Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Ο Παναγιώτης Ράππας για τα έργα του Στέλιου Φαϊτάκη που εκτίθενται στην Α.Ε.Ν

  • Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 13:07
  • 3'

 Η έκθεση σε επιμέλεια Δ. Αντωνίτση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των Μιαουλείων.

Σχετικά με την έκθεση σύγχρονης τέχνης "ΔΕΟΣ" σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση με έργα καλλιτεχνών και ειδικά για τα έργα του Στέλιου Φαϊτάκη, δίνει μια απάντηση ο Υπεύθυνος πολιτιστικών του Δήμου Ύδρας, Παναγιώτης Ράππας. Η έκθεση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των Μιαουλείων και πραγματοποιείται σε χώρο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας.

Ακολουθεί ο πλήρης σχολιασμός του Σκηνοθέτη, Animator Παναγιώτη Ράππα. rappasp


Mια έκθεση ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ γιατί όλα είναι ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ τελικά 

Επειδή η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερος σύμβουλος από την άγνοια θα ήθελα να διευκρινίσω μερικά πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούν. 
Ο Δήμαρχος της Ύδρας με έχει ορίσει μετά τις εκλογές του 2014 υπεύθυνο για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού που ως γνωστόν είναι ουκ ολίγα. Που σημαίνει, γιατί οι παρεξηγήσεις είναι μάλλον πολύ εύκολες στις μέρες μας, να συντονίζω όπου χρειαστεί, με ποιο τρόπο καλλιτέχνες και οργανωτές καλλιτεχνικών δρώμενων που εκθέτουν την δουλειά τους στην Ύδρα, μπορούν να διευκολυνθούν στο έργο τους από την πλευρά του Δήμου.
Υπάρχει μια καλή συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο και τους Διευθυντές των Σχολείων του νησιού και έτσι τα τελευταία χρόνια συχνά πυκνά εκθέσεις και εκδηλώσεις γίνονται μέσα στα σχολικά κτήρια του νησιού. 
Μια από τις εκθέσεις αυτές είναι και η έκθεση ΣΧΟΛΕΙΟ που οργανώνει κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 20 χρόνια ο καλλιτέχνης και επιμελητής εκθέσεων κ. Δημήτρης Αντωνίτσης. Μια έκθεση που φιλοξενεί εξαιρετικούς καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο, έχει γίνει πια θεσμός και απασχολεί τα διεθνή έντυπα που ασχολούνται με τα εικαστικά προβάλλοντας πολλαπλά όχι μόνο τις ίδιες τις εκθέσεις αλλά και την Ύδρα.
Επειδή το Σαχτούρειο (παλιό γυμνάσιο-λύκειο) το οποίο φιλοξενούσε την έκθεση τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί λόγω επισκευών το 1ο Δημοτικό Σχολείο του νησιού, ζήτησα από την Σχολή Εμποροπλοιάρχων να φιλοξενήσει την φετινή έκθεση που είναι και επετειακή αφού συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας στο νησί. Και οι υπεύθυνοι, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι το αίτημα έρχεται από τον υπεύθυνο του Δήμου και αφού έκαναν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που αφορούν το τυπικό λειτουργίας της σχολής, δέχτηκαν το αίτημα και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Άρα: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για την απόφαση να φιλοξενηθεί η έκθεση στην Σχολή Εμποροπλοιάρχων είμαι εγώ και είναι λάθος τεράστιο και αδικία να βάλλεται το προσωπικό της σχολής επειδή έτσι ταιριάζει σε κάποιους ή γιατί κάποιοι άλλοι έβγαλαν γρήγορα συμπεράσματα χωρίς να το ψάξουν περισσότερο. 
Στο θέμα που έχει προκύψει τώρα:
Ο Στέλιος Φαϊτάκης είναι ένας από τους ανερχόμενους νέους Έλληνες εικαστικούς που τιμά και την τέχνη του και την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή την στιγμή δύο εκθέσεις του βρίσκονται σε εξέλιξη, η μία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη και μία στο Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης στην Ρωσία. Ένα σχετικό άρθρο για όσους ενδιαφέρει να ενημερωθούν και δεν αφήνονται να παρασυρθούν από άναρθρες κραυγές: ( https://www.huffingtonpost.gr/…/culture-oi-agioi-stratiwtes… ). 
Ο Φαϊτάκης χρησιμοποιεί την τεχνική της Βυζαντινής Αγιογραφίας για να περιγράψει τα «Πάθη» του σημερινού ανθρώπου. Η τεχνική της Βυζαντινής Αγιογραφίας ξεκινά από την τέχνη των Φαγιούμ και των Νεκρικών Πορτρέτων της Αιγύπτου των ελληνιστικών χρόνων, έχει άμεση συγγένεια με την Ζωγραφική των Αρχαίων Ελλήνων αλλά και των λαών της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι καθόλου καινούργιο φαινόμενο λοιπόν να χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο και για να μιλήσει για άλλα θέματα πέρα από τα Θεολογικά. Ένα ακόμη άρθρο για τον καλλιτέχνη και με τα ίδια του τα λόγια για όσους θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο: (https://www.lifo.gr/articles/arts_articles/106923 καιhttps://www.lifo.gr/mag/features/3399 ).
Πριν μερικά μόνο χρόνια, επειδή εισηγήθηκα μια έκθεση με μικρά γλυπτά λουλούδια που φιλοξένησαν οι σχισμές των βράχων της Ύδρας (HYam: Μαρία Τσάγκαρη), βρέθηκα πάλι μέσα από δημοσιεύματα και ψίθυρους να παρουσιάζομαι σαν ένας «παρανοϊκός που έχει βάλει στόχο να καταστρέψει την Ύδρα». Όσοι είδαν την έκθεση κατάλαβαν,… όπως θα καταλάβουν και όσοι δουν την έκθεση με έργα του Φαϊτάκη που φιλοξενεί η Σχολή Εμποροπλοιάρχων. 
Για όσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις και επειδή θα είμαι στο νησί ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, τους προσκαλώ να δούμε την έκθεση και να περιηγηθούμε σ’ αυτή μαζί και αν είμαστε τυχεροί να μας ξεναγήσει γι’ αυτήν ο κ. Δημήτρης Αντωνίτσης που είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος και σε αυτό και ίσως (αυτή είναι ευχή) ο ίδιος ο καλλιτέχνης. 
Κλείνοντας: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δ. Αντωνίτση για όλα όσα κάνει και για την Ύδρα και για την Τέχνη. Και ένα να ακόμη μεγαλύτερο στους Διευθυντές των Σχολείων του νησιού.