fonitisydras.com

Ενημερωθείτε για τα νέα της Ύδρας από την επίσημη ιστοσελίδα της εφημερίδας "η φωνή της Ύδρας"
Περισσότερα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η Επικαιρότητα της Ύδρας στo email σας με newsletter.
Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ
Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019

O Αλέξης Βερούκας σχολιάζει και συνυπογράφει για την έκθεση με έργα του Στέλιου Φαϊτάκη στην Α.Ε.Ν

  • Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 15:07
  • 2'

Η έκθεση σε επιμέλεια Δ. Αντωνίτση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των Μιαουλείων.

Σχετικά με την έκθεση σύγχρονης τέχνης "ΔΕΟΣ" σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση με έργα καλλιτεχνών και ειδικά για τα έργα του Στέλιου Φαϊτάκη, δίνει μια απάντηση σε δημοσιεύματα του Τύπου (zougla.gr), ο Ζωγράφος Αλέξης Βερούκας και νεοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, που συνυπογράφει το παρακάτω κείμενο με τον Δημήτρη Αντωνίτση και τον Παναγιώτη Ράππα. Η έκθεση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των Μιαουλείων και πραγματοποιείται σε χώρο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας.


Ακολουθεί ο πλήρης σχολιασμός:

Α. Δεν υπήρξε ομαδική επιστολή διαμαρτυρίας από τους σπουδαστές. Πρόκειται ενδεχομένως για κακής προαίρεσης κίνηση σπουδαστή, που προσπάθησε να καλυφθεί με την ανώνυμη καταγγελία, εκθέτοντας μάλιστα το πρόσωπο ενός συγκεκριμένου εκπαιδευτικού που ουδεμία ευθύνη φέρει στην όλη διοργάνωση.

Β. Η καθιερωμένη για δυο δεκαετίες διοργάνωση HYDRA SCHOOL PROJECTS ετήσιων εκθέσεων διεθνούς σύγχρονης τέχνης του Δημήτρη Αντωνίτση, ενήργησε πάντα με σεβασμό και αγάπη προς το φυσικό κάλλος και τον ιστορικό πολιτισμικό πλούτο του νησιού.

Γ. Η συμμετοχή του Στέλιου Φαϊτάκη είναι από τις πολύτιμες της φετινής διοργάνωσης δεδομένης της διεθνούς ακτινοβολίας του νέου καλλιτέχνη. Για παράδειγμα αυτόν τον καιρό συμμετέχει σε δύο εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη: "ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21ος αιώνας" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και "Κοινοί Ιεροί Τόποι στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο" στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επίσης σε μια έκθεση στο Μουσείο της Τέχνης του 20ού και 21ου αιώνα στην Αγία Πετρούπολη, ενώ είναι προσκεκλημένος στην Μπιενάλε της Ρίγας στη Λετονία. Στο παρελθόν έχει κοσμήσει με έργο δικό του την πρόσοψη του εθνικού περιπτέρου της Δανίας στην Μπιενάλε της Βενετίας και έργα του έχουν φιλοξενηθεί στα εξώφυλλα των NEW YORK TIMES και της SÜDDEUTSCHE ZEITUNG.

Δ. Όσον αφορά το θέμα που απεικονίζουν τα επίμαχα έργα της έκθεσης, σας παραθέτουμε απόσπασμα πρόσφατης συνέντευξης που παραχώρησε στην LIFO. Είναι προφανές ότι ούτε κατά διάνοια δεν απεικονίζεται ο Χριστός ούτε κανείς άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας!      

-Γιατί τα έργα σου θυμίζουν τόσο έντονα αγιογραφία;   

Σημαντικό μέρος των σπουδών μου στη Σχολή Καλών Τεχνών αποτελούσε η αγιογραφία ως κατ' επιλογήν μάθημα. Από τη μια φάνταζε παράταιρο εκείνη την εποχή που ζωγράφιζα πολύ στον δρόμο, από την άλλη η ίδια μου η δουλειά με οδήγησε εκεί. Η πρόοδος στη μελέτη μου ήταν τέτοια, που την επέλεξα και τον δεύτερο χρόνο, συνέχισα δε και τον τρίτο, χωρίς πια να είναι υποχρεωτικό από το πρόγραμμα της σχολής. Είχα βρει αυτό που έψαχνα. Η βυζαντινή ζωγραφική είναι ένα σύστημα πλήρες, εξαιρετικά στιβαρό, αποδεδειγμένα ανθεκτικό στον χρόνο κι έχει δημιουργήσει αριστουργήματα μέσα στους αιώνες. Είναι η ζωγραφική που έβλεπα στη γειτονιά μου και στον τόπο καταγωγής μου από μικρός και θεωρώ πως είναι σαν να γράφω ποίηση –αν ήμουν ποιητής– στη μητρική μου και όχι στα «διεθνή» αγγλικά, παρότι απευθύνομαι σε όλο τον κόσμο.                      

-Καταθέτοντας μια δική σου εκδοχή αυτού του «συστήματος», θα έλεγες ότι με τον τρόπο σου συγχρόνως το «βεβηλώνεις»;  

Όχι, δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση. Δεν φτιάχνω χριστιανικές εικόνες, τα έργα των μεγάλων μαστόρων είναι για μένα πηγή έμπνευσης και επιστρέφω σε αυτά ξανά και ξανά για να εξελίξω την εργασία μου. Αντίθετα, θα ήθελα με τον τρόπο μου να τιμήσω όλους αυτούς τους ζωγράφους του τόπου μου που θεμελίωσαν ένα σύστημα του οποίου τα αποτελέσματα δεν χορταίνω να κοιτάζω και μπορώ σήμερα να χρησιμοποιώ ως βάση για να εκφράσω αυτά που θέλω, χωρίς να νιώθω κανέναν περιορισμό.                                                        

Με εκτίμηση,                     

Δημήτρης Αντωνίτσης, εικαστικός καλλιτέχνης, curator, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του HYDRA SCHOOL PROJECTS

Παναγιώτης Ράππας, σκηνοθέτης, ζωγράφος, δημοτικός σύμβουλος

Αλέξης  Βερούκας, ζωγράφος, δημοτικός σύμβουλος