Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022

Συζήτηση με τον Πρόεδρο του Δ.Λ.Τ.Υ, Γιάννη Μπελεγρή για το ναύδετο

  • Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 17:10
  • 2'

 

Στην Ελένη Χριστοδούλου

Το ναύδετο που έχει τοποθετηθεί κοντά στο νησάκι του Αγίου Νικολάου στο Καμίνι αποτελεί μια αξιόπιστη λιμενική εγκατάσταση, που θα επιτυγχάνει να διασφαλίσει τις απαιτήσεις των Διεθνών Συνθηκών. Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Νήσων με το ποσό των 350.000 ευρώ και αφορά σε πλοία μέχρι 180 μέτρα. Πλην όμως, αυτή την περίοδο δεν προσεγγίζουν ακόμα στο ναύδετο τα κρουαζιερόπλοια, και συχνά-πυκνά αυτό αποτελεί πεδίο πρόχειρης πρόσδεσης ή ακόμα και σημείο για τις βουτιές των κολυμβητών. (Φωτό). Για τον λόγο αυτό συναντήσαμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του νησιού μας, τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Μπελεγρή, ο οποίος ως γνώστης του αντικειμένου μας έδωσε χρήσιμες και πολύ ενημερωτικές πληροφορίες.

Κύριε Μπελεγρή σε ποια φάση βρισκόμαστε με το ναύδετο και γιατί ακόμα δεν το προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια;
Χαίρομαι πραγματικά το ναύδετο, καθώς ήμουν στο Λιμενικό Ταμείο το 2007, όταν ξεκίνησαν οι ενέργειες για την τοποθέτησή του. Από τη στιγμή όμως που παραλάβαμε το ναύδετο, κάναμε συντονισμένες κινήσεις, καθώς δεν υπήρχε κάποια μελέτη πριν την τοποθέτησή του. Επειδή δεν έχουμε το κατάλληλο σκάφος στο λιμάνι της Ύδρας για να μπορέσει να βοηθήσει στην πρόσδεση του εκάστοτε κρουαζιερόπλοιου πάνω στο ναύδετο, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου και με μένα τον ίδιο και με τον Λιμενάρχη και με την ναυτική πράκτορα κ. Λουκία Λούλου, για να βρούμε το κατάλληλο σκάφος. Για να καταλάβουν οι αναγνώστες, ένα κρουαζιερόπλοιο δεν μπορεί μόνο του να δέσει στην τσαμαδούρα. Θα πρέπει να υπάρχει ειδικού τύπου πλοίο, ένα είδος ρυμουλκού, κάτι σαν καβοδετικό δηλαδή.

naydeto mandalena

Τι σκάφος θα πρέπει να είναι αυτό, που θα βοηθά στην πρόσδεση του κρουαζιερόπλοιου πάνω στο ναύδετο;
Χρειάζεται να έχει ειδικές προδιαγραφές, να έχει μήκος 10 μέτρων και να πληρούνται τα κριτήρια ασφάλειας. Να είναι ένα σκάφος εξοπλισμένο με γάντζο ρυμούλκησης, με αυτόματη διάταξη απασφάλισης και τηλεχειριζόμενη απασφάλιση του γάντζου του πλοίου. Ανάλογο σκάφος στην Ύδρα δεν έχουμε και είναι δύσκολο να βρούμε. Είχαμε κάνει ανακοίνωση που ζητούσαμε κατάλληλο πλοίο, αλλά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Έχω μιλήσει με ναυτικούς πράκτορες στην Αθήνα και την Ελευσίνα αλλά δεν έχουμε βρει κάποια ανταπόκριση. Ωστόσο βάσει του κανονισμού που υπάρχει, μπορεί κατ’ εξαίρεση το Λιμεναρχείο να επιλέξει το κατάλληλο πλοίο σε συνεργασία με το Υπουργείο και την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων. Το ειδικό αυτό βοηθητικό σκάφος θα πρέπει να είναι επιθεωρημένο και ασφαλισμένο.
Είναι μια απόφαση ευθύνης και θέλει μεγάλη προσοχή στην επιλογή. Θα προτείνω κάποιο σκάφος φορτηγό ή αλιευτικό, το οποίο θα πρέπει να πάρει βεβαίωση και από το τοπικό κλιμάκιο (ναυπηγούς, μηχανικούς κ.α.)

Ποια θα είναι η διαδικασία για ένα κρουαζιερόπλοιο που επιθυμεί να δέσει στην Ύδρα;

Το κρουαζιερόπλοιο πρώτα μέσω του τοπικού πράκτορα ενημερώνει το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό ταμείο και πηγαίνει και δένει στην τσαμαδούρα.
Το κρουαζιερόπλοιο θα πληρώνει τέλη χρήσεως 300 ευρώ, (Κόστος αντίστοιχο με της Σαντορίνης), στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, τη φορά που θα προσεγγίζει στο ναύδετο, το οποίο μάλιστα διαθέτει auto release (ταχεία απαγκίστρωσή του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης). Το κρουαζιερόπλοιο θα πρέπει επίσης να νοικιάζει το ειδικό σκάφος ρυμούλκησης και γι’ αυτό οφείλει να είναι εύκαιρο αυτό το σκάφος, να είναι μεγάλο και να βρίσκεται στην Ύδρα. Θα πληρώνει ξεχωριστά το κόστος του ειδικού σκάφους (τύπου καβοδετικού) στον ιδιοκτήτη του. Οι δε επιβάτες θα βγαίνουν έξω με τις λάντζες του κρουαζιερόπλοιου ή με τις βάρκες. kolymvhtes naydeto

Ποια είναι η συντήρηση που χρειάζεται το ναύδετο;
Κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται μια σχετική συντήρηση. Να μπαίνει ένας δύτης, να καθαρίζει και να το ελέγχει. Και όποτε χρειάζεται να κάνει αντικατάσταση σε εξαρτήματα. Επίσης και μέσα στην 5ετία θα πρέπει να γίνεται ανάλογη συντήρηση.

 

 

 

 

 

Έξοδος Στην Ύδρα