Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

"Ο πλούτος της Ύδρας. Τα φορτιάρικα ζώα" από το Greek Gastronomy Guide

  • Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 11:04
  • 1'
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσίευσε η αγαπημένη ιστοσελίδα greekgastronomyguide.gr, στο blog της, των δυο πολύ καλών φίλων, του Γιώργου Πίττα και της Μπήλιως Τσουκαλά.
Με τίτλο: "Ο πλούτος της Ύδρας. Τα φορτιάρικα ζώα" περιγράφεται ο ρόλος των μουλαριών του νησιού, οι εργασίες, η καθημερινότητά τους και η δεμένη σχέση τους με τους ιδιοκτήτες τους.
Μεταξύ άλλων γράφει το άρθρο:
“...Αυτή την φορά θα μιλήσουμε όχι για τις εμφανείς και ένδοξες ομορφιές του νησιού, αλλά για έναν άλλο πλούτο, την ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας του νησιού.

Η Ύδρα, με δυο λόγια, οφείλει τη διατήρηση του γραφικού της οικισμού και την παγκόσμια φήμη του νησιού, στην αρχιτεκτονική ομορφιά της, στο γεγονός της μη ύπαρξης τροχοφόρων και στην άοκνη και αδιάλλειπτη εργασία των φορτιάρικων ζώων και των αγωγιατών τους που διακινούν τα πάντα στο νησί…. 

...Τα μουλάρια, τα γαϊδούρια και τα άλογα στην Ύδρα φροντίζονται καθημερινά, είναι καλοζωισμένα, δεν έχει κανείς παρά να τα παρατηρήσει, όταν περνάνε δίπλα του. Το τρίχωμα τους λάμπει. Όχι γιατί είναι τα "μηχανήματα", το μεταφορικό μέσο των Υδραίων που πρέπουν να λάμπουν όπως οι λιμουζίνες, το μέσο εξασφάλισης ενός εισοδήματος, αλλά κυρίως γιατί είναι ψυχές, έχουν προσωπικότητα, το καθένα έχει τον τύπο του, και γιατί στην Ύδρα ζώα και οι άνθρωποι ζουν στο νησί σαν μία οικογένεια. Και δεν έχουν ανάγκη των φιλοζωικών για τους υποδείξουν πώς να αγαπούν και πώς να συμβιώνουν με τα ζώα..."

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ