Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

Η Χριστίνα Αγγελάκου στο "ευθέως" Φεβρουαρίου 2013

  • Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2013 16:37
  • 2'

 

Tης Χριστίνας Αγγελάκου

Εκπαιδευτικού

 

Επιστροφή στα βιβλία

Κατά την ιταλογερμανική κατοχή πριν ακολουθήσει ο Σεφέρης, ως διπλωμάτης, την κυβέρνηση στη Μέση Ανατολή, πέρασε, είπε, από τα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και διαπίστωσε πως δεν είχε πουληθεί ούτε ένα του βιβλίο. Όταν, όμως, γύρισαν και αφού έφυγαν οι Γερμανοί, τον Οκτώβριο του 1944, ξαναπέρασε από τα ίδια βιβλιοπωλεία και προς μεγάλη του έκπληξη δε βρήκε ούτε ένα βιβλίο απούλητο. Ήθελε μ' αυτό να πει, ότι στους δυσχερέστατους καιρούς οι άνθρωποι επιστρέφουν στα βιβλία, που είναι ο επιούσιος του πνεύματος και της ψυχής, για ν' αντέξουν και τα δυο στην καταιγίδα.
Αυτό το ψυχικό ενδυνάμωμά που τα βιβλία μάς προσφέρουν, είναι και τώρα, όχι απλά αναγκαίο, αλλά αναγκαιότητα, για να περάσουμε - με όσο το δυνατόν λιγότερες «αμυχές» και να κρατηθούμε όρθιες ψυχές - σ' αυτήν την άγρια κρίση, την πολυώνυμη: την ηθική, την πνευματική, την πολιτική, με αποκορύφωση, πλέον, ως αποτέλεσμα, την οικονομική.
Ο ίδιος ποιητής μάς λέει για την ανεμελιά και την αδιαφορία, την εγκατάλειψή μας στην τυχαία φορά των πραγμάτων με όλες τις απώλειες που προκύπτουν: «Λυπάμαι που άφησα να περάσει μέσα από τα δάχτυλά μου ένα πλατύ ποτάμι, χωρίς να πιω ούτε μια στάλα•τώρα βυθίζομαι στην πέτρα». Σ' αυτήν, λοιπόν, την περίοδο, που διερχόμαστε, της πέτρας, της οικονομικής ξηρασίας, των διαψεύσεων, των απογοητεύσεων, της πάνδημης ανεργίας και της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος, πρέπει να γυρίσουμε στις ζωηφόρες πηγές των αξιών, των παραδόσεων και του κληρονομημένου, αλλά λησμονημένου πνεύματος, στα βιβλία.
Επειδή, όμως, δεν είναι δυνατή σε όλους η προσιτότητα των βιβλίων, κάνω μια πρόταση για την Ύδρα μας•να στηθούν σε πολλά σημεία του νησιού μας και των οικισμών του, μικρές υπαίθριες δανειστικές βιβλιοθήκες. Αυτές θα φιλοξενούν ό,τι βιβλίο διαθέτει ο καθένας μας, που δε θα μας λείψει απ' τη βιβλιοθήκη μας, προς χρήση του φιλαναγνωστικού κοινού, που φυσικά, θα επιστρέφει εκεί απ' όπου το δανειστήκαμε. Μ' αυτόν τον τρόπο, θα διατεθούν πολλά βιβλία ποικίλου περιεχομένου στο κοινό και θα γίνεται μια μετάγγιση πνευματικού αίματος στους αναγνώστες, με επακόλουθο τα ανταμώματά μας να εμπλουτίζονται από σχετικούς σχολιασμούς.
Με αυτόν τον τρόπο θα ξεφύγουμε από την καθημερινή σύνθλιψη των βιοτικών αναγκών. Θ' ανακαλύπτουμε έναν άλλο κόσμο αισιόδοξης ζωής και πρόσωπα, στα έργα της τέχνης, που αντιμετωπίζουν μεν δυσκολίες, ανέχεια και στερήσεις, αγωνίζονται δε ηρωικά, κρατώντας τη ζωή τους στα επίπεδα της αξιοπρέπειας και της δημιουργίας.
Έτσι ώστε όταν έρθουν οι ευνοϊκότεροι καιροί, να μας βρουν μεθοδικά προετοιμασμένους, διεκδικητές, αλληλέγγυους, συνεργατικούς, αγωνιζόμενους για ευδαιμονικές κατακτήσεις. Και τα σημάδια μας θα είναι πλέον μνήμες πόνων με επουλωμένες τις πληγές.