Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020

Η καθ. Εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου μιλά στη ΦτΥ για το πρωτοφανές έγκλημα

  • Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015 13:49
  • 3'

 

Πρωτοφανές έγκλημα στην Ύδρα
Χριστίνας Μ. Ζαραφωνίτου, Καθηγήτριας Εγκληματολογίας-Διευθύντριας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών 
Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.

 

Συνταράχθηκε ολόκληρη η υδραϊκή κοινωνία από το πρωτοφανές έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα –πέραν όλων των άλλων- το θάνατο ενός συμπατριώτη μας. Πριν οποιαδήποτε ανάλυση ή σχολιασμό, συλλυπούμαι εκ βαθέων την οικογένεια που βρέθηκε αίφνης στη δίνη των συνεπειών του αδόκητου και άδικου θανάτου του ανθρώπου τους.

zarafonitou v1Δεν αποτελεί υπερβολή πως στον επιστημονικό μου λόγο χρησιμοποιούσα –με κάποια δόση υπερηφάνειας- την Ύδρα ως παράδειγμα «μη εγκληματικότητας», όσον αφορά τουλάχιστον εγκλήματα βίας και ιδιοκτησίας. Τη χρησιμοποιούσα, επίσης, ως παράδειγμα αγαστής συνύπαρξης ημεδαπών και αλλοδαπών επειδή οι τελευταίοι, παρά το σχετικά μεγάλο αριθμό τους, έχουν ενταχθεί στην τοπική κοινωνία εργαζόμενοι και απασχολούμενοι σε συνεργασία με τους ντόπιους κατοίκους και επαγγελματίες και μετέχουν της ελληνικής παιδείας και των τοπικών παραδόσεων. Χωρίς να εξιδανικεύονται καταστάσεις, η Ύδρα αποτελεί, πράγματι, μια «θετική εξαίρεση» σε σχέση με την εξέλιξη της βίαιης εγκληματικότητας σε σύνολο χώρας.
Είναι γεγονός ότι, παρά τις όποιες αυξομειώσεις, η εγκληματικότητα στην Ελλάδα ακολούθησε ανοδική πορεία την τελευταία εικοσαετία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, μάλιστα, ότι τα τελευταία χρόνια που μειώθηκαν οι ληστείες τραπεζών και χρηματαποστολών λόγω των μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν, αυξήθηκαν ιδιαίτερα οι ληστείες σε οικίες και καταστήματα. Πρόκειται για μια μετατόπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας με ιδιαίτερα επιβλαβείς συνέπειες σε ευάλωτα άτομα, τα οποία υφίστανται ενίοτε βαρύτατους και εξευτελιστικούς βασανισμούς. Έτσι, αρκετά συχνά πλέον, ανυποψίαστοι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με οργανωμένες ομάδες διαρρηκτών και ληστών που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν από όπλα πολέμου (όπως τα καλάσνικοφ) έως κάθε μέσο βασανισμού (όπως οι «ληστές με το σίδερο») προκειμένου να αποκομίσουν τα επιδιωκόμενα οφέλη της εγκληματικής τους δράσης. Τα εγκλήματα αυτής της μορφής αυξάνονται προοδευτικά λόγω και της κρατούσας πρακτικής να φυλάσσονται από ορισμένους χρήματα σε «κρυψώνες» των οικιών αντί να κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε πρόσφατα εξαιτίας και των “capital controls” και συγκαταλέγεται στις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των διαστάσεων που έχει λάβει στη χώρα μας.
Παρότι η αστυνομική έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες της υπόθεσης που αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μας, το γεγονός αυτό καθαυτό είναι πρωτοφανές και χωρίς προηγούμενο για το νησί μας και έχει προκαλέσει ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους του. Στο σημείο αυτό, άρα, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων τραγικών περιστατικών στο μέλλον. Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσει η εξιχνίαση και απονομή δικαιοσύνης ώστε να μην αποτελέσει «παράδειγμα προς μίμηση» αλλά μόνο προς αποτροπή κάθε επίδοξου μιμητή του. Η άμεση αντίδραση των αρμόδιων λιμενικών και αστυνομικών αρχών συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Στο στάδιο αυτό και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ενεργειών των διωκτικών αρχών, είναι απαραίτητο να επικρατήσει ψυχραιμία και να αποφευχθούν αντιδράσεις πανικού. Προς την κατεύθυνση αυτή αξίζει να γίνει μνεία της ψύχραιμης και έγκυρης δημοσίευσης του συμβάντος από την εκδότρια της Φωνής της Ύδρας και έγκριτη δημοσιογράφο κυρία Ελένη Χριστοδούλου στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, καθώς και όσων ηλεκτρονικών μέσων, απέφυγαν υπερβολές και αβίαστα συμπεράσματα.
Παρά την τραγικότητά του, το γεγονός παραμένει μοναδικό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη δέουσα βεβαίως σοβαρότητα από την τοπική αστυνομία ώστε να παραμείνει μοναδικό. Το γεγονός ότι η Ύδρα είναι μια μικρή κοινωνία λειτουργεί θετικά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και μέσω αυτής στην πρόληψη της εγκληματικότητας αυτής της μορφής, μέσα στα όρια πάντα της νομιμότητας και του αλληλοσεβασμού. Η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας είναι χρήσιμη και πολλές φορές απαραίτητη και θα πρέπει να συνδυάζεται με ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως ο ύπνος με ανοικτά και μη ασφαλισμένα παράθυρα. Θα πρέπει να συνδυάζεται, επίσης, με τις διασφαλίσεις που προσφέρει η νομότυπη παραμονή και εργασία αλλοδαπών. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση της αστυνομίας, κατάλληλα προσαρμοσμένης στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Όλες οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν, εξάλλου, πως η σχετική με το έγκλημα ανασφάλεια συναρτάται με τον κλονισμό της εμπιστοσύνης και το ανικανοποίητο των πολιτών από την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας στον τομέα καταπολέμησης του εγκλήματος. Δυστυχώς, η Ελλάδα διεκδικεί υψηλή θέση στην αρνητική αυτή ιεράρχηση.
Με την ευχή να μην ξαναγίνουμε θεατές παρόμοιων περιστατικών, καλό είναι να αντιμετωπισθεί ωστόσο το θέμα της εγκληματικότητας και σε τοπικές κοινωνίες όπως η Ύδρα, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν τη «θετική εξαίρεση».