίγες μέρες αργότερα η βροχή και η παγωνιά φάνηκαν να το τιμωρούν. Μάταια αγνάντευε και έψαχνε να βρει παρέα. Μόνο θάμνοι και πρασινάδα ολόγυρα. Τα άλλα λουλούδια δεν είχαν ανθίσει ακόμα. Μάλιστα έδειχναν να το μαλώνουν με τους μίσχους τους, που ξεγελάστηκε και έδειξε αφελές. Που με τα πρώτα χαμόγελα και χάδια του ήλιου, εκείνο άνοιξε διάπλατα τα κίτρινα άνθη του.
«Έρχεται η άνοιξη! Λίγες μέρες νωρίτερα ήρθα και εγώ! Πού είναι το κακό;», μονολογούσε.
Δυστυχώς όμως, έμεινε να παραπονιέται έτσι ξεγελασμένο. Και να περιμένει την ώρα, που θα ανθίσουν στον λόφο και τα υπόλοιπα λουλούδια.
Όταν όμως η φύση θα αρχίσει να υφαίνει σταδιακά τον υπέροχο καμβά της και να προσφέρει ανεξάντλητα χρώματα και έμπνευση, να λουλουδιάζει τον γκρίζο βράχο και να ξεπετάγονται ολόγυρα κίτρινες μαργαρίτες, καμαρωτές και φωτεινές, τότε το λουλούδι που βιάστηκε να φέρει την Άνοιξη, θα αρχίσει να μαραίνεται.
Τα αρώματα της φύσης και των άγριων λουλουδιών δεν θα παίρνουν την αύρα και της δικής του ομορφιάς. Αυτό θα στέκει σκυφτό και θα αποχαιρετά την αισιοδοξία και την ελπίδα που είχε.
Αν δείτε αυτό το λουλούδι, άχρωμο και ξεπερασμένο πια, μην του θυμώσετε που ξεγελάστηκε από τις Αλκυονίδες μέρες. Που βιάστηκε να ανθίσει χωρίς να χαρεί ένα-ένα τα στάδια της φύσης. Ίσως και να ήθελε να διαφέρει. Ίσως πάλι να το συνεπήρε το γήινο μεγαλείο της Ύδρας. Ίσως η ίδια η ανυπότακτη φύση του, το κάνει να μην ακολουθεί κανόνες. Mπορεί να έχασε τη χαρά της συμμετοχής στο ενιαίο και γιορτινό κέντημα της Ύδρας, έφερε όμως πρώτο το μήνυμα της ανθοφορίας και της αλληγορίας της Άνοιξης!

Ελένη Χριστοδούλου