Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

Ο τ. Αντιδήμαρχος Γιάννης Παστός μιλά ανοιχτά στη "ΦτΥ"

  • Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 11:05
  • 7'

Και αποκαλύπτει όσα τον πίκραναν, μελετώντας πλέον το επόμενο βήμα

Ήταν μια συζήτηση που είχε φτάσει η ώρα να γίνει. Βρεθήκαμε λοιπόν και κουβεντιάσαμε με τον Γιάννη Παστό, δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας του Δήμου Ύδρας. Να θυμίσουμε πως ο ίδιος είχε διατελέσει Αντιδήμαρχος Ύδρας για το διάστημα 1/1/2011 έως 31/12/2012. 

 

Εδώ και αρκετό καιρό ο Γιάννης Κ. Παστός, μοιάζει σχεδόν να απέχει από το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να γνωρίζουν όλοι ακριβώς τους λόγους. Επειδή ψίθυροι ακούγονται δεξιά και αριστερά, θεωρήσαμε σωστό να μιλήσουμε μαζί του και να διαλύσουμε τυχόν σύννεφα που σκιάζουν την υπόθεση.

Τον ρωτήσαμε λοιπόν τι πραγματικά συμβαίνει -με το σκεπτικό να κατατοπιστούν όλοι οι συμπατριώτες μας- και εκείνος μας απάντησε, αποκαλύπτοντας τις αιτίες που τον κρατούν πικραμένο και απογοητευμένο από την παράταξη, που ο ίδιος στήριξε και αγωνίστηκε με τη σειρά του γι΄αυτήν, με το δικό του τρόπο και από το δικό του πόστο.

 


Κύριε Παστέ, τι σας κάνει, ενώ είστε ενεργός δημοτικός σύμβουλος, να κρατάτε μια στάση, θα λέγαμε αποχής από τα κοινά και τις υποθέσεις του Δήμου μας;

Κυρία Χριστοδούλου καταρχήν σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία μέσω της «Φωνής της Ύδρας», να καταθέσω την άποψή μου αλλά και ελάχιστα από τα όσα έχουν συμβεί σε σχέση με εμένα, έτσι ώστε να μπουν επιτέλους κάποια πράγματα στη θέση τους και να ακουστεί η αλήθεια. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς και σοβαρούς λόγους που με ώθησαν ως εδώ, αλλά θα περιοριστώ και θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Λόγοι της απουσίας μου όλο αυτό το διάστημα οφείλονται κατά πρώτον στον «πόλεμο» που έχω δεχτεί όλη αυτή την περίοδο των δυο περίπου ετών, όπου ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2010 όταν ανακοίνωσε ο κ. Δήμαρχος την απόφασή του να με ορίσει Αντιδήμαρχο, πριν δηλαδή αναλάβουμε τα καθήκοντά μας. Δυστυχώς υπήρχαν από μερικούς αντιδράσεις και ενστάσεις όσο αφορά το πρόσωπό μου. Θυμόμαστε άλλωστε τα σχόλια που ακούγονταν τότε.
Δεν σας κρύβω κα Χριστοδούλου ότι όλο αυτό το διάστημα αν εξαιρέσουμε την Αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο του Δ.Σ., έζησα την ΑΠΟΛΥΤΗ μοναξιά και το λέω με πόνο καρδίας!!! Εννόησα στο «πετσί» μου να εισπράττω σφαλιάρες κλεισμένος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο χωρίς πόρτα, από «δικούς» μου μάλιστα ανθρώπους, ενώ η άφθονη λάσπη και οι συκοφαντίες ήταν σχεδόν σε ημερήσια διάταξη !!! Δέχτηκα πολλές φορές επίθεση, ύβρεις και προσβολές παρουσία μάλιστα σχεδόν όλων. Δεν έβγαλα ποτέ «άχνα» για έναν και μόνο λόγο, για το καλό του νησιού μας.
Όλοι ξέρουμε ότι αναλάβαμε έναν Καλλικρατικό Δήμο με αμέτρητες δυσκολίες, με συσσωρευμένα προβλήματα χρόνων, ενώ εγώ είχα στις αρμοδιότητες μου το πιο «παθητικό» κομμάτι του νησιού μας θα έλεγα, ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, όπως και άλλες πολλές. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε θα έπρεπε να μας είχαν κάνει μια γροθιά, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα για να πάει το νησί μας βήματα μπροστά, και όχι το αντίθετο!!! Δυστυχώς όδευα σχεδόν μόνος στις αρμοδιότητες που μου ανέθεσε ο κ. Δήμαρχος!
Όλο αυτό το διάστημα που έκανα την προσπάθειά μου, με τις όποιες ανθρώπινες αδυναμίες μου και λάθη, αλλά με αμέτρητες ώρες εργασίας, αντί κάποιοι να απλώσουν «χείρα βοηθείας» ως όφειλαν και είχαν υποχρέωση άλλωστε, όχι για να πετύχω εγώ σαν Αντιδήμαρχος, αλλά για το καλό του νησιού μας και των συμπολιτών μας, όχι μόνο ήταν απόντες, αλλά έκαναν τουρισμό και κριτική από τις καφετέριες.
Τρανταχτό παράδειγμα η τελευταία σύγκληση που έκανα σαν πρόεδρος της επιτροπής ύδρευσης, μετά από πρόσκληση που έλαβαν τα μέλη της επιτροπης 6 ημέρες πριν. Την ημέρα και ώρα της συνεδρίασης εκτός από έμενα και το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, δεν ήρθε ούτε ένα μέλος της πλειοψηφίας!!! Δεν μπήκαν στον κόπο να με ενημερώσουν ούτε τηλεφωνικά ότι δεν θα παραβρεθούν !!! Και διερωτώμαι, έμενα δεν με υπολόγισαν. Το μέλος της μείζονος μειοψηφίας δεν τον σεβαστήκαν που ήταν παρών και περίμενε, τους συμπολίτες μας που είχαν αιτήματα και έπρεπε να πάρουν απάντηση;;;; Ούτε αυτούς σεβάστηκαν!
Λυπηρό κα Χριστοδούλου, αλλά κάποιοι νομίζουν ότι ο Δήμος είναι βρεφονηπιακός σταθμός και η διοίκησή του, Διοίκηση ερασιτεχνικού ψυχαγωγικού- σκοπευτικού συλλόγου!!!!
Και πάλι αναρωτιέμαι κα Χριστοδούλου, διαβάζοντας παράλληλα το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στον κόσμο αλλά και τις υποσχέσεις που του δώσαμε, γιατί μας εξέλεξε ο Υδραίικος λαός;;; Γιατί μας έστειλε στο Δήμο;;; Γιατί πίστεψε σε εμάς;;; Για να κάνουμε τον Δήμο ρινγκ προσωπικών διαφορών;;; Για να φτιάξουμε τον δρόμο έξω από το σπίτι μας;;; Για να λέμε «παρών» στα Δημοτικά Συμβούλια;;; Ή για να κάνουμε αναμόρφωση του προϋπολογισμού που ήρθε σε Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν τα ποσά που είχαμε για την συντήρηση και επισκευή των σχολείων μας, στην ύδρευση, αντί να αφαιρεθούν ποσά από έργα όπως η κατασκευή δρόμου μπροστά από την οικία του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Ανάργυρου Βούλγαρη, ή και άλλα άνευ σημασίας!! Προφανώς ο δρόμος αυτός είναι έργο πνοής για την Ύδρα, αναγκαίος, και έχει προτεραιότητα από την άθλια κατάσταση που βρίσκονται σχολειά μας, και η άθλια οικονομική κατάσταση του Δήμου μας επιτρέπει την κατασκευή του.
Αμέσως μετά την άρνησή μου αλλά και της Αντιδημάρχου κύριας Λούλου στην 15η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου να συμπεριφερθούμε όπως οι πριν από εμάς, δηλαδή να ψηφίσουμε τώρα την μελέτη, άρα και κατασκευή δρόμου άξιας 37,000 ευρώ περίπου, που εξυπηρετεί σχεδόν αποκλειστικά τον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας, αφού σε αυτό το δρόμο η μονή είσοδος οικίας είναι του συγκεκριμένου Συμβούλου, του όποιου και ήταν το μόνο θέμα που εισηγήθηκε στην κατάρτιση του προϋπολογισμού έγινε το εξής: Κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο, ενώ προέβαλαν βέτο, σε αυτήν να μην βρίσκονται οι δυο Αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ζήτησαν από τον κ. Δήμαρχο να απομακρύνει τους δυο Αντιδημάρχους άμεσα «απειλώντας» τον, πως αν δεν το κάνει θα ανεξαρτητοποιηθούν!!! Πόσο δίκαιο, ηθικό και δημοκρατικό είναι να θέλουν να «κατηγορήσουν» τους συναδέλφους τους εν τη απουσία τους, αποφεύγοντας τον όποιο πιθανό αντίλογο;;; Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα είχαν έτοιμη τη διάδοχη κατάσταση. Η λέξη ΝΤΡΟΠΗ για όλο αυτό είναι τουλάχιστον λίγη.
Τέλος, το κερασάκι στην τούρτα είναι η απαξίωση που ζω όλο αυτό το διάστημα, λίγο πριν αλλά και μετά την αντικατάστασή μου από τη θέση του Αντιδημάρχου, όπου εκτός από την οικονομική επιτροπή που ήμουν και πριν μέλος, ξαφνικά, δεν υπάρχει καμία θέση και κανένα πόστο όπου μπορώ να βοηθήσω τον Δήμο και το νησί μου!!!!
Kαι πάλι σκέπτομαι και αναρωτιέμαι, στα είκοσι μου χρόνια προτάθηκα από το τότε Δ.Σ. Ύδρας για μέλος του Δημοτικού γυμναστηρίου Ύδρας και στη συνέχεια ταμίας με ομόφωνη απόφασή τους, αργότερα ήμουν γραμματέας στον σύλλογο αλιέων, ήμουν πρόεδρος του συλλόγου οικοδόμων Ύδρας, ήμουν πρόεδρος στο 1ο Νηπιαγωγείο Ύδρας, και τέλος Αντιδήμαρχος Ύδρας, και τώρα;; Τι έγινε;; Μετά από όλα αυτά που προανέφερα, ξαφνικά μια «ωραία πρωία» έγινα ανίκανος;;; Ανεπαρκής;;; Ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει;;;;;;;;;
Δεν κάνω ούτε για απλό μέλος στην Κ.Ε.Δ.Υ. για παράδειγμα, ούτε μέλος στην επιτροπή διαχείρισης για το Μετόχι;;; Όπου με δική μου πρόταση στο Δ.Σ. ψηφίστηκε ομόφωνα και συστάθηκε!!!
Ούτε στο Δημοτικό Λιμενικό ταμείο;;; Όπου την τελευταία μάχη μου την έδωσα για το Μετόχι ΜΟΝΟΣ μου στο Υπουργείο Ναυτιλίας στην συνεδρίαση του Σ.Α.Σ «ενώπιον» του γενικού γραμματέα του Υπουργείου, των 28 μελών του και δεκάδων ακροατών!! Ευτυχώς ήσασταν και εσείς εκεί, συμπαραστάτης, και όλοι ξέρουμε ότι αν χάναμε αυτή τη μάχη την επόμενη μέρα το Μετόχι θα ήταν κλειστό!!! Όλα αυτά τα αφήνω στην κρίση των συμπολιτών μου!!! Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

 

Τι απαντάτε σε όποιον θελήσει να πει, ότι τώρα επειδή δεν οριστήκατε ως Αντιδήμαρχος αισθανθήκατε πικρία και προβήκατε σε αλλαγή πλεύσης;


Πράγματι κ. Χριστοδούλου νιώθω πικρία και όχι μόνο, όχι όμως γιατί δεν είμαι Αντιδήμαρχος, αλλά για άλλους πολλούς λόγους, που μερικούς σας του είπα στην κουβέντα που είχαμε και κάποιους άλλους σας τους προανέφερα και πιστεύω ότι σας έβαλα στο κλίμα..... Περίτρανη απόδειξη ότι δεν έχω πικραθεί και δεν έχω αλλάξει πλεύση, επειδή δεν έγινα Αντιδήμαρχος το 2013, είναι οι δυο παραιτήσεις από τη θέση αυτή που έχω υποβάλει στον κ. Δήμαρχο, μια τον Ιούλιο του 2012 όπου για μένα το ποτήρι ξεχείλισε, και η άλλη τον Νοέμβριο του 2012 όπου η υπομονή μου εξαντλήθηκε!!! Όπου εξηγώ τους λόγους και οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από τον κ. Δήμαρχο.
Πώς είναι δυνατόν λοιπόν, όταν δεν επιθυμώ να παραμείνω στην θέση του Αντιδημάρχου και μάλιστα όταν υπάρχουν έγγραφες παραιτήσεις μου από τη θέση αυτή, να θέλω να παραμείνω;;; Άρα αυτό που κυκλοφορεί και ακούγεται είναι απλά λίγη λάσπη παραπάνω από κάποιους, που κάτι θέλουν να κρύψουν προφανώς. Άλλωστε πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου γνώριζα, όπως λέει και η απόφαση Δημάρχου ότι η θητεία μου λήγει στις 31/12/2012!

 

Ποια θα είναι πλέον η θέση σας μέσα στο Δήμο Ύδρας, καθώς η θητεία σας ως αιρετός θα είναι ακόμα για τουλάχιστον δυο χρόνια.

 

Κυρία Χριστοδούλου όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκα από διάφορα πόστα και τέλος από τη θέση του Αντιδημάρχου για ένα και μόνο σκοπό, να αλλάξουμε πράγματα στο νησί μας, που για χρόνια ολόκληρα μαράζωνε. Στο Δήμο της Ύδρας με έστειλαν για μια ακόμα φορά οι συμπατριώτες μου, στον Δήμο δεν πήγα για να φύγω!! Πήγα για να παλέψω με τα προβλήματα και πίστευα ότι μόνο αυτά θα είχα απέναντί μου, δυστυχώς όμως έκανα λάθος!
Με αυτή την αντιμετώπιση που έχω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, τι θα μπορώ άραγε να προσφέρω;;; Πού μπορώ να φανώ χρήσιμος;;;
Αγαπητοί συμπολίτες, κα Χριστοδούλου, Αρνούμαι να αλλάξω θέσεις, αξίες και αρχές !!! Ήρθα στον Δήμο για να δώσω, και όχι για να πάρω. Ήρθα στον Δήμο να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Ύδρας και των συμπολιτών μου, και όχι τα δικά μου!!! Λυπάμαι, δεν μπορώ να κάνω ό,τι κατηγορούσα, κατέκρινα, και δεν έβρισκα ηθικό και δίκαιο. Κάποια πράγματα για μένα είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ.
Οι πολίτες της Ύδρας μάς εμπιστεύτηκαν, γιατί πίστεψαν όπως και εγώ, ότι είμαστε κάτι διαφορετικό και καμία σχέση δεν είχαμε με ό,τι προηγούμενο!!!
Όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα για εμένα, και όχι μόνο πίκρα και στενοχώρια μου προκαλούν, αλλά και αηδία!!!
Το πόσο πέτυχα στην αποστολή που μου ανέθεσε ο κ. Δήμαρχος το αφήνω στην κρίση των συμπολιτών μου, ο χρόνος θα δείξει. Κυρία Χριστοδούλου στην επιστολή παραίτησής μου τον Νοέμβριο αναφέρω στον δήμαρχο τα έργα που είχα δρομολογήσει, ή ήταν σε εκκρεμότητα, και σε ποιο στάδιο βρίσκονται, τα οποία και σας επισυνάπτω, και θα σας παρακαλούσα να δημοσιεύσετε προς ενημέρωση των συμπολιτών μας στο επόμενο τεύχος.
Θα μου επιτρέψετε κα Χριστοδούλου να ευχαριστήσω την Προϊσταμένη του Δήμου Ύδρας κ. Σταματίνα Δηλαβέρη για την πολύτιμη βοήθειά της, όλο το προσωπικό του Δήμου μας, τους εργάτες καθαριότητας, για τη συνεργασία και τη βοήθειά τους, αλλά και τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού φίλους, που στάθηκαν δίπλα μου τα δυο χρόνια!!! Τέλος, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, τώρα που εξόντωσαν τον «μεγάλο εχθρό» και καταστροφέα της Ύδρας που τόσα «δεινά» προκάλεσε στον τόπο του, να πραγματοποιηθούν όλα τα έργα που είχαμε υποσχεθεί και δρομολογήσει με τόσο κόπο, για το καλό της Ύδρας μας και των παιδιών μας. Όπως σας είπα και στην κουβέντα μας κυρία Χριστοδούλου δεν με ενδιαφέρει να είμαι παρών στις «κορδέλες», ούτε ποιος θα τις κόψει, ούτε να είμαι στην πρώτη σειρά. Με ενδιαφέρει να γίνουν! Επίσης εύχομαι σε όλους αυτούς που τόσο άδικα με πολέμησαν, να είναι καλά αυτοί και οι οικογένειές τους, και να μην αντιμετωπίσουν ποτέ τα παιδιά τους, όλα αυτά που πέρασα εγώ.