Κυριακή, 09 Μαΐου 2021

Η Έφη Μιχάλαρου επιμελείται την πρώτη ατομική έκθεση της Βασιλικής Λευκαδίτη με τίτλο «Κεντρίζοντας με το άλικο: 1985-3995»

  • Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 18:48
  • 4'

Την Τρίτη 20 Απριλίου η γκαλερί "7" παρουσιάζει την 1η ατομική έκθεση της Βασιλικής Λευκαδίτη με τίτλο «Κεντρίζοντας με το άλικο: 1985-3995».lefk01

Η Βασιλική Λευκαδίτη μας κεντρίζει μέσα από την τέχνη της κλωστής και παρουσιάζει την αέναη θεματολογία της μητρικής αλληλουχίας.

Το κέντημα παρουσιάζει την άποψη της για το πάντρεμα του χρόνου και της αλήθειας και σχολιάζει την παράδοση μέσα σε ένα σύγχρονο χώρο τέχνης.

Φεύγοντας από την έκθεση συνδεόμαστε μέσα από το μίτο της στο λαβύρινθο που όλοι κάποτε συναντηθήκαμε, την αγάπη στα στοιχειώδη και πανάκριβα υλικά ή μήπως την αγάπη από αυτά.

Την Επιμέλεια της έκθεσης έχει η Έφη Μιχάλαρου- Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων *


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


prosklisilefkΓκαλερί "7" Σόλωνος 20, Αθήνα 106 73
Τηλέφωνο: 21 0361 2050
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ :
ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 12 – 7 μ.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ: 11 - 3 μ.μ.
 


michalarou efi2Η Έφη Μιχάλαρου, Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων γράφει για την έκθεση και το έργο της Βασιλικής Λευκαδίτη

"Ξετυλίγοντας το Νήμα της Γυναικείας Γενεαλογίας"

00 1

Η Βασιλική Λευκαδίτη, ως σύγχρονη Αριάδνη... ξετυλίγει το κόκκινο νήμα της αφήγησης πάνω στον καμβά και κεντάει ιστορίες, που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν καθημερινές και οικείες, στην πραγματικότητα όμως, είναι διαχρονικές, αφού απορρέουν από τις διαφορετικές εκφάνσεις της γυναικείας φύσης, μέσα από θέσεις, προβληματισμούς, ανησυχίες και όνειρα, την ιστορία, την παράδοση, το χώρο και το χρόνο. Με μία μεθοδολογία, που έγκειται στην λιτότητα των μέσων όπως ο μπεζ καμβάς, η κόκκινη κλωστή και η επανάληψη του γαζιού, που το χρησιμοποιεί ως ‘’άλλο μολύβι’’ για να σχεδιάζει και υλοποιήσει έργα, που απομακρύνονται από το κλασικό κέντημα, υιοθετώντας τις πρακτικές της σύγχρονης τέχνης, του σχεδίου και της ζωγραφικής, μια και συνδέονται και παραπέμπουν, περισσότερο στα παραπάνω μέσα, παρά σε παραδοσιακά κεντήματα. Παρόλο που οπτικά είναι ελκυστικά και λιμπιστικά, ωστόσο, η καλλιτέχνιδα, χρησιμοποιεί ένα παραδοσιακό μέσο, ως διάμεσο, αφαιρώντας του, το συναισθηματικό κέλυφος, για να εισχωρήσει στον πυρήνα της τέχνης και να μας ξανα-διηγηθεί αρχέγονα και καθολικά ζητήματα, με νέους τρόπους και προσεγγίσεις.

lefl03 1Διερευνώντας τον τρόπο, που η Λευκαδίτη, δομεί και εξελίσσει το έργο της, από το πρώτο, που είναι η Ταυτότητάς της, σε μία στιγμή που την έχει κυριολεκτικά χάσει και καλείται να βγάλει καινούργια, αλλά και μεταφορικά μια και αναζητάει μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους, της καλλιτέχνιδας, της μητέρας και της συζύγου και εν συνεχεία το Πτυχίο της, ρυθμικά, συστηματικά και μεθοδικά, στην αρχή ασυνείδητα και στην πορεία συνειδητά, δομεί την προσωπική της ιστορία που καταλήγει σε μία ‘’Μεταμοντέρνα Εύα’’, με αφετηρία το γνωστό έργο ‘’Adam und Eva’’, ‘’Ο Αδάμ και η Εύα’’ του Albrecht Dürer (1471-1528), το οποίο συνειδητά επιλέγει να παρουσιάσει σε εξέλιξη, ακριβώς για να καταδείξει τις πολλαπλές αναγνώσεις, ενός πολύ γνωστού έργου, αλλά και πως μπορεί η ίδια να το αφομοιώσει, μέσα από την καλλιτεχνική της πρακτική.

Έτσι στην ενότητα έργων που επιλέγει να εκθέσει, στην πρώτη ατομική της έκθεση, στην γκαλερί ‘’7’’, με τίτλο ‘’Κεντρίζοντας με το άλικο: 1985-3995’’, η καλλιτέχνιδα, διαπερνάει όλη την γυναικεία ιστορία, υιοθετώντας κάθε φορά διαφορετικούς ρόλους, που όλοι όμως, συνδέονται με ένα δεσμό αίματος, ακριβώς όπως το κόκκινο νήμα, που τρυπάει με την βελόνα τον καμβά, που άλλοτε τον τραυματίζει κι άλλοτε τον θωπεύει, δημιουργώντας διαφορετικές εκδοχές της γυναικείας φύσης, ακριβώς όπως οι καμβάδες με τα πολύχρωμα νήματα της Ghada Amer και τα πολυποίκιλα κεντίδια της Aiko Tezuka, μόνο που η Βασιλική Λευκαδίτη, στον δικό της καμβά, ενστερνίζεται, εναποθέτει και μετουσιώνει τις δικές τις ανησυχίες, τα σαρκαστικά και τα καυστικά σχόλια, τις εμμονές, τα όνειρα και τις επιθυμίες της. Όπως η ίδια υποστηρίζει: ‘’ Κεντρίζοντας με την τέχνη της κλωστής, τοποθετούμαι στην αέναη θεματολογία της μητρικής αλληλουχίας. Ο χρόνος και η αλήθεια παντρεύονται καθώς η παράδοση σχολιάζεται σε ένα χώρο σύγχρονης τέχνης. Φεύγοντας από την έκθεση, συνδέομαι μέσα από το Μίτο της, στο λαβύρινθο που όλοι κάποτε συναντηθήκαμε, την αγάπη στα στοιχειώδη και πανάκριβα υλικά ή μήπως την αγάπη από αυτά’’.


 Λίγα λόγια για την Βασιλική Λευκαδίτη  

Η Βασιλική Λευκαδίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και «Ψηφιακές μορφές Τέχνης» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της ίδιας σχολής (2009). Εργάζεται ως εικαστικός, εκπαιδεύτρια στην Μονάδα Αποκατάστασης Ψυχικά ασθενών του ΕΚΠΑ.

Ομαδικές εκθέσεις :

2020: Collectanea, The American College of Greece/ Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος

2020:''Back home”/«Kypselian Salon»/Snehta/ Αύγουστος Βεϊνόγλου

2019: «Kypselian Salon»/Snehta/ Αύγουστος Βεϊνόγλου

2019: ''Μία Κιβωτός Γεμάτη Τέχνη και... Αγάπη’’ /dreamideamachine project space/Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου

2019: «Υφαίνοντας το Μέλλον: Μέρος Α’»/Γκαλερί Artshot-Sophia Gaitani / Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου

2019: «Aristotle Onasis-Metamorphosis»/ Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών/Καλλιτεχνικός Σταθμός, Ύδρας/ Επιμέλεια:Νίκος Χαραλαμπίδης

2019: "Διάλογοι μεταξύ Υλικού και Άυλου"/ Maison de la Grèce      PARIS/Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου

2018: Never below zero/ Snehta residency/ Ομαδική έκθεση

2017: “Διερχόμενοι»/Project Εκθεσιακός χώρος του μετρό στο Σύνταγμα/ Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Φαλήρου/Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

2016: Της “POP-ης”/Γκαλερί Τεχνοχώρος/Επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη

2015: AICA Hellas/ Γκαλερί Ζουμπουλάκη/ Ομαδική έκθεση

2014: "Rematerializing Culture"/Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης/Ομαδική έκθεση 30 νέων, καλλιτεχνών σε επιμέλεια Μαργαρίτας Καταγά, Νόρας 'Οκκα και Γιάννη Πούλιου/Διοργάνωση:Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

2013: Festival Miden / Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας/"Βig Acrobats”,βίντεο

2013: «H θεία Δήμητρα και οι πρόσφυγες της Καλαμάτας» /“Lives of others project”/Καλαμάτα

2013: «Κ. Π. Καβάφης – Μέρες του 2013» /Γκαλερί Καπλανών 5/Ομαδική έκθεση

2012: Festival Miden / Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας/“Το χαρτί, το μολύβι η μύγα και ο ξάδερφος”http://www.festivalmiden.gr/festival2012.html

2011: «All Greek to Me»/ OPENSHOWSTUDIO/Μαϊος 2011/επιλογή έργων από σύγχρονους, Έλληνες καλλιτέχνες, σε επιμέλεια Γ. Δημητρακόπουλου και Γ.Παπαδοπούλου (Festival Μηδέν).

2011: Attraction of the opposites/ IFFR /Ρότερνταμ/γκαλερί CUCOSA/επιλογή έργων από σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες σε επιμέλεια Γ.Δημητρακόπουλου και Γ. Παπαδοπούλου(Festival Μηδέν)

2008: Project”People” /video screening / Ιούλιος / Αμφιλοχία / Ίδρυμα Μάργαρη / επιμέλεια: Μ.Αθανασιάδου-Μ.Καταγά

2007: Project Karaoke Poetry Bar /Παράλληλη δράση της Βιεννάλε Αθήνας/12-18 Νοεμβρίου

2007: Ομαδική έκθεση Video Art στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

2007: Εικαστική έκθεση στο στρατόπεδο Κoδρα /Θεσσαλονίκη /Στα πλαίσια της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

2007: Festival Miden/ Καλαμάτα/ Προβολή βίντεο

2007: Art Athina ,Ομαδική προβολή βίντεο

2007: Video Dance Festival

2007: Switch on/Switch off 22/2/2007-22/3/2007 ομαδική έκθεση

2006: Video Art Festival Miden, Καλαμάτα

2006: Videocollectif 2005/Γαλλικό Ινστιτούτο

2006: Digital Freaks Install the Noise/ «Τεχνόπολις»,Γκάζι

2006: Athens Video Art Festival, Bios

2005: Video dance festival/Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

2005: Athens Videoart Festival/Αθήνα

2002: Ομαδική έκθεση νέων καλλιτεχνών/ Δήμος Αθηναίων /«Τεχνόπολις»,Γκάζι

1999: Στοά του βιβλίου ̈/ Ομαδική έκθεση

1999:Εκθεση Αποφοίτων ΑΣΚΤ/ («Εργοστάσιο»- Α.Σ.Κ.Τ.) ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : 20.04 – 15.05.2021