Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019

Μαρία Κλαδάκη-Πιερρουτσάκου:Συνένωση δυνάμεων και ενιαία εξωστρεφής στρατηγική

  • Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 17:21
  • 1'

 

 

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ύδρας Μαρία Κλαδάκη - Πιερρουτσάκου μιλάει στο Saronic Magazine για τη φετινή τουριστική περίοδο και τον σχεδιασμό των ξενοδόχων για τη νέα σεζόν.

Συνέντευξη στην Ελένη Χριστοδούλου 

Το SM είχε τη χαρά να του παραχωρήσει συνέντευξη η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ύδρας κ. Μαρία Κλαδάκη-Πιερρουτσάκου, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου 4 αστέρων «Ορλώφ» (Orloff Boutique Hotel). Ο απολογισμός της φετινής τουριστικής κίνησης, το προφίλ των επισκεπτών, η επίδραση της οικονομικής κρίσης, καθώς και οι ενέργειες-πρωτοβουλίες της Ένωσης για το νησί της Ύδρας συνθέτουν το πλαίσιο μιας εκτεταμένης συζήτησης.

Αγαπητή κ. Κλαδάκη, μια και πλέον βρισκόμαστε στο «κλείσιμο» της τουριστικής σεζόν, θα σας ζητούσαμε να κάνετε έναν απολογισμό της φετινής κίνησης στην Ύδρα.

Είναι βέβαιο, κ. Χριστοδούλου, ότι το 2015 είναι μια χρονιά κατά την οποία ο απολογισμός σε εισροή τουριστών είναι πολύ θετικός για την Ύδρα. Υπάρχουν όμως δύο διαφορετικά στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Αφενός η εισροή τουριστών, που ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, και αφετέρου η εισροή εσόδων, που υστερεί σαφώς της αριθμητικής αύξησης των επισκεπτών.

Από την 1η Οκτωβρίου έχουμε ήδη δυσανάλογα αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ, 1ον στη διαμονή και 2ον στην εστίαση. Επιβάλλεται προσεκτική διαχείριση, και το θέμα αφορά την ίδια την επιβίωση των ξενοδοχειακών μονάδων, και όχι μόνον.

Ώς προς τις αφίξεις, παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μια χρονιά που ανέβασε τον πήχη και θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί, τελικά φαίνεται ότι το έχουμε ξεπεράσει.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι, παρά τους ανασταλτικούς παράγοντες –όπως το δημοψήφισμα, οι εκλογές και τα capital controls, μεσούσης της τουριστικής περιόδου–, η Ύδρα έπαιξε πολύ δυνατά και κέρδισε τις προτιμήσεις, με διαφορά μάλιστα αναλογικά, σε σχέση με τα γύρω νησιά του Σαρωνικού.

Σε αυτό συνετέλεσε βεβαίως και η πολύ συνετή τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχείων, που διατήρησαν καθηλωμένες και μειωμένες τιμές, καθ' όλη τη διάρκεια της 5ετούς ύφεσης που διάγει η χώρα. Επίσης, για πρώτη φορά υπήρξαν συνένωση δυνάμεων και ενιαία εξωστρεφής στρατηγική για την προσέλκυση τουριστών εκ μέρους των ξενοδοχείων και των επαγγελματιών του νησιού, γεγονός που σαφώς απέδωσε καρπούς. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Saronic Magazine