Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Να δοθούν απαντήσεις για τη θρασύτατη διάρρηξη του Ι. Καθεδρικού Ναού της Ύδρας

  • Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 21:51
  • 1'

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην κοινωνία της Ύδρας μετά τη διάρρηξη που έγινε ξημερώματα Τετάρτης 20 Μαρτίου στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, το Ιστορικό Μοναστήρι της Ύδρας, που για κάθε πολίτη αποτελεί καταφύγιο προσευχής και ευλογίας.

Είναι ένας χώρος που από την είσοδό του ακόμα, γεννά στον προσκυνητή δέος και σεβασμό. Ένας χώρος όμως που έγινε σημείο βανδαλισμού και άνομων πράξεων.

Δυστυχώς δυο κουκουλοφόροι κατέφτασαν στον ναό σαν αίλουροι, ενώ όπως κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα του Ναού, εισερχόμενοι από το δεξιό κλίτος στο ναό, κινήθηκαν, έρποντας για να αποφύγουν τις κάμερες και απέσπασαν χρυσά τάματα-αφιερώματα από την Παναγία του Μαλίκη που υπολογίζονται στα 5 κιλά χρυσού. Άνοιξαν και έκλεψαν το πάνω μέρος της λειψανοθήκης του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ενώ στο πέρασμά τους κατέστρεψαν συνδέσεις και εγκαταστάσεις του Ι. Ναού.

Το λυπηρό είναι ότι οι δράστες έφυγαν ανενόχλητοι με υδροταξί στις 5:30 το πρωί από το λιμάνι. Απορίας άξιον είναι το γεγονός, ότι αν και ο συναγερμός έδωσε σήμα δεν υπήρξε τελικά σύλληψη.

Ο Εφημέριος του Ναού, π. Ακίνδυνος Δαρδανός δηλώνει φανερά δυσαρεστημένος από την άσχημη εξέλιξη. Ο ίδιος πριν λίγο διάστημα, μετά και τη διάρρηξη του Ι. Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου είχε προβεί σε κάλυψη του χώρου του Καθεδρικού με κάμερες και συναγερμούς. Ο Χώρος φυλασσόταν με μεγάλη προσοχή, ενώ διατηρούσε τα χρυσά τάματα καθώς οι πιστοί επιθυμούσαν να βλέπουν τα αφιερώματά τους στην εικόνα της Παναγίας.

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Εφημέριος του Ναού π. Ακίνδυνος Δαρδανός επισημαίνει κατηγορηματικά στη ΦτΥ, ότι ανεξάρτητα από τις ανακρίσεις, ο ίδιος θα προχωρήσει σε βάθος την έρευνα ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους αναλογούν και με τη συνεργασία των αρχών.

Οφείλουμε πάντως να επισημάνουμε ότι η παραβατικότητα και οι κλοπές δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν τους πολίτες, σαν ζήτημα που δεν θα επαναληφθεί.

Πολίτες και επιχειρηματίες οφείλουν να είναι στο εξής περισσότερο καχύποπτοι σε ό,τι τους κινεί την περιέργεια.

Επειδή βρισκόμαστε σε μια εποχή η οποία έχει αλλάξει δραματικά ακόμα και για το νησί μας, η επαγρύπνηση και η αίσθηση της προφύλαξης των εκκλησιών, των σπιτιών, των ιστορικών μας χώρων αλλά και της ζωής του καθενός είναι πρωταρχικό μέλημα όλων.