Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020

Σαντορίνη και Τήνος μειώνουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

  • Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 22:12
  • 1'

 

Μετά τη Σίφνο, δύο ακόμη νησιά, η Σαντορίνη και η Τήνος σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) θα αποτελέσουν περιοχές «πιλότους» για την Ελλάδα όσον αφορά στην μείωση της πλαστικής σακούλας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας που ορίζει ότι από τον προσεχή Νοέμβριο θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης του αριθμού τους. 

Η φετινή χρονιά, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, σημαίνει την αρχή του... τέλους της «ελαφριάς» πλαστικής σακούλας στις χώρες της ΕΕ καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια τέτοιες σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια και διασκορπίζονται στο έδαφος, τις θάλασσες, τις λίμνες και τους ποταμούς. Στόχος είναι έως το τέλος του 2019 οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιεί ο κάθε κάτοικος να περιοριστούν στις 90 ετησίως και μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν μειωθεί στις 40. Επίσης το γενικό πλαίσιο της Οδηγίας δίνει και τη δυνατότητα χρέωσης στις πλαστικές σακούλες έως το τέλος του 2018. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η κατά κεφαλή χρήση είναι σήμερα 240 σακούλες το χρόνο.

Σχετικό πρόγραμμα ξεκινά στη Σαντορίνη και την Τήνο από τον Απρίλιο ή το Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Οι δύο δήμοι έχουν υποβάλει αίτημα στον ΕΟΑΝ, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός του, Δημήτρης Πολιτόπουλος θα χορηγήσει από μία μεγάλη πάνινη σακούλα σε κάθε οικογένεια και το εκπαιδευτικό υλικό με τις δημοτικές αρχές να αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των κατοίκων. Παράλληλα έχουν ήδη γίνει επαφές με τα σούπερ μάρκετ για περιορισμό της χρήσης σε πλαστικές σακούλες και τον καθορισμό αντιτίμου γι΄αυτές.

Η ανακύκλωση στην Ελλάδα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά να έχουν οι δήμοι Λειψών και Σύρου.Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πολιτόπουλος, πάνω από τα μισά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών έχουν προβλήματα και θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες προκειμένου να μην κλείσουν.

Περισσότερα εδώ