Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Στα δίχτυα του μεσημεριού

  • Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016 19:45
  • 1'

 

Λίγο πριν έρθει ο Νοέμβρης, οι μέρες εδώ στην Ύδρα και στην παραλία της δείχνουν να έχουν ένα πρόσωπο καλοκαιρινό, ζεστό και φιλικό. Ο κόσμος χαίρεται την ηρεμία και την άνεση του χαλαρού βαδίσματος. Είναι μεσημέρι και η κίνηση στο λιμάνι είναι έντονη. Σκάφη και ταχύπλοα πάνε και έρχονται, απέναντι ή στα γύρω μας μέρη. 

Ένα σκάφος προσπαθεί να χωρέσει ανάμεσα στο ανοιχτό-μπλε φρεσκοβαμμένο καράβι και στο διπλανό ιστιοπλοϊκό. Δύσκολα φαίνονται, να είναι τα πράγματα. Ρίχνει τα μπλε μπαλόνια για να τα καταφέρει, χωρίς να χτυπήσει. Το πλήρωμα γυρίζει εδώ και εκεί σκεπτόμενο την καλύτερη δυνατή λύση. Όταν το σκάφος είναι ακόμα δυο μέτρα μακριά, πετάει ο ναύτης το σχοινί στον αέρα, για να φτάσει αυτό εδώ, να το δέσει στη συνέχεια κάποιος από το πλήρωμα και να ρίξουν τη σκάλα.

Οι σημαίες κυματίζουν στους λιμενοβραχίονες και τα περιστέρια βαδίζουν με πολύ ύφος στις πλάκες της παραλίας, αποσπώντας βλέμματα και φωτογραφίσεις. Τα παγκάκια παραδίδονται στον μεσημεριανό ήλιο και στεγάζουν για λίγο επισκέπτες που χαλαρώνουν αμέριμνα πάνω σ’ αυτά. Κάποια παιδιά παίζουν έξω από τον Όμιλο, φορώντας στα πόδια τους ακόμα σαγιονάρες. Γελάνε και αστειεύονται, απολαμβάνοντας τη βόλτα τους. Ξαφνικά ξεκινάνε να κυνηγήσουν από την πλευρά της στεριάς το ταχύπλοο με την κίτρινη σημαδούρα και αναζητούν να δούνε πού θα την αφήσει.

«Είναι για τον τερματισμό των ιστιοπλοϊκών» φωνάζουν, βλέποντας τη σημαδούρα να καταλήγει ανοιχτά της σπηλιάς.

Φεύγουν πάλι από το περίπτερο και φτάνουν στον λιμενοβραχίονα, όπου εκεί τα αφημένα πολύχρωμα κόκκινα δίχτυα μοιάζουν με βουνό.

Μια ανάσα από τα δίχτυα στέκονται στα νερά τα ψαροκάικα, αγναντεύοντας το πέλαγος. Σύντομα θα κουβαλήσουν μαζί τους τα αντικρινά και άλλα δίχτυα και θα βγουν από το λιμάνι, τραβώντας στα βαθιά. Και όταν με το καλό γυρίσουν τα ψαροκάικα, μέσα στις πόστες των διχτυών τους θα ξεχωρίζουν πια ασημένιες λάμψεις ψαριών.

 

Ελένη Χριστοδούλου

Τεύχος Νοεμβρίου 2013