Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019

Συνέντευξη του Λευτέρη Κεχαγιόγλου, Προέδρου του Ε.Δ.Μ.Ν

  • Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 12:40
  • 4'

 

Λευτέρης Κεχαγιόγλου: «Η κοινωνία της Ύδρας δεν μπορεί να απαξιώνεται. Θέλει Έργα και Αλήθειες».

 

Είναι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύων Μικρών Νησιών ESIF, συμμετέχει εδώ και περίπου δέκα χρόνια σε ευρωπαϊκά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Commission και έχει ένα γεμάτο βιογραφικό δράσεων που αποδεικνύει την αεικίνητη παρουσία του, αλλά και τη συνεχή αρωγή του στην ανάπτυξη των μικρών νησιών.
Εμείς όμως δε θα σταθούμε σε όλα αυτά. Απαλλαγμένοι από τις περγαμηνές και τις διακρίσεις του, ουσιαστικά εδώ μιλάμε με τον Λευτέρη, τον συμπατριώτη μας. Του θέτουμε ερωτήματα για το νησί μας και εκείνος μας απαντά από καρδιάς, θέλοντας μ΄ αυτή τη συνέντευξη να κάνει μια κατάθεση ψυχής. Ας τον ακούσουμε...

 

Κύριε Κεχαγιόγλου, πρόσφατα μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Smart Islands κάνατε την Ύδρα πιλότο μιας έξυπνης τηλεματικής εφαρμογής. Μιλήστε μας για το πρόγραμμα αλλά και το λόγο που επιλέξατε την Ύδρα ως πρώτο νησί της εφαρμογής.
Καταρχάς, σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία μέσα από την έγκριτη εφημερίδα του νησιού μας να επικοινωνήσω με τους συμπατριώτες μας.
Όταν επικοινωνείς με τους συμπατριώτες σου μέσα από τοπικά έντυπα, αυτή η επικοινωνία είναι συνήθως κατάθεση ψυχής.
Επιλέξαμε λοιπόν, την Ύδρα ως πρώτο νησί στη μεγαλύτερη σε όγκο και υπηρεσίες τηλεματική πλατφόρμα της μεσογείου, γιατί πιστεύουμε ότι η Ύδρα μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει το πρώτο νησί της μεσογείου. Έτσι απλά. Η διαδικασία της εφαρμογής και η γνωριμία των Ευρωπαίων εταίρων του προγράμματος και του κλιμακίου της commission που επισκέφτηκαν το νησί μας, δικαίωσε αυτή μας την επιλογή.

Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας. Εσείς ως Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και έχοντας εμπειρία από άλλα νησιά, ποιους άμεσους χειρισμούς θα προτείνατε;
Κανένα από όσους έχει κάνει σήμερα η δημοτική μας αρχή και το λέω με μεγάλη μου θλίψη και χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση.
Ωραία και χρήσιμα τα διάσημα, οι κουρτίνες, τα έπιπλα και οι προτομές των φίλων μας, αλλά για το Μετόχι; Το ακτοπλοϊκό; Ο ιδιώτης επιχειρηματίας; Η κρίση στο νησί μας; Το Σαν Τζόρτζι; Η έλλειψη διαχειριστικής επάρκειας του δήμου μας; Η απουσία του δήμου μας από τα κέντρα αποφάσεων; Εκτός από τα πολύ σημαντικά Έργα της περιφέρειάς μας, τι έχει γίνει στο νησί μας;

Κυρία Χριστοδούλου, δεν αμφισβητώ τη διάθεση και καλή πρόθεση των αρχόντων μας, δεν φτάνουν όμως.
Αν θα πρότεινα κάτι σε αυτή την κατάσταση που ήμασταν είναι Συνέργειες. Συνέργειες με όλα τα δυναμικά στελέχη του νησιού μας. Να μάθουμε στην κουλτούρα της συνεργασίας, να μάθουμε να συζητάμε και βέβαια ρόλους σε όλα τα άξια στελέχη που διαθέτει η Δημοτική Αρχή και διαθέτει πολλά άξια στελέχη.
Βλέπω τα θέματα που συζητούν στο Δημοτικό συμβούλιο και με πιάνει θλίψη και οργή. Η κοινωνία της Ύδρας δεν μπορεί να απαξιώνεται. Δεν αντέχει άλλο. Θέλει Έργα και Αλήθειες.
Δύο είναι οι Βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του νησιού: η Ιδιωτική Οικονομία - Επιχειρηματικότητα και τα Δημόσια Έργα.
Βλέπετε αυτό το δόγμα να επικρατεί στις δράσεις του νησιού μας; Είμαστε το μόνο νησί στην πατρίδα μας που οι άρχοντές μας δαιμονοποιούν και απαξιώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την επιχειρηματικότητα και οποιαδήποτε προσπάθεια προέρχεται από τρίτο.
Προσέξτε αυτό: Από τους πέντε τομείς που μπορεί ένας δήμος να χρηματοδοτηθεί για έργα, εμείς έχουμε διαγράψει τους τέσσερις. Αυτή είναι η Ύδρα μας;
Σας το ξαναλέω: Δεν αμφισβητώ την καλή πρόθεση, σέβομαι και εκτιμώ όλους τους συμπατριώτες μου, που ασχολούνται με τη διοίκηση του νησιού μας, αλλά αυτό δεν φτάνει.

Πείτε μας τι έχει κάνει το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών για την Ύδρα;
Καταρχάς να πούμε ότι ο Δήμος Ύδρας δεν συμμετέχει στο Δίκτυο Μικρών Νησιών. Άρα η Επικουρική υποστήριξη του ΕΔΜΝ στα νησιά δεν φαίνεται στην Ύδρα. Βλέπω να πετυχαίνουμε σημαντικά πράγματα, τα οποία και εκμεταλλεύονται άλλα νησιά, στον τόπο μας όμως, ίσως επειδή τα θεωρούν καινοτόμα, ή άγνωστα για αυτούς συμβαίνει να τα απαξιώνουν.
Ως Λευτέρης όμως θα σας πω ότι: Έχουμε περάσει νόμους που διευκολύνουν την ιδιωτική οικονομία στα μικρά νησιά - ενημερώσαμε διεξοδικά τους επιχειρηματίες του νησιού μας-, ο νόμος για τα Υδροπλάνα - ενημερώσαμε τους δήμους της περιφέρειάς μας, ο νόμος που διευκολύνει το δρομολογιακό στο νησί μας, για πρώτη φορά συμμετέχει Υδραίος εδώ και λίγες μέρες στο νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής. Επίσης υπάρχει υποστήριξη εδώ και χρόνια της Διεθνούς κρουαζιέρας για το νησί μας, ήδη αυτές τις ημέρες συνεργάτης μας είναι ξανά στο Μαϊάμι στα μεγαλύτερα Διεθνή φόρα για να στηρίξει την Ύδρα μας. Παράλληλα με χαρά σας ενημερώνω ότι φέτος θα επισκεφθεί το νησί μας το πρώτο 6 αστέρων κρουαζιερόπλοιο. Μόνο για τους επόμενους δύο μήνες έχουμε τη συμμετοχή μας σε δύο εθνικές εκθέσεις προβάλλοντας την Ύδρα, ενώ την προηγούμενη βδομάδα, επέστρεψα από το Παρίσι όπου ετοιμάζουμε την προβολή της Ύδρας στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον ωρίμανση έργων του νησιού μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αγαστή συνεργασία με την περιφέρεια, αν και δεν είναι ακόμα η ώρα να μιλήσουμε για αυτά και θυμηθείτε τι σας λέω: Σε λίγο θα βγούμε να οικειοποιηθούμε τα έργα που κάνει η η Περιφέρεια στο νησί μας, ότι τα κάναμε εμείς...
Ακόμα, πριν ενάμιση χρόνο παραδώσαμε στους υπεύθυνους του νησιού μας τοπικό σχέδιο ανάπτυξης του Λιμανιού μας χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ασχολήθηκε κανείς έστω να το διαβάσει;

Η ενεργή και θεσμική πλέον συμμετοχή σας στα κοινά μιας πόλης ή ενός νησιού θα σας έβρισκε θετικό;
Συμμετοχικοί ρόλοι υπάρχουν πολλοί. Νιώθω ότι Συμμετέχω και ενεργά μάλιστα. Αλλά για να μην υπεκφεύγω. Αν εννοείτε Αυτοδιοικητική συμμετοχή σε πόλη ή νησί, αυτό δεν το αποφασίζω εγώ. Αυτό το αποφασίζει ο κόσμος. 

Όμως κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο είχατε δηλώσει «παρών» στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Τι προέκυψε και δεν ηγηθήκατε ή και δε συμμετείχατε σε κάποια παράταξη;

Ήρθε η ώρα δηλαδή να το πούμε ε;; Αν και εσείς κυρία Χριστοδούλου είστε η μόνη και από τους συγγενείς μου ακόμη που το ξέρετε. Το καλοκαίρι του 2010 πριν τις εκλογές ήρθαν τα πρώτα αποτελέσματα από βιοψίες ότι είχα καρκίνο. Να το πούμε με το όνομά του. Τότε αφαίρεσα τον πρώτο όγκο (μέγεθος σπιρτόκουτου) και δύο μήνες μετά έναν μικρότερο όγκο από μετάσταση. Ευτυχώς τα τελευταία τρία χρόνια ο καρκίνος με ξέχασε....
Αλλά αυτά ανήκουν στο χθες. Επιτρέψτε μου πριν σας ευχαριστήσω να κλείσω με μία πρόταση προς τον Δήμο μας.
Ο Δήμος μας πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να διοργανώσει ανοικτούς διάλογους με τους δημότες. Προτείνω δύο δημόσιες συζητήσεις. Η μία με θέμα το Ακτοπλοϊκό και η δεύτερη με θέμα Νέοι και Αναπτυξιακή πορεία της Ύδρας. Πρέπει να μάθουμε να συζητάμε, να δουλεύουμε ομαδικά, αλλιώς το μέλλον μας είναι αβέβαιο.
Σας ευχαριστώ ξανά για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους συμπατριώτες μου. Τελικά βγάλαμε την Ψυχή μας ε;; (γελάει...)