Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024

Η έκθεση "nature, nature, nature" στην Γκαλερί ΔΕΣΜΟΣ στο Παρίσι

  • Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2023 14:38
  • 2'

Το dreamideamachine resident-Athens, ξεκινώντας τον Μάιο 2023, μία σειρά εκθέσεων και events στην Αθήνα, στο πλαίσιο των ανταλλαγών που ετοιμάζει με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες με τίτλο nature, nature, nature”, ταξιδεύει στο Παρίσι και σας προσκαλεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 18:00, στην Γκαλερί Δεσμός, στο τελευταίο pop-up της χρονιάς που θα φιλοξενήσει την ομαδική έκθεση “Νature, Νature, Νature Vol. 3”. Ενώ το 2024, θ’ ακολουθήσουν, συζητήσεις, διαλέξεις, παρεμβάσεις, video, performances και workshops στην Αθήνα και όχι μόνο (!)

Με την ρήση του Αναξαγόρα κατά νου ότι: “Η φύση δεν γνωρίζει εξαφάνιση αλλά μόνο μεταμόρφωση!” σε μία πραγματικά δύσκολη εποχή, όπου η φύση και το περιβάλλον βάλλονται από την ανθρώπινη απληστία και την κλιματική αλλαγή, απόρροια της βάναυσης ανθρώπινης συμπεριφοράς, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό, με την Ελληνική Φύση ν’ απλώνεται παντού αφού βασικό συστατικό στοιχείο της είναι το νερό, σε μία πόλη όπως η Αθήνα, που συναντάμε τη θάλασσα σε δεκαπέντε λεπτά, σε αντίστιξη με την “Αστική Φύση’’ της Ευρώπης μέσα από τα καλοδιατηρημένα Πάρκα που ανακαλύπτουμε καθημερινά, η ρήση “Επιστροφή στη Φύση” κατά τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ, είναι πιο αναγκαία από ποτέ για τον άνθρωπο και αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής του.

Οι παραπάνω αγωνίες, που ενυπάρχουν στη σκέψη και το νου κάθε ευαίσθητου ανθρώπου, απασχολούν περισσότερο από ποτέ τους σύγχρονους καλλιτέχνες, που είτε δημιουργούν έργα εμπνευσμένα από τη φύση ως σχόλια πάνω στην καταστροφή της και την κλιματική αλλαγή, είτε κάνοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτή, από land art, performances, βίντεο και δράσεις ή ακόμη χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά ως αφετηρία για τα έργα τους.

Με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής που του αρμόζει, με σεβασμό και αγάπη στη φύση και την ευτυχία που απορρέει από την εναρμόνισή μας με αυτή, είκοσι σύγχρονοι καλλιτέχνες, δημιουργούν έργα με διαφορετικά εκφραστικά μέσα: σχέδιο, ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, εγκαταστάσεις, με στόχο να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα, να ορθώσουν τη φωνή τους και να μεταφέρουν μία σειρά από μηνύματα για την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, την καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, αποτυπώνοντας κάποιες φορές την ωραιότητα του τοπίου, ως υπενθύμιση αυτού που σήμερα υπάρχει που σύντομα μπορεί να εξαφανιστεί, γιατί όπως πολύ ορθά είχε σημειώσει ο Γάλλος Ωκεανογράφος Ζαν Ζακ Κουστώ “Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει”.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ειρήνη Βαζούκου, Αριάδνη Βιτάσταλη, Γρηγορία Βρυττιά, Κατερίνα Καλιστουνάκη, Καμένου Βίκυ, Στέλλα Κουκουλάκη, Έλενα Κυρκιλή, Δημήτρης Κυριάκος, Σοφία Κυριακού, Δημήτρης Λεμπέσης, Στέφανος Μακράκης, Claudia Mazzitelli, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Κώστας Παγωμένος, Παναγιώτης Ράππας, Χρύσα Σκορδάκη, Μαρία Σταμάτη, Ελευθερία Στόικου, Κατερίνα Τσεμπελή, Ανναλίνα Φωτοπούλου.

 Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου

Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών- AICA Hellas

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ & ΓΚΑΛΕΡΙ ΔΕΣΜΟΣ

Σε έναν ιστορικό χώρο στην καρδιά του Παρισιού και το 14 διαμέρισμα, ξεκίνησε ο κ. Γιάννης Μαυροειδάκος το Βιβλιοπωλείο ΔΕΣΜΟΣ το 1983. Ο «Δεσμός» είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό βιβλιοπωλείο, είναι ένας εκδοτικός οίκος, ένα λογοτεχνικό περιοδικό, ένα μικρό σχολείο, μία γκαλερί και ένα στέκι για τους φίλους της Ελλάδας. Σαράντα χρόνια τώρα, αυτός ο χώρος είναι η στέγη και το καταφύγιο της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη γαλλική πρωτεύουσα. Από το βιβλιοπωλείο και την γκαλερί, έχουν περάσει σημαντικοί Έλληνες και Γάλλοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες, όπως: ο Κώστας Αξελός, ο Άδωνις Κύρου, ο Βασίλης Αλεξάκης, η Κλοντ Μοσέ, ο Ζακ Λακαριέρ, ο Ζαν-Πολ Βερνάν, ο Ανδρέας Κέδρος και πολλοί άλλοι.

 Διάρκεια Έκθεσης: 28-30/12/2023

Εγκαίνια: Πέμ: 18:00-21:00

Παρ. & Σαβ: 15:00-19:00

 Διεύθυνση: 14 Rue Vandamme, 75014, Παρίσι

Τηλ: 0033 01 43 20 84 04

Φωτογραφία έργου: Ειρήνη Βαζούκου, Περπερούνα, 2023, Λάδι σε καμβά, 40 Χ 40 εκ.