Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

Ερώτηση του Βουλευτή Μ. Κόνσολα στην Υπουργό Τουρισμού για τις αρνητικές επιπτώσεις του μπλακ άουτ στην εικόνα της Ύδρας

  • Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 20:16
  • 2'

Τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της Ύδρας αναδεικνύει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στις τριτοκοσμικές εικόνες που προκλήθηκαν από την 35ωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι η Ύδρα, ένας από τους πιο εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, δεν είχε βιώσει ανάλογες στιγμές και εικόνες κατά το παρελθόν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψη ηλεκτροδότησης προκάλεσε και τη διακοπή της υδροδότησης στο νησί αφού η μονάδα αφαλάτωσης λειτουργεί με ρεύμα.
Παράλληλα, σταμάτησε και η λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα να προστεθεί και η δυσοσμία.
Οι χιλιάδες επισκέπτες βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που ανακυκλώθηκε από ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλήττοντας την εικόνα του νησιού ως τουριστικού προορισμού.
Ο κ. Κόνσολας ζητά από το Υπουργείο Τουρισμού να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει, άμεσα, ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής, αλλά και αποκατάστασης της τουριστικής φήμης της Ύδρας, σε συνεργασία με το Δήμο, την Ένωση Ξενοδόχων και τους φορείς του νησιού.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κυρία Υπουργό Τουρισμού

29/8/2018

ΘΕΜΑ: «Χρηματοδότηση προγράμματος τουριστικής προβολής της Ύδρας και αποκατάστασης της φήμης του νησιού ως τουριστικού προορισμού»

Κυρία Υπουργέ,

Η πρόσφατη πολύωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε έναν από τους πιο εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ύδρα, δεν ανέδειξε μόνο τα προβλήματα συντήρησης του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό από αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες.
Η Ύδρα δεν είχε βιώσει ανάλογες στιγμές και εικόνες, κατά το παρελθόν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψη ηλεκτροδότησης προκάλεσε και τη διακοπή της υδροδότησης στο νησί, αφού η μονάδα αφαλάτωσης λειτουργεί με ρεύμα.
Παράλληλα, σταμάτησε και η λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα να προστεθεί και η δυσοσμία.
Το πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι επιχειρήσεις του νησιού ήταν αξεπέραστο, ενώ πολλοί επισκέπτες του νησιού διέκοψαν τις διακοπές τους και κάποιοι άλλοι αναζητούσαν τρόπο να φύγουν από το νησί.
Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη κατάσταση είχε αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στους επαγγελματίες και στην καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και στον τουρισμό του νησιού.
Οι χιλιάδες επισκέπτες βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που ανακυκλώθηκε από ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλήττοντας την εικόνα του νησιού ως τουριστικού προορισμού.
Το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει να κινηθεί άμεσα για να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό του νησιού.
Σε συνεργασία με το Δήμο του νησιού, την Ένωση Ξενοδόχων και τους φορείς, το Υπουργείο θα πρέπει να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής αλλά και αποκατάστασης της τουριστικής φήμης της Ύδρας.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Εάν αντιλαμβάνεται τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε για τον τουρισμό του νησιού, η τριτοκοσμική εικόνα που κυριάρχησε στο νησί για πάνω από 35 ώρες λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης.
2. Εάν το Υπουργείο Τουρισμού προτίθεται να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Ύδρας και αποκατάστασης της φήμης του νησιού ως τουριστικού προορισμού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου