Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Συνέντευξη του Χρήστου Πάλλη Προέδρου του ΕΟΤ στη "ΦτΥ"

  • Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 12:33
  • 2'

«Αυτοσκοπός η ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού στα νησιά μας»

Είναι γεγονός πως οι παρούσες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε και φυσικά η διαρκής ανησυχία για το μέλλον της χώρας μας, φέρνει οπωσδήποτε στο προσκήνιο την αναγκαιότητα τουριστικής ανάπτυξης και δη στα νησιά μας, όπου είναι η κινητήριος δύναμη για την ελληνική οικονομία.

Η «Φωνή της Ύδρας» έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στον Πρόεδρο του ΕΟΤ και καλό φίλο της Ύδρας, Χρήστο Πάλλη, ο οποίος ανταποκρινόμενος από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, μας έδωσε ένα σαφές πλάνο του τουριστικού προσανατολισμού αλλά και των άμεσων ενεργειών του.

 

Κύριε Πάλλη είναι πράγματι δύσκολες οι παρούσες οικονομικές συγκυρίες κατά τις οποίες αναλάβατε καθήκοντα ως Πρόεδρος του ΕΟΤ, αλλά με ποιον τρόπο -κάτω απ' αυτές τις συνθήκες- πιστεύετε πως μπορεί να υποστηριχτεί η προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος;
Παρά τις δυσκολίες που βιώνουμε λόγω της οικονομικής ύφεσης, ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας. Η επένδυση στον τουρισμό μπορεί να αποτελέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με άλλα λόγια η ανάκαμψη του τουρισμού οδηγεί στην ανάκαμψη της οικονομίας, δημιουργεί ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα και προοπτικές επενδύσεων. Είναι γεγονός ότι κάθε ευρώ που καταναλώνεται στον τουρισμό δημιουργεί υπερδιπλάσια δευτερογενή κατανάλωση στην υπόλοιπη οικονομία.
Εργαζόμαστε με σκοπό τον επανακαθορισμό της θέσης της χώρας μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό ως έναν σύγχρονο και ελκυστικό προορισμό.
Προκειμένου να προβληθεί κάτι τέτοιο πειστικά, απαιτείται παράλληλα να επιδιώξουμε να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί ως προς την παροχή υπηρεσιών και υποδομών. Προσφέρουμε ποιότητα και αναβαθμίζουμε τη σχέση μεταξύ παρεχόμενης ποιότητας και τιμής. Το σύνολο των στόχων μας θα υλοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία θεσμικών φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τη χρηματοδότηση των σχεδιαζόμενων δράσεων από κοινοτικούς πόρους μέσω ΕΣΠΑ.

 

Με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων σας, τα νησιά μας (Σαρωνικού) η περιοχή της Ύδρας αλλά και η ευρύτερη περιοχή Μεθάνων και Τροιζηνίας ενδέχεται να βοηθηθούν μέσα από συγκεκριμένες ενέργειές σας;
Η τουριστική προβολή του Αργοσαρωνικού ακριβώς λόγω της διασύνδεσης των νησιών με την πρωτεύουσα έχει εξέχουσα σημασία και αποτελεί αιχμή του δόρατος για να προβάλλουμε εν συνόλω το τουριστικό προϊόν της Αττικής.
Όλες οι νησιωτικές περιοχές του Σαρωνικού διαθέτουν αξιόλογο τουριστικό προϊόν και η ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού στα νησιά μας αποτελεί αυτοσκοπό. Η επένδυση σε αυτό το όραμα όχι μόνο θα βελτιώσει δραστικά την οικονομία των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και δύναται να αποτελέσει πόλο συγκέντρωσης επενδύσεων.
Βεβαίως προϋποτίθεται η ριζική αναβάθμιση των υποδομών του θαλάσσιου, πεζοπορικού, καταδυτικού, ιστιοπλοϊκού και ιαματικού τουρισμού ώστε να αναδειχθεί με ανταγωνιστικό τρόπο ο πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα, η γαστρονομία των νησιών μας.
Οι σύγχρονες υποδομές και η προώθηση του τουρισμού συνδέονται άρρηκτα. Για παράδειγμα θα μπορούσα να αναφέρω τη δυσκολία προώθησης του yachting δεδομένου πως δεν υπάρχει άλλη χαρακτηρισμένη τουριστική μαρίνα στον Αργοσαρωνικό εκτός από αυτή των Μεθάνων.
Αποτέλεσμα είναι η ύπαρξη ενός διακεκομμένου μετώπου ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, με διασπασμένη οργάνωση, υποδομές και λειτουργία. Γι' αυτούς τους λόγους απαιτείται ριζική αναβάθμιση των υπαρχουσών λιμενικών υποδομών και δημιουργία ολοκληρωμένων μαρίνων και τουριστικών καταφυγίων στο σύνολο των νησιών του Σαρωνικού. Η χρηματοδότηση μπορεί να εξευρεθεί μέσα από κοινοτικούς πόρους αλλά και μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στο ιστορικό νησί της Ύδρας, το οποίο αποτελεί ήδη δημοφιλή προορισμό του Αργοσαρωνικού, θα πρέπει να διατηρήσουμε την υπάρχουσα υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να θέσουμε ακόμη υψηλότερα τον πήχη. Θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους επιχειρηματίες του τουρισμού με σκοπό να προωθηθούν οι επενδύσεις και το τουριστικό προϊόν να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό. Παράλληλα θα πρέπει να επιδιώξουμε τη βελτίωση της θαλάσσιας διασύνδεσης προκειμένου να έχουμε ταχύτερες και συχνότερες μεταφορές.

 

Το τελικό σας όραμα για το Σαρωνικό ποιο θα μπορούσαμε, να πούμε ότι είναι;
Το όραμα μας συνίσταται στη μετατροπή του Σαρωνικού σε μια ιδιαίτερα μεγάλη για τα παγκόσμια δεδομένα χερσαία και νησιωτική ζώνη θαλάσσιου τουρισμού υψηλών προδιαγραφών σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα σχεδιασμό για την παραλιακή ζώνη της Αθήνας.
Σκοπεύουμε στη δημιουργία μιας ενιαίας ζώνης ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών, εμπορίου, συνεδριακού-θαλάσσιου τουρισμού, αναψυχής, διασκέδασης, πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού, η οποία θα διαθέτει αυτοτελείς υπο-ζώνες ποικίλων υπηρεσιών και θα ανταγωνίζεται επάξια τους πλέον ποιοτικότερους και προηγμένους προορισμούς του εξωτερικού.
Ο συνολικός αυτός σχεδιασμός δημιουργεί προϋποθέσεις επέκτασης της τουριστικής περιόδου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ανάπτυξη των τουριστικών επενδύσεων και δημιουργία θέσεων απασχόλησης.